18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Humlova kličkovaná pokračuje

19.11.2013

Stanislav Huml je stranou ČSSD jmenován do jejího expertního týmu za resort ministerstva vnitra. Koaliční partneři se ještě nevyjádřili, ale asi budou žasnout, jak Stanislav Huml dokázal kličkovat jako straník jedné strany, druhé strany, nestraník za druhou stranu a zase straník za tuto druhou stranu. Co se právě hodí, to se použije, účel světí prostředky a politika si žádá ústupků. Jaké jsou ty Humlovy?

Bártův politický objev Huml nejprve vystupoval v barvách Věcí veřejných. Svá vystoupení ve VV později obohatil spoluprací s protibártovskou klikou a hlavně dozorem nad Škárkou, který svého času nevěděl, zda od Bárty vzal úplatek, finanční výpomoc, honoráře, nebo vůbec nic, a podle toho tvrdil a odvolával, co již dříve odvolal. Stanislav Huml ho nakonec ubytoval na neznámé adrese a přivedl zpátky na veřejnost s pevnějším názorem. Podobně se postaral i o druhou hvězdu protibártovského puče, slečnu Kristýnu Kočí.

Jak si vedl Stanislav Huml po krizi ve VV, na níž se tak úspěšně podílel? Zorientoval se bleskově a 7.4.2011 před formálním vyloučením z poslaneckého klubu VV odešel sám. Ještě v létě roku 2011 se zapojil do práce poslaneckého klubu ČSSD, ale členem ČSSD se stal až v lednu roku 2012, a to v MO ČSSD Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Jako poslance ho následně Sněmovna zachránila před trestním stíháním.

V letošních volbách se opět propracoval do Sněmovny. Tentokrát skokem z nevolitelné 12. pozice. V minulém volebním období také zaútočil skokem ze sedmého místa kandidátky Věcí veřejných do jejího čela. Protože členem VV se nemohl stát člen bývalé KSČ, kandidoval jako nezávislý.

V letošních volbách opět kandidoval jako nezávislý, ale za ČSSD. Proč musel kandidovat jako nezávislý, i když členství měl od roku 2011? Vnitřní regule ČSSD dovolují do Sněmovny kandidovat jen těm členům, co pro stranu odpracovali šest let. Nečlenové samozřejmě nemuseli odpracovat nic, a protože Huml podmínku šesti let nesplňoval, přerušil členství a reguli obešel. Nyní je Stanislav Huml členem ČSSD a patří mezi Sobotkovy přívržence.

Stanislav Huml je jednou z osobností ČSSD, které tato politická strana oceňuje jako vhodné ke své reprezentaci. Člověk ani nemusí být příliš zlomyslný na to, aby ho napadla otázka, kdy na Humla dojede Sobotka jako kdysi Bárta, případně otázka, komu ze spolustraníků dopomůže tak dokonale se znemožnit, jako se to povedlo u Škárky a Kočí. Humlova kličkovaná totiž zajisté bude pokračovat, co Huml Humlem bude, i kdyby ČSSD už nebyla to, co bývala, případně byla, co ještě nikdy nebývala.

Převzato z JanaSimonova.blog.respekt.ihned.cz se souhlasem autorky (její další blog: Blog.digizone.cz/simonova)