29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Impeachment jako prevence

Křiklouni z Milionu chvilek demonstrují před Hradem a dožadují se odstoupení prezidenta republiky, který zneužil svou pravomoc ve prospěch blízké osoby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Renjascu 3.4.2022 12:53

Vida už i vláda pochopila...a to bylo keců na Zemana.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/i-ministri-pojedou-do-kataru-muze-to-pomoci-k-energeticke-nezavislosti-na-rusku-rekl-kupka-40392623

I. Dvořák 3.4.2022 12:10

Zeman ke svému zvolení využil migranty. Lid náležitě vystrašil islamizací Evropy a pak se voliči představil jako Velký islamobijec. A volič na ten špek skočil a hodil mu to. Nicméně uběhl nějaký čas a téma migrantů se ze slovníku Velkého Miloše nějak vytratilo. Místo toho Náš hradní pán vymyslel téma nové. I pasoval se na spojovací most Putin-Trump-Čína. Jenže Trump Miloška přečetl a pozvání na kafe do BD mu neudělil. Dokonce mu vzkázal, aby se nepřibližoval, jinak bude ochrankou odcloněn. Následoval pak debakl s Čínou, kdy ani jeho výsostné podání ruky Číňanovi nepřineslo stamiliardy investic, jak se sám "skromně" vychloubal. A nakonec i Putin mu udělal čáru přes rozpočet, kdy jej neinformoval, že se chystá na Ukrajinu vraždit. No a ani kanál, který jej měl proslavit nebude. Viděli jste někdo horšího politika? Těžko.

A. Renjascu 3.4.2022 12:29

Tak Zeman ke svému zvolení využil předně to, že "demokratická" opozice za celých pět let byla schopna vyprodukovat jen stahovače králíků s falešnými brýlemi, sluchátkem a otázkami prozrazenymi dopředu. S něčím takovým se vyhrát nedá a to ani když vám všichni připískávají. Většina lidí volila Zemana spíš jako akt zoufalství, protože to co bylo ve frontě bylo ještě o několik řádů horší.

J. Novák 3.4.2022 23:58

To, co udělal Zeman, dělají američtí progresivističtí/demokratičtí presidenti pro své kámoše na konci svého volebního období naprosto běžně. Zeman holt neví, zda se ho dožije. A mimochodem, našeho vrchního prokurátora u nás dnes dělá bývalý komanč a vojenský prokurátor. Kdo byl za bolševika na vojně tak ví, co to bylo za kádry.

A. Pakosta 3.4.2022 9:46

Já bych se, autore, za volbu Zemana styděl do morku kostí. Osobně se stydím i za to, že jsem se tehdy "zdržel hlasování" Dnes vím, že jsem měl volit protikandidáta, ať to byl kdokoli.

M. Rozbořil 2.4.2022 23:14

Nejen nyní a nikoliv neškodně žvaníte.

T. Kučera 2.4.2022 19:20

Rozumím tomu že Zemana někdo volil v parlamentních volbách. Pokud ho někdo volil v prezidentských volbach, tak o jeho obecném politickém přehledu mám výrazné pochybnosti.

J. Jurax 2.4.2022 18:02

Inu, politika ... a když se cokoliv o ni jen otře, smrdí to.

P. Jiří 2.4.2022 16:11

Blbí ale naši, že jo?

P. Jiří 2.4.2022 16:09

Co takhle aby se krom presidenta vzdali svých prebend všichni (volební, programoví i nezákonně parlament či vládu ustavující) podvodníci z 5kolky, viz Gajdošík (ten co jen pomohl kamarádovi) nebo ten v HUSE studující poslanecký pirát, anebo ti nemusí protože jdou dobrý?

I. Schlägel 2.4.2022 15:25

Zeman měl stejné charakterové vlastnosti dávno před prezidentováním, pane autore. Bamberg, vzpomínáte?;-D;-D;-D A nezůstalo pouze u tohoto výjimečně státnického činu. Ale já Vás chápu, jste prostě tolerantní člověk.

