23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: I respekt je třeba si odpracovat

Kdo by snad od nejdéle sloužícího vrcholného českého politika očekával, že ve svém závěrečném prezidentském projevu nabídne smířlivé či sebekritické ohlédnutí za uplynulými léty, nezná Václava Klause.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 22.3.2013 17:40

O trvalou důstojnost opravdu nešlo

Jako faktický zakladatel našeho moderního státu a jeho důsledný obhájce před vnitřními i vnějšími nepřáteli naší demokracie, nemůže V.K. o svou dějinnou důstojnost přijít.

Senát svým vlastizrádným obviněním V.K. jenom ztratil i ten malý kousek důvěry, kterou měl. A to před slušnými současníky i před dějinami.

A. Hrbek 21.3.2013 20:28

Miloš Zeman:

Odmítám tvrzení, že moje zvolení by bylo tragédií pro tento stát. Jsem ochoten souhlasit s tvrzením, že může být tragédií pro pravicové strany.

Rudé Právo 3.3.1993

V. Bok 21.3.2013 20:09

No, jen bych si dovolil připomenout

že v předminulých volbách to byla právě ODS, která pověřila p. Šloufa zařídit zývolení Klause presidentem. Což, příslušnými přesvědčovacími prostředky vybaven, skvěle splnil.

To ovšem vypovídá spíš o schopnostech p. Šloufa než o něčem jiném. A ty jsou zařídit cokoliv komukoliv.

B. Rudolf 21.3.2013 5:43

odečítání ze rtů

Nelíbí se mi, že autor považuje lidi s jiným názorem za odečítače ze rtů a za neználky monetární teorie. Možná má takové zkušenosti a možná řada z nich taková opravdu je. Ale obzvlášť v tak "typicky exaktních" vědách, jako je ekonomie, mohou mít i renomovaní odborníci různé názory.

Navíc si zde dovolím připomenout, že mnohé tzv. "pravicové" ekonomické postoje jsou vysoce dogmatické a v řadě případů byly značně ovlivněny institucemi, které je platí. Jinými slovy: dogmatičnost je na újmu odbornosti a ovlivnění zadavatelem služby není nic jiného než odezírání ze rtů.

Proto by mi názorová různost nevadila, pokud by byla doprovázená skutečnou odborností a nezávislostí.

I. Schlägel 21.3.2013 8:11

Re: odečítání ze rtů

Ano, můžete mít různé názory na Archimédův zákon. Zcela jistě. Ve finále, až se ocitnete v oné kapalině, velice rád využijete pouze jediné zákonitosti, která z onoho zákona pro Vás bude plynout. Tolik k různým názorům na ekonomické zákonitosti, které tvrdohlavě fungují navzdory ideologiím i režimům.

P. Lenc 21.3.2013 10:03

Re: odečítání ze rtů

Ta poslední věta pane Schlagele by se měla psát každý den na školní tabule.

R. Langer 21.3.2013 10:10

Re: odečítání ze rtů

Ano, ještě bych dodal, že u Zelených jde o totéž a do konfliktu se dostávají zejména s platnými zákony přírodními. Přestože stále hlasují o větru a dešti jako o závod... ;-)

R. Langer 21.3.2013 10:11

Re: odečítání ze rtů

... když vy jste to tak pěkně propojil přímo s tím přírodním zákonem... :-)

P. Pavlovský 21.3.2013 0:36

"Kdo chvíli stál, už stojí opodál."

Text je 10 dní starý a je to na něm znát: "Nakolik Miloš Zeman odolá pokušení sladce se pomstít a "rozrýt" sociální demokracii, která má našlápnuto k vítězství v parlamentních volbách v příštím roce? Ze všeho nejméně totiž ČSSD potřebuje z Hradu orchestrovaný rozkol mezi "zemanovci v ČSSD" a těmi, kteří se postarali o jeho potupnou prohru v prezidentské volbě před deseti lety."

To všechno už víme. Odolal, až na odstřelení Dienstbiera, které nejspíš nenápadně ZAŘÍDIL.

Tím se ovšem volebně ČSSD překryla se SPOZ i s KSČM a naopak odkryla pravobok pro KDU (starší a venkovští voliči) a SZ (mladší a městští voliči). V centru je volno, vlevo od středu je těsno; Prahu tím ČSSD odepsala úplně.

Jsou to paradoxy: M. Z. tím uškodil "své" SPOZ a naopak uvolnil prostor malým levostředovým stranám a dokonce i TOP 09.

Na pravici bude prostor i pro dvě nové strany. VV i LIDEM končí a ODS bude ráda, když vůbec zůstane ve sněmovně. 

S. Vaněček Šauerová 21.3.2013 1:34

To je sice pravda (místo pro novou stranu), mezitím se už ale rýsuje zase něco, nač jistá skupina voličů nepochybně uslyší.

