26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Hovorka nepřítelem vlastního programu

17.10.2008

Poslanec KDU-ČSL Hovorka se, údajně v reakci na plány Julínka zveřejněné v tisku, obrátil na voliče s výzvou, aby nevolili strany, které podporují zdravotní reformu. Přistoupil tak na hru, kterou s českými voliči hraje ČSSD. Podle not této hry rozhodnou krajské volby a volby do třetiny