J. Urban 5.4.2022 18:22

;-DR^

J. Vorlický 2.4.2022 13:27

Chápu rozčarování pana Jemelíka. Chápu i jeho potřebu si pomoci slovem impeachment. Překlad titulku článku do češtiny bych však viděl takto: , Zbavení věrohodnosti jako ochrana ́.

Věrohodnost může ztratit jen ten, kdo ji v očích ostatních má. Richard Nixon, kterému impeachment hrozil, odstoupil než měl být impeached. Věděl, že ho společnost za věrohodného už neměla. V ČR není situace obdobná. Velká část společnosti považuje pana Zemana za věrohodného. Pan Zeman tedy neodstoupí. Zde jsem s panem Jemelíkem zajedno. Mělo by se ale začít zvažovat jak napravovat škody, které se zřejmě prezident Zeman chystá způsobovat.

Říká se Jaký pán, taký kmán. Pro demokracii spíš platí Jaký kmán, taký pán. Tak jak současný stát kmáni a páni vytvořili a provozují, odvolání prezidenta - a jeho následný a skutečný odchod z funkce - je nemyslitelné. Nemá význam se tím vůbec zabývat. Význam by mělo začít zvažovat co v budoucnu. srdečně

P. Molík 2.4.2022 12:28

Pád prezidenta Zemana do bažin samolibosti a ignorace reality je zcela evidentní, ale nemyslím si, že na hodnocení doby prezidentování páně Zemana stačí jen pár momentálních módně-konjunkturálních odsudků, byť jsou tyto odsudky odrazem reality. Též jsem vždy volil Zemana, ovšem vždy jsem dával tak průchod menšímu zlu, když jsem se domníval, že Zeman je menším zlem. Např. drahošovská politická korektnost mě děsila. Hloupost nezvítězila, zvítězil Zeman, ale nyní se jeho vítězství v prezidentském klání jeví jako Pyrrhovo vítězství.

P. Sura 2.4.2022 11:48

Chtít začít domlouvat dodávky plynu z Kataru, protože to vláda nedělá, je podobně jasnozřivé jako jeho doporučení, aby se proti IS použily drony. Až na to, že z Kataru žádný plynovod nevede a tankery může posílat kdekdo ale když se Putin ještě víc zblázní, stejně bude na chvíli pozdě.

Ta formulace : ".... dožadují se odstoupení prezidenta republiky, který zneužil svou pravomoc ve prospěch blízké osoby..... " je nepřesná, chybí tam " ... zneužil svou pravomoc TENTOKRÁT ve prospěch .... "

A považovat jeho slovní žonglérství za " jeho politický talent" je poněkud přehnané, neb za jeho politickou kariéru nenastal případ, kdy by jeho politický talent něčemu pomohl. Krom ukájení vlastního ega.

A. Renjascu 2.4.2022 12:11

Tankery nemůže posílat kde kdo, ale jen ten, kdo má plyn. Nabídka USA je zcela nedostatečná a nestačí ani na třetinu toho co potřebuje EU a jediné volné kapacity má občas Katar, ale zatím nás většinou přeplatila Čína. Takže domluva je zcela na místě a je ostuda vlády, že se o to nestará

P. Brecík 2.4.2022 10:39

Také si myslím, že prez. Zeman je náš druhý nejhorší. Ovšem daleko před Promiskuitou/Alkoholikem/Feťákem VH. Ten také amnestoval: Odložila a tu zlodějku, co chtěla privatizovat půl Hradčan.

A. Renjascu 2.4.2022 9:59

K prezidentské "milosti" a k právu tyto milosti udělovat jsem se opakovaně vyjádřil zde:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/politika-prezidentova-amnestie.A220329_232045_p_politika_wag/diskuse/4

Ani vlastní slib prezidenta republiky jej o toto ústavní právo nemůže připravit a rozhodně to není důvod k impeachmentu. Porušení slibu je zcela jistě nemorální, ale bez sankčních podmínek je beztrestné. Pokud někdo poruší manželský slib, že setrvá v dobrém i zlém, tak je to taktéž nemorální, ale nikoliv trestné.