Takovou stranu Vy ale jistě nemáte na mysli. Ta nádhera se jmenuje Úsvit, více zde, viz http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/hnuti-usvit-zije-posily-pro-bartu-spol-se-blizi

Již dnes si představuji divadlo, které jsou schopni Tomio s Vítkem rozpoutat, budou se snažit obsadit právě levý střed (říkat budou "my jsme středová strana", podobně jako totéž slyším od SPOZ, která se ve skutečnosti rve o voliče mezi komunisty a soc.dem.).

Jinak souhlas.

P. Pavlovský 21.3.2013 2:12

Re: To je sice pravda (místo pro novou stranu), mezitím se už ale rýsuje zase něco, nač jistá skupina voličů nepochybně uslyší.

Projekt „Úsvit“ se mi jeví jako „lidový fašismus“, jakýsi dědic po Republikánech Dr. Sládka. Konečně už během přes. voleb jsme z úst T. Okamury slyšeli přehršel fašistoidních výroků. 

 Bárta i on jsou bytostní populisté, kteří si zahrávají s antisystémovostí – zrušením demokracie. Antisystémových voličů je přitom v každém demokratickém státě cca 10 - 15%, ovšem ne vždy chodí k volbám.

Ti, co s koncem republikánů chodit nepřestali, volí dnes KSČM nebo Bobo.

V každém případě není důvod k obavám, naopak, procenta, která získají, budou na úkor KSČM nebo SPOZ a nejspíš propadnou.

O levý střed nejde ani omylem, typický levý střed jsou pražští voliči ČSSD - tedy leví městští intelektuálové.

R. Langer 21.3.2013 9:55

Re: To je sice pravda (místo pro novou stranu), mezitím se už ale rýsuje zase něco, nač jistá skupina voličů nepochybně uslyší.

Levý střed jsou voliči současné ODS. Všichni ostatní jsou od nich pouze ještě více nalevo. :-(

R. Langer 21.3.2013 9:58

Re: To je sice pravda (místo pro novou stranu), mezitím se už ale rýsuje zase něco, nač jistá skupina voličů nepochybně uslyší.

Ale klidně zase volte tu stejnou pakáž, co v té vládě sedí posledních 20 let, a pak se znova divte, že vám rostou daně, bují nesmyslné zákony, které omezují vaši svobodu a zvedají a zavádějí se poplatky za každé uprdnutí. Pak si ale nestěžujte, já jsem vám to říkal, stejně jako když jste volili Zelené a zadělali jste si tak na čistou energii ze slunce "zadarmo". :-P

P. Pavlovský 21.3.2013 11:45

Re: To je sice pravda (místo pro novou stranu), mezitím se už ale rýsuje zase něco, nač jistá skupina voličů nepochybně uslyší.

Vy sám se idetifikujete s tímto levým středem (voliči současné ODS) nebo se "všemi ostatními"?

Tertium non datur - alespoň podle vás!

R. Langer 21.3.2013 15:58

Re: To je sice pravda (místo pro novou stranu), mezitím se už ale rýsuje zase něco, nač jistá skupina voličů nepochybně uslyší.

Já jsem pravičák a s ODS a ostatními levicovými stranami ve vládě nechci mít nic společného.

J. Skotnica 21.3.2013 15:56

Re: To je sice pravda (místo pro novou stranu), mezitím se už ale rýsuje zase něco, nač jistá skupina voličů nepochybně uslyší.

Středová politika neexistuje, stejně jako třetí cesta. Ostatně, že neexistuje, vidíte dnes zřetelně, a může se říkat pravý, levý nebo střední střed.

S. Vaněček Šauerová 21.3.2013 0:26

Nu, tak úvodní testík by byl za námi.

Miloš Zeman svého Petra Hájka už má, jmenuje se Vratislav Mynář. Jako státní úředník má zkušenosti nulové, to už jsme ale v KPR zažili. Horší je, že do osobností typu Karla Schwarzenberga, Ivana Medka a dokonce i Jiřího Weigela má tisíce verst. Vymahačský byznys mu v nové práci příliš nepomůže.

Nu, a pokud jde o "rozrytí" ČSSD, povedlo se lépe. Za cenu zašlápnutí Jiřího Dienstbiera. Jak již bylo bezpočtukrát řečeno, Miloš Zeman není blbec, takže velmi dobře ví, že sociální demokracii potřebuje jako platformu, přes niž bude uplatňovat v budoucnu svůj vliv. Bohuslav Sobotka se má nač těšit. V plánu ale nyní rozhodně nebyla rozvrácená soc.dem. Naopak. Teď je třeba jí pomoci. Klidně i na úkor SPOZ, ta svou práci již odvedla.

J. Vozábalová 21.3.2013 1:01

Re: Nu, tak úvodní testík by byl za námi.

Jo, přesně!