20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Hrozí vláda tyranů

Devadesátá léta byla hodně zvláštní doba. Vzpomínám si, jak jsem koncem roku 1992 dělal první pohovory se svými potenciálními zaměstnanci v obýváku rodinného domku v pražském Suchdole, kde jsem tehdy bydlel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 19.5.2015 18:19

Kolik krků uživí tato ekonomika?

Korec: "... Začněme třeba omezením přerozdělování. Stát prostě neuživí tolik krků, jak jsme si v devadesátých letech vysnili. ..."

Stát prostě uživí mnohem více krků, než si v Česku dokážete vysnít. K tomu by ale naše ekonomika musela být vynikající v technologi - jenže tu velkou příležitost (při privatizaci do vychcaných rukou) jsme v 90 letech zcela propásli. Jiné státy, které technologickou příležitost využili a směle pokračují, hovoří dnes o budoucnosti hojnosti (abundance). Abundance—the Future is Better Than You Think

http://www.diamandis.com/abundance/

K. Janyška 19.5.2015 8:40

Poslyšte, člověče, nepouštějte se do takových ůvah

bez znalosti teorie civilizace obchodem a spontánního řádu lidské interakce. Pak to s vašimi názory dopadá tak, jak to dopadá... Dzp.

K. Frauknecht 19.5.2015 9:01

Re: Poslyšte, člověče,

tipněte si, proč na vaše příspěvky téměř nikdo nereaguje?

a) všichni jsou paf z vaší dokonalé znalosti teorie spontánního řádu lidské interakce,

b) jste pako.

Tak schválně :-)))...Dzp.

I. Schlägel 19.5.2015 9:48

Re: Poslyšte, člověče,

Spontánní řád je realita. Že mu pan Janyška občas prokazuje medvědí službu, to je nejspíš součást onoho spontánního řádu.

K. Janyška 19.5.2015 21:02

Re: Poslyšte, člověče,

Protože jste  hloupí a nejste toho schopni... Dzp.

M. Smidova 19.5.2015 9:47

Re: Poslyšte, člověče, nepouštějte se do takových ůvah

Karle, co ty na tohle :

"Nejtypičtější rukopis mají analfabeti" -Pavel Kosorín

M. Prokop 19.5.2015 8:22

Omezení přerozdělování?

Začnou řvát všichni, v jejichž prospěch se přerozděluje (nebo spíš všichni, kdo se nechali přesvědčit, že se přerozděluje v jejich prospěch, to je mnohem víc lidí, než ti, kdo z toho skutečně něco mají) a všichni přerozdělovači, jejichž počet neustále narůstá.

To bez obrprůseru nikdo neustojí, takže se o to ani nikdo nepokusí.

A. Hrbek 19.5.2015 8:06

Základní problém je v tom, že

produktivita práce na konkrétním pracovišti je v naturální podobě srovnatelná s produktivitou v NSR. Při přechodu na celostátní úroveň se tato produktivita rozmělňuje díky spoustě parazitů, včetně parazitů sociálních a činí asi 60% produktivity NSR.

Konkurence schopní jsme na zahraničních trzích jedině díky tomu, že neplatíme řádně přímou pracovní sílu (cca 30 až 50% toho co se platí v NSR) a že ČNB záměrně snižuje hodnotu CZK. Snižování hodnoty CZK je také diskriminační ochranou proti konkurenčním dovozům.

O tom ale "podnikatelé" nechtějí ani slyšet.

Nakonec - pomalu skutečně českým podnikatelům nebude v ČR skoro nic patřit. Horentní zisky tak vesele odplývají jinam, ať je to z bank (živíme krachující zahraniční banky) nebo průmyslových a zemědělských podniků.

Všichni máme co jsme chtěli - jsme nesvéprávnou kolonií.

A. Alda 19.5.2015 9:26

Velmi přesné.

Máte naprostou pravdu.

P. Vaňura 19.5.2015 14:33

Nesvéprávnou kolonií jsme proto, že komunisté

totálně zničili podnikatelský stav, mnohem úplněji, než v Polsku nebo v Maďarsku. Proto nakonec vše ovládli podnikatelé/firmy zahraniční.

Ministr Mládek v ČTV řekl, že vláda ČSSD musela prodat české banky cizím subjektům, protože neexistoval český management, který by je dokázal řídit v tržních podmínkách.

J. Šimek 19.5.2015 7:55

Tak schválně: zdravotnictví a školství zdarma a

plošné přídavky na děti a vůbec všechny dávky plošně, kdopak na to slyší a kdo s tím vyhrává volby? Sice už nemluví o dělnické třídě, zato podnikatelé jsou paraziti a majetky se chystají zdanit.

R. Langer 19.5.2015 13:54

Re: Tak schválně: zdravotnictví a školství zdarma a

Ale ale, od kdy se zastáváte podnikatelů?

P. Vaňura 19.5.2015 14:36

Adresné sociální dávky jsou daleko více demotivující,

než dávky plošné. Protože třeba zodpovědný důchodce spoří pro stát a když dopadne tak, že musí jít do ústavu sociální  péče, jeho úspory sebere stát a on z nich nemá NIC! Tak to chodí třeba v Rakousku!

J. Balcar 19.5.2015 6:26

Minimální mzda

Když slyším premiéra Sobotku mluvit o minimální mzdě u nás a v SRN, říkám si, zda tuší kde je zakopaný pes. V SRN a dalších zemích si mohou dovolit vyšší minimální mzdu prostě proto, že ty činnosti, které by u nich byly příliš drahé, přesunuli do ČR a dalších chudších zemí. Ono to má ještě další souvislosti, třeba když se guvernér ČNB přetahuje s vládou o cenu práce. Guvernér ji zlevňuje pro zahraničí a premiér by ji chtěl zdražit.

J. Fridrich 19.5.2015 7:26

Re: Minimální mzda

Je třeba si také uvědomit jednoduchou věc - Německo - " zlé Západní " ač poraženo a válkou zničeno nebudovalo 40. roků komunismus. Tento hrůzný experiment udělal z naší země technické museum a nesvobodný skanzen. Oni po válce tvrdě makali ( pomohl jim samozřejmě Marshallův plán - ale ten byl nabídnut i nám a soudruh Stalin nám ho " nedoporučil " ) a vítězné země Němci " dohnali a předehnali " jak říkávával N.S Chruščov blahé paměti......

K. Frauknecht 19.5.2015 9:32

Re: Souhlas

se ztracenými lety socialistického experimentu. Proto se pořád divím proč se znovu do podobného experimentu hrneme. Vždyť je to naprosto stejný (centralizace, direktivní řízení, následný ekonomický pokles s pochopitelným snížením životní úrovně), jenom si neříkáme soudruhu :-)).

Marshallův plán měl pro Evropu nepochybně význam z hlediska stabilizace - zařazení Německa mezi evropské státy. Z pohledu ekonomiky se dá přirovnat +/- k současným evropským dotacím :-))). Byť stál americké poplatníky cca 12 mld. USD, byl jednoznačně pro USA výhodný (americké odbytiště, zavedení dolaru jako světové měny...a jednalo se prakticky o půjčku).

J. Šimek 19.5.2015 7:49

Re: Minimální mzda

Aha, přesunuli k nám uklízečky, kuchařky a pomocné síly. Tak to jo, to jste to přesně trefil. :o):o):o)

L. Hrušková 19.5.2015 8:10

Re: Minimální mzda

Panu Sobotkovi se to mluví. Nikdy nepracoval, nikdy nepodnikal ,vůbec neví jak vypadá život za zdmi jeho kanceláře.

E. Vašátko 19.5.2015 6:21

Máte pravdu, ale

vysvětlete to hlavně voličům, kteří za koblihu nebo párek zvolí každého, kdo jim to nabídne.

K. Frauknecht 19.5.2015 8:56

Re: Máte SVATOU pravdu, ale

o tom právě ten článek je :-).

Lehkoživkové budou samozřejmě nadále volit "koblihy" a zrušení 30 Kč u lékaře :-))). Jde o to v jakém poměru budou s těmi, kteří vidí dál než k dnešní večeři.