Pokud jde o prezidentovo kontaktování Kataru a pozvání katarského prince, tak to je zcela v kompetenci prezidenta republiky a ten jej s nikým nemusí konzultovat, tak jako to činili i jeho předchůdci. Nebo snad Václav Havel s někým konzultoval pozvání třeba tibetského dalajlámy?

Dle Článku 63 ústavy ČR:

(1) Prezident republiky dále

a) zastupuje stát navenek,

b) sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy; ...

O nutnosti konzultovat s vládou "svá" pozvání se tam nepíše vůbec nic. Nakonec je dobře, že aspoň prezident se snaží řešit současné ohrožení energetické"soběstačnosti", když na to vláda rezignovala a jen pasivně čeká co udělá či spíše co jí nařídí EU. Ale je možné, že fialka vlastní na Zemana nějaké kompro a vodí si jej na provázku a že ani tato cesta za katarským princem nebyla bez jeho vědomí, ale naopak na jeho nátlak, protože prezident je k současné vládě až nebývale servilní a i to, jak otočil s Lipavskym o něčem svědčí. To koho si prezident použije jako svého emisara už ponechal na něm.

L. Polehla 2.4.2022 10:23

Myslím, že za pozvání katarského Emíra by měl být chválen! Určitě s ním chtěl jednat o dodávkách plynu, když to nedělá vláda. Zeman vždycky tvrdil, že mu jde především o ekonomickou diplomacii.

A. Renjascu 2.4.2022 21:49

Chválen ano, ale autor článku se domnívá, že by měl být pozvání pro hosta či přímo host schválen. Prezident republiky ČR není podřízený vládě ČR a je na ní nezávislý mimo kompetencí, které vyžadují kontrasignaci. Vláda je vrcholným představitelem výkonné moci, ale prezident je hlavou státu. Je to on, kdo zastupuje stát na venek a taktéž je to one, kdo sjednává a ratifikuje smlouvy.

M. Valenta 2.4.2022 9:52

Tu kocovinu Vám, po letech zemanovského rauše, docela přeju autore.

F. Svoboda 2.4.2022 10:25

R^

P. Sura 2.4.2022 11:31

kocovina bude, až se pan Jemelík konečně začne za svou tehdejší volbu stydět.

J. Urban 5.4.2022 18:23

;-DR^

J. Karza 2.4.2022 9:22

On tu opravdu vyčnívá a proto skotačí, jak říká autor článku. Zbytek politické representace je zabořen až po paty v zadnicích zahraničních patronů a nechává Milošovi volné pole.

L. Polehla 2.4.2022 8:39

Když nastoupil poprvé, tak to opravdu slíbil a dodržel! Když nastoupil podruhé, tak si nejsem jist. A fakt je ten, že v udělení milosti není ničím omezen. Taky by mě zajímalo jaký je názor autora na udělení milostí prezidenta Havla třeba cyklistovi Šimůnkovi (4 mrtví), nebo synovi paní Čáslavské (1 mrtvý)?

L. Polehla 2.4.2022 8:44

Omluva a oprava. Šimůnek 3 mrtví.

K. Salajka 2.4.2022 8:28

Mikuláš Minář? Ten vzdělanec, co má na rozdíl od prezidenta pravomoc rozhodovat o tom, kdo bude ministrem ve vládě?

Vratislav mohl vzít Pavla Blažka s sebou. Ten se totiž zná s emirem od té doby, kdy mu vyběhal jako ministr spravedlnosti zastavení trestního stíhání pro pedofilii v Nuslích - to ale nebyla amnestie potřebná.

My, co se právem zabýváme, bychom se asi měli seznámit celým rozsudkem, než vyhodnotíme kvalitu rozhodnutí o milosti.

J. Frankl 2.4.2022 13:15

Udělejte si pořádek v datech !Katarského prince "osvobodil" ministr Pavel Němec!

K. Salajka 2.4.2022 13:36

Máte pravdu - a ještě k tomu Němec není za ODS ale za US.