Neviditelný pes

POLITIKA: Hyenismus Petra Fialy

5.6.2021

Předseda ODS Petr Fiala a kandidát SPOLU na premiéra kritizoval na Twitteru počty zemřelých na covid-19 v Česku. Podle něho jde o selhání vlády. To je nejhorší způsob zneužití pandemie v politice.

Již mnohokrát jsem se kriticky vyjádřil ke zneužívání statistik zemřelých na covid v politice. Je to dle mého soudu naprostý hyenismus, který by neměl mít v politice žádný prostor. Prezident Miloš Zeman se dokonce odvážil obvinit tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného z dalších počtů mrtvých na covid, protože ten nechtěl do Česka nakoupit ruskou vakcínu. Pak se v této souvislosti zcela ztrapnil Jan Hamáček, který chtěl pro Sputnik V letět a pak místo toho oznámil, že to byla „kamufláž“.

Dělat žebříčky v počtu zemřelých na covid je sice možné a existuje k tomu dokonce zvláštní webová stránka Coronavirus Pandemic (COVID-19). Tam si může zájemce nalézt statistiku počtu zemřelých na covid. Problém je vlastně jenom jeden, zato však zásadní. Ne všechny státy světa mají stejnou metodiku sběru dat, takže některé rozlišují mezi úmrtím „na covid“ a úmrtím „s covidem“. V řadě zemí se však statistika může od reálné situace velmi lišit, což platí zejména pro Indii, která sice uvádí vysoké počty zemřelých, podle komentátorů jsou ale zejména indické údaje velmi nepřesné, neodpovídají realitě. Stačí si jen uvědomit, že v Indii žije bezmála 1,4 miliardy lidí a při „rekordech“ úmrtí asi 5000 osob denně (což bylo také široce u nás publikováno ve zprávách veřejnoprávních i privátních médií) to po přepočtu na počet obyvatel dělá „jen“ zlomek počtu zemřelých u nás. Konkrétně asi 3 zemřelé na milion obyvatel v Indii, zatímco u nás to bylo až 20 osob na milion, tj. sedmkrát více.

Hrátky s počty zemřelých jsou samozřejmě důsledkem programové vyprázdněnosti koalice SPOLU. Ekonomické programy ODS, lidovců i topky prostě a jednoduše nejsou kompatibilní, a tak se hledají „společná témata“ – střet zájmů Andreje Babiše, jeho trestní stíhání nebo „chaos v boji s covidem“.

Následující tabulka ukazuje několik zemí podle počtu zemřelých na 1 milion obyvatel.

zemreli

Z údajů v tabulce je zřejmé, že státy střední Evropy - Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko – patří k zemím s nevyšším počtem zemřelých na covid. Spíše to lze označit jako důsledek našeho způsobu života a zvláště počtu osob s výraznou nadváhou. Vždyť právě lidé nadměrně obézní patřili k nejčastějším pacientům na lůžkách intenzivní péče.

Pokud Fiala kritizuje počet zemřelých z „politických důvodů“ jako vinu vlády, lze z jeho názoru odvodit, že případná vláda ODS by měla lepší výsledek. A právě tomu se lze velmi úspěšně vysmát. Každý, kdo se v politice pustí na led počtu zemřelých na covid, by si měl být vědom rizik takové argumentace a měl by se jí zdaleka vyhnout. Fialův hyenismus je pro mne dalším „hřebíčkem do rakve“ volitelnosti koalice SPOLU. Petr Fiala je bezesporu slabý předseda a ODS na to doplatí možná i tím, že její poslanecký klub po volbách proti současnosti oslabí - na úkor „zachráněné“ topky a lidovců. Politický altruismus ODS je vskutku pozoruhodný.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek