29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Inzerát z Lidového domu

2.7.2009

ČSSD znevažuje památku popravených a vězněných sociálních demokratů

Byl jsem známými upozorněn na celostránkový inzerát ČSSD s titulkem „Oprátky a vězeňské mříže pro sociální demokraty“, který připomíná komunistickým režimem popravené a vězněné sociální demokraty. Protože pocházím ze sociálnědemokratické rodiny, nemohu nechat inzerát bez povšimnutí a musím se k němu vyjádřit.

Nemám nic proti připomínání obětí komunistických politických procesů v 50. letech, ale načasování i styl inzerátu svědčí o jeho účelovosti, a proto z něj čiší neupřímnost. Současná ČSSD ztrácí volební preference, padá popularita Jiřího Paroubka a spojenectví s komunisty, které tak výrazně předvádí na krajské úrovni, také na popularitě nepřidává. Proto mi snaha získat zpět ztracené sympatie pomocí popravených a vězněných sociálních demokratů připadá ohavná.

V 50. letech na základě inscenovaných procesů komunisté věšeli a zavírali do žalářů nejen sociální demokraty, ale i členy ostatních demokratických stran. Na šibenici dokonce skončili i nepohodlní komunisté. Nezaregistroval jsem však, že by se jiné politické strany dovolávaly v předvolební kampani svých obdobně postižených členů. Na závěr inzerátu píší: „Čest jejich památce. Hanba těm, kteří ji znevažují.“ A tak mě zajímá, kdo jsou ti, co jejich památku znevažují. Jsem přesvědčen, že neexistuje normální člověk, který by znevažoval památku popravených, vězněných či pronásledovaných lidí v době komunistického teroru. Snad jen nějaký pomatený bolševik s mdlým rozumem, který podle mne nestojí ani za pozornost, natož pak za draze placený celostránkový inzerát.

Na závěr si dovolím tvrdit, že tento inzerát je především hanbou těch, kteří ho v Lidovém domě vymysleli, protože je neetickým zneužitím památky mrtvých a jejich tragických osudů. Je smutným příkladem bezskrupulózní předvolební kampaně ČSSD. Ovšem na druhé straně se nelze tomuto bezskrupulóznímu chování divit, když většinu členů vedení ČSSD tvoří bývalí členové KSČ nebo její přisluhovači z ostatních stran Národní fronty, jejichž heslem bylo a je: Účel světí prostředky.

Převzato z Krejci.bigbloger.lidovky.cz