25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: I jiní prezidenti odmítali jmenovat ministry

Miloš Zeman avizoval, že odmítne jmenovat ministrem jednoho z kandidátů, které mu předložil Petr Fiala. Čelí za to vlně kritiky. Není však zdaleka naší první hlavou státu, která tímto způsobem „komplikuje“ premiérovi život.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Kuča 28.11.2021 0:09

Rovněž jsem celkem důrazně proti tomu, abychom podlézali komunistické Číně jenom kvůli tomu, že jsme národem mnohonásobně menším. Nějaké odříkávání formulek o lidských právech mi připadá také jako maximální pokrytectví. Pokud vím, že to bude bez efektu, tak to nebudu dělat, jenom proto, aby to ‘ve světě viděli’. Už proto, že i oni ví, že to bude bez jakéhokoliv účinku. Ani naše až příliš masivní napojení na německou ekonomiku mi vůbec nedělá radost, už s ohledem na politický vývoj v SRN. Raději bych viděl větší diverzifikaci mezinárodního obchodu. Dávat mnoho vajec do jedné ošatky vždycky riziko. Naše obchodní výměna s V4 a Izraelem má ještě velké rezervy.

J. Červený 27.11.2021 12:59

Těmi šunty se dají nazvat levné cetky, které Češi po milionech kupují na Alliexpresu. Ale uniká vám, že dle odborníkům Čína už má v technologiích desetiletý náskok. A Green deal budou v EU uskutečňovat pomocí čínských solárních a větrných technologií, protože se jinde na světě nevyrábějí.

J. Kouk 27.11.2021 8:08

Ministr zahraničí zastupuje vládu České republiky a prezident reprezentuje Českou republiku... Když si půjdou po krku a dělat si na schvaly, tak větší dopady budou mít kroky ministra zahraničí. Když ministr nabourá, nebo dokonce zbourá vztahy s Čínou, tak to nemůže prezident napravit, protože nemá žádné páky.. Tak že předseda vlády musí nést zodpovědnost, pokud naše ekonomika o kterou jde v první řadě, půjde do kopru.. Nejdříve by si měl spočítat důsledky a hlavně, jak zjednat nápravu, teda pokud mu bude záležet víc na funkci, bez na ekonomice... Nevím, jestli si ODS další průšvih může dovolit.. Pochybuji, ale konec konců političtí turisti u nás jsou.. Stačí se podívat na Kalouska, Foldyna a jiné.

V. Církva 27.11.2021 8:31

Ekonomika s Čínou už v kppru je, to neřešte, Škodovky se poslední roky v Číně přestaly kupovat a dovoz:vývoz 12:1 to si strčte mezi půlky.

To není obchod to je imbecilita a liberální dogmatismus tupých hlav. A chováním Čína není partner, to je kolonista a bič na demokracii.

A. Renjascu 27.11.2021 8:46

Jenže on ten pokles začal po thajwancovo zbytečné návštěvě. A čínské šunty? Máte na mysli v podstatě veškeré mobily, PC, čipy a nebo vám vadí vietnamské trička na botasky? S Čínou obchodují žel všichni a kdo má lepší vztahy, tak ten jí lepší koláč. Taková je realita a pokud nezačne přesun výroby zpět na západ, tak se na tom nic nezmění. Můžeme to ostentativně ignorovat a pak nakupovat stejné zboží dráž přes cizí prostředníky, ale nic tím nezměníme. Jediná cesta je vyrábět si to sami a donutit své spojence, aby přestali hledět na krátkodobý zisk a začali více chránit své duševní dědictví a vlastní trh. I tak už možná bude pozdě, protože Čína již jen nekopíruje, ale má vlastní ohromný vývoj. Když zrušíme těch 75% měkkých vysokoškolských oborů, které neprodukují vzdělané lidí, ale pouze lidi s titulem, tak možná budeme opět schopni ve vývoji předehnat Čínu. Zatím, ale musíme dovážet věci, které zde vyrobit neumíme a nebo je díky různým omezením, předpisům, emisním povolenkám, daním,... vyrábíme neúměrně dráž.

V. Církva 27.11.2021 9:18

Ano, samozřejmě mám na mysli veškeré počítače a čínské mobily které nic nevydrží (hlavně ale součástky do automobilů což je katastrofa úplná) v limitě výkon/cena je 0 .. Jasně kvalita je už v lecčems obstojná (ne vždy, know how je know how ale to už upadá i v Evropě). Čínské výrobky jsou ale drahé především tím, že k této ceně musíme PŘIDAT i podporu v nezaměstnanosti pracovních úřadů, nebo placení politických neziskovek kam se pak ti co mají v Evropě vyrábět a vyvíjet přesunují. Což jste jinými slovy napsal také.

Takže, celkem s vámi souhlasím, ale my opravdu z čínské spolupráce nemáme nic dobrého.

"S Čínou obchodují žel všichni a kdo má lepší vztahy, tak ten jí lepší koláč." Souhlasím a je to dost podstatné. Krátkodobě skutečně kupujeme drahé čínské výrobky přes západní prostředníky. Ale i pro ně je to dlouhodobě nevýhodné. Třeba tím, že si zničili know-how. My ale v Číně firmy prakticky nemáme. Dobré vztahy s Čínou nepotřebujeme, tato servilnost jen zadlužuje a ludaří svět.

(P.S. Vietnamská trička a botasky jsou z Vietnamu :-), možná to vypadá divně, ale když je na botech vyrobeno v Rumunsku nebo Číně, beru ty rumunské a ve vietnamu vyrobené audio jsem koupil i proto že ne v Číně)

A. Renjascu 27.11.2021 9:48

Myslím, že žádné jiné PC ani mobily jíne než čínské nejsou (určitě ne západní, tam už se žádné nevyrábí), možná tak ještě Samsung. Pokud jde o kvalitu, tak samozřejmě záleží na tom co a u koho si objednáte, zda iPhone a nebo Sonor, zda levnou verzi či dražší. S ostatním více méně souhlasím. Trend se mi nelíbí, ale ten začal již dávno, když EU rezignovala na lidská práva v Číně a dala přednost kšeftum kvůli krátkodobým ziskům firem a aby mohla prezentovat zvýšení životní úrovně. Pak se přidaly i USA a už to bylo v pytli. A poté co západ prodal Číňanům i Volvo, tak se naučili dělat i auta. Taiwancovo gesto bylo samozřejmě naprostý nesmysl, který byl jen na truc Zemanovi bez reálného efektu. Jsem dlouhodobým zastáncem samostatnosti a nezávislosti Taiwanu, ale k tomu šaškovani Vystrčila nepomůže a spíše je kontraproduktivní, protože potvrzuje pozici Taiwanu jako "podřadné" země. Význam má pouze oficiální uznání Taiwanu jako samostatné země a přesvědčování našich partnerů v EU, aby učinili totéž. Zatím však vše nasvědčuje tomu, že tito partneři budují s Čínou, ale i s Ruskem mnohem těsnější vztahy než ČR, jejich výhrady jsou v drtivé většině jen verbální a nás používají pouze pro zakrytí špatného svědomí. Výsledkem je výrazně horší obchodní bilance a nákup dražšího zboží bez odpovídajícího efektu.

J. Pankovic 27.11.2021 13:48

Od založení OSN měla Rada Bezpečnosti 5 stálých členů, kterými byli vítězové 2. světové války : USA, Spojené království Velké Británie, Francii, Sovětský Svaz a Čínskou republiku...

...až do roku 1971 byl zástupcem obou Čín Tajvan...

...teď "zastupuje" Čínskou republiku i Čínskou lidovou republikou komunistická Čína a Tajvan není členem OSN :-P

A. Renjascu 27.11.2021 14:04

Vím, vím, žel se jen znormalizovala realita. Je to pochopitelné vzhledem k síle pevninské Číny, ale nemělo to být na úkor oduznani Taiwanu, to mělo být jasně vyjednáno, ale žel pozdě bycha honiti...

V. Synek 27.11.2021 0:18

Čl. 97 odst. 2 Ústavy ČR - Prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu jmenuje prezident republiky na návrh Poslanecké sněmovny.

V roce 2002 prezident Havel odmítl jmenovat víceprezidentem NKÚ Františka Brožíka, přestože mu ho Poslanecká sněmovna navrhla. Mám ten dojem, že i prohlásil: "Nejsem stroj na podpisy".