20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Ideologie vs. energetika

V současné době se i do rozhodování o odborných a ekonomických otázkách stále více prosazuje ideologizace a stále více o nich začínají rozhodovat lidé s minimálními odbornými znalostmi, ale s tím správným ideologickým náhledem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krejčí 23.12.2020 8:07

Jedna zkušenost by měla stačit ! Rusové jsou pro družbu jen když je posloucháte na slovo. Jakmile chcete žít po svém, je po družbě. To poznal naivní Gottwald až potom, co mu Stalin sem navelel poradce. Putin je menší Stalin. Ukrajina je varovný příklad.

R. Vacek 23.12.2020 5:45

Snad jaderku postaví někdo, kdo to dovede a ne někdo, kdo vyznává spolu s námi multikulturalismus.

I když ty tlaky na výběr dle ideologie musí být od našich přátel obrovské.

D. Stys 23.12.2020 3:23

Klídek, nepostaví se nic. Nejvyšší úroveň, na které je schopen tento stát o nečem rozumně rozhodnout, je obecní kanalizace.

Možná, jestli někdo skutečně bude vyrábět ty malé reaktory, nakoupí si je sdružení obcí. Celostátně se v té době budu vydávat už jen ideologická nařízení, která bude každý ignorovat, protože by si jinak ani nesměl dojít na nákup.

J. Vlačiha 23.12.2020 2:18

Nejde o to, jestli já vím o vrátkách pro hackerský útok (samozřejmě nevím, konečně to by byl konec debaty i příslušného dodavatele), ale o to, jestli umíte dokázat, že taková vrátka třeba v čínském řešení nejsou.

Mohou být i v řešení americkém nebo francouzském, ale tam mi to až tak nevadí.

Ukrajina ruské reaktory provozuje, ale ptám se, objednala by si další?

P. Hatina 23.12.2020 1:38

Problém v té Vaší úvaze je v tom, že v takovém případě by se nemohly stavět nejen jaderné elektrárny, ale provádět vůbec nic s větším rizikem. Protože tím že si vyberete "spolehlivého dodavatele" to riziko vpašování klíčů neeliminujete. Stejně tam ty klíče může vpašovat jakýkoliv zaměstnanec spolehlivého dodavatele, kterého ta protistrana získá (ať podplatí, získá na svou ideologii, atd..). Ať dám reálný příklad, teď se psalo že v jistém našem hypermarketu přišli na velice primitivní způsob rozkrádačky, pokladní pouštěla svýho nakupujícího manžílka bez placení. Za pár nákupů toho zvládli asi za 50 000 Kč. Tomu se jen "výběrem kádrů" zabránit nedá. to chce nasadit svůj vlastní a vysoce spolehlivý systém kontroly. Jak ostatně říkával soudruh Lenin Důvěřuj ale prověřuj..

P. Rada 23.12.2020 1:35

Souhlasím s tím, že ideologie by neměla být jedinou a podstatnou položkou při rozhodování v energetice. Žel sám pan Wágner se zde o technická data prakticky neopírá a vymezuje se proti vybraným oponentům. Daleko závažnější oponentůrou je např zpráva MAAE:

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

V celém tomto článku jsem příznačně nenašel nic o vyhodnocení efetivity těžby energií ani rozbor dopadů na životní prostředí vzhledem k neuzavřenosti pracovního cyklu (výstavba trvalých úložišt..) či rozbory doby výstavby a návratnosti vzhledem k dynamice vývoje společenské potřeby.

Racionální pohledy by ale při rozvahách u všech typů energetických zdrojů měly mít rozhodující váhu. Tabulkově právě parametr EROEI není právě v případě JE3+ generace ani udáván a i u dřívějších typů nevychází uspokojivě. O dobách realizace a pružnosti regulace výkonu vzhledem k celkovému zdrojovému mixu nemluvě.

Vymezování se proti ideologickým odpůrcům považuji zas jen za ideologizaci vážného energetického problému. Už celá dlouhá desetietí se přeci ví o nedořešených aspektech energetiky (efektivita, externality...), které lidstvo v dominanci kapacit doposud neumí uspokojivě řešit.

Proč se autor vlekle obává konstatovat, že mírové využití štěpné jaderné energie vzhledem k dřívějším ambicím celosvětově dlouhodobě stagnuje až selhává a všem proto hrozí vážné společenské důsledky?

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

V. Wagner 23.12.2020 1:34

Ano, jejím vlastníkem (investorem) je ruská strojírenská firma OMZ. Proto zmiňuji to, že v principu (podle toho, jak budou konkrétní podmínky vyřazování nastaveny) by mohla i tato firma být z projektu vyřazena. I další české firmy, které by se na výstavbě jaderných bloků mohly v principu podílet, mají zahraniční vlastníky ze zemí mimo NATO a EU. Jejich vyřazením by se dramaticky mohla snížit lokalizace a podíl českých firem na stavbě jaderných bloků u nás.

V. Wagner 23.12.2020 1:28

Pane Braune, zdá se mi, že neumíte číst, nebo neumíte česky. Takže cituji pana Pánka: "Přitom ruská strana stavbu zhruba 100 kilometrů jižně od Budapešti neustále prodlužuje a prodražuje." Takže pan Pánek nejen mluví o zdržení, ale on je dokonce dává za vinu Rusům. Já jen vysvětluji, že zdržení v přípravě projektu sice jsou, ale dominantně zatím dané jednáním o finančním modelu s Evropskou komisí.

Ano, článek pana Pánka je opravdu kratší, on totiž kromě ideologických hesel nic jiného neobsahuje. Ideologická hesla jsou krátká. Odborná fakta a vysvětlení problémů vyžaduje vždy větší prostor.

Pane Braune, jestli Váš styl, kdy vynecháte části textu v článku a tvrdíte, že tam nejsou, má být podle Vás tím správným, tak to hodně o Vás říká.

V. Wagner 23.12.2020 1:18

Pane Vláčiho, můžete mi prosím vysvětlit, kde jsou ty klíče Rusů k k současným reaktorům v Temelíně a Dukovanům? A o jakých klíčích by to bylo v případě, že by se postavil blok VVER1200? Můžete říci alespoň něco konkrétního kromě ideologických canců?

J. Vlačiha 23.12.2020 1:07

Vaše úvahy se ubírají čistě v mírových dimenzích.

S kým může hrozit potenciální (třeba ani ne vojenský) konflikt?

Rusko, Čína, muslimské státy (ty zatím jaderné elektrárny nedodávají)?

Chcete v takovém konfliktu dát protistraně klíče k vaší jaderné elektrárně? Ať už k jejímu odstavení, nebo třeba k vyvolání její havárie.

V. Braun 23.12.2020 0:57

Přečetl jsem článek pana Pánka, který je překvapivě o dost kratší než tato polemika. Ve věci Maďarska třeba pan Pánek nemluví o žádném zdržení, zatímco ve zdejší polemice se mu následně vyčítá, že o tom nic neví a zdržení nejsou technického rázu, zajímavý polemický styl.

V. Braun 23.12.2020 0:46

Škoda JS bývala česká firma, nyní ji myslím vlastní Rusové.

K. Nový 23.12.2020 0:23

Tak, tak.