19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Hrana zvoní poslancům

„Nikdy se nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě,“ napsal už v roce 1624 anglický básník John Donne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Malá 30.9.2019 15:00

Ještě že nás autor nemůže postříkat nenávistí přes počítač...Rv

F. Navrátil 30.9.2019 11:57

Politická síla přímo voleného prezidenta bude stále v rozporu s jeho pravomocemi ať už je prezidentem Zeman nebo někdo jiný. Tento nepoměr by mohla vyrovnat síla mandátů poslanců volených většinově jednokolově v jednomandátových obvodech. Soulad a stabilitu by podpořilo také to, že prezident by jmenoval vládu, kterou by neschvalovala poslanecká sněmovna. Ta by mohla pouze vládu odvolat kvalifikovanou většinou.

A. Alda 30.9.2019 10:50

Všechna moc patří lidu a z lidu pochází. To první je i v Ústavě expresis verbis, to druhé je realita dávná známá.

Mandát presidenta k vykonávání moci je mnohem silnější než mandát kteréhokoli poslance, natož senátora. Jen on jediný je volen většinou ze všech k volbě ochotných voličů. Nikdo jiný. Žádný senátor, žádný poslanec. Jen president je opravdu společný.

Proto je třeba posílit jeho ústavní pravomoci, zejména o právo legislativní iniciativy, ústavních žalob a je třeba zvýšit váhu jeho legislativního veta (tedy např. ne přehlasování kvalifikovanou většinou ve sněmovně, ale přehlasování výrazněji kvalifikovanou většinou na společné schůzi senátu a sněmovny).

A tento názor bych zastával i v případě, že by presidentem nebyl zvolen Zeman, ale třeba Drahoš nebo Franz.

V. Chrastina 30.9.2019 14:27

Ano, souhlas všemi deseti, pane Aldo! Snad jen jedno bych dodal, že senát nám byl samotný čert dlužen. Ukazuje se nad veškerou pochybnost, že je to od samého počátku jeho činnosti naprosto zbytečný zákonodárný orgán. Doslova jakýsi apendix, který se zanítil nenávistí k prezidentu Zemanovi. Pro zdraví státu by bylo záhodno tento nemocný orgán neodkladným chirurgickým zákrokem odstranit. Tož tak!!

P. Flener 30.9.2019 15:10

Funkci prezidenta pokládám za přežitek z dob císaře pána. Prezidenta nepotřebujeme, nedělá nic, co by nemohl převzít parlament či senát.....Takového prezidenta jako je Zeman může dělat každá poslední uklízečka WC na nádraží.

V. Mokrý 30.9.2019 9:40

Zatím jsem téměř nezaznamenal, že si odhlasují snížení počtu poslanců na 100.

V. Němec 30.9.2019 8:34

Jak se na Zemana plive, tak se to vrací.

R. Langer 30.9.2019 8:27

Já jsem zvědavý, co vy bez toho Zemana budete dělat, až prezidentem nebude, a na koho potom budete všechno svádět? To bude sranda... ;-D

A. Reček 30.9.2019 6:55

Prezident Zeman se snaží pomalu prosazovat u nás prezidentský systém a Babiš jako premiér vlády je jeho poslušným psíčkem. Samozřejmě ví také proč tím psíčkem je ;-D

V. Klepetko 30.9.2019 5:43

Pokud vím, tak například v Portugalsku (ale i jinde) je ústavní pozice prezidenta zakotvena nejen psanou Ústavou, ale i ústavní tradicí. A ta se u nás právě tvoří online, a zásluhou Havla, Klause a Zemana se stále více podíváme k poloprezidentskému systému.

A Parlament tento posun nejen trpně toleruje, ale zejména svým posledním hlasování o zpackané ústavní žalobě (58!) de facto spoluvytváří a novou ústavní tradici posvěcuje a legalizuje!

A to je dobře nebo špatně? Myslím, že dobře. Zemití Zemani a nenávistí Láskové nám dříve nebo později odejdou, ale ta silnou trojkou (Havel - Klaus - Zeman) vybudovaná ústavní tradice tu pro budoucí prezidenty už zůstane, a naopak kontaminace "kancléřským systémem" vyšumí do ztracena. A to je dobrá zpráva! Myslím si totiž, že poloprezidentský systém je pro nás ideální politické uspořádání, které kompenzuje nedostatky poměrného volebního systému, který neustále generuje těsné vládní většiny. S uzurpací moci ani s diktaturou to nemá nic společného, prezidentský a poloprezidentský systém funguje úspěšně ve velkých a svobodných demokraciích Západu! A Ústava? Vůbec bych ji neměnil, nejednoznačný výklad některých míst se dá nahradit právě tou ústavní tradicí, která nám tu právě vzniká!

V. Klepetko 30.9.2019 5:44

"stále více posouváme"

I. Koreň 30.9.2019 8:22

Vůbec si nemyslím, že je to dobře. V Čechách není žádná tradice dodržování pravidel, ať psaných, nebo nepsaných. Naopak, naše tradice je jejich porušování a dodržování jen do té míry, jak silně jsou vynucována. M. Zeman je toho dobrým příkladem: využívá toho, že je prakticky neodvolatelný, a snaží se vládnout (t.j. prosazovat svoji vůli) mnohem silněji, než mu ústava dovoluje.

Není tu ani žádná tradice volby "osvícených osobností" za prezidenty: V. Klaus i M. Zeman byli zvoleni prezidenty přesto, že jako předsedové vlády selhali (sponzorská aféra a rozpad ODS, tunelář ministrem financí, akce Olovo aj. - pamatujete?).

Budoucí volba dalších silných osobností za prezidenty při naší toleranci k porušování pravidel povede spolehlivě od liberální k autoritativní demokracii, a časem k autoritativní vládě bez demokracie. Rozšiřování moci českého prezidenta opravdu není to dobrý nápad.

V. Klepetko 30.9.2019 9:08

To je věc názoru. Myslím, že k "autoritativní demokracii" inklinujeme mnohem méně, než třeba Maďaři nebo Poláci. Maximálně nám hrozí nějaká forma nadvlády autority jako za Masaryka v První Republice - což by bylo sice nežádoucí, ale vlastně žádná tragédie. Protože narozdíl od meziválečného období tu máme nejen Ústavní soud, Senát a další rozvinuté pojistky parlamentní svobodné demokracie, ale ještě navíc "kontrolenka" v podobě EU, sice tak trochu obludného a bezzubého, ale třeba se ho někdo lekne :-))))) Máme tu prostě rozvinutý systém institucí, který žádný "autoritářský model" nepřipouští ani za silného prezidenta, hrajícího hru podle pravidel poloprezidentského systému, tradičního pro evropský Západ.

V. Chrastina 30.9.2019 14:34

Pane Klepetko, souzním v tomto ohledu s vaším názorem.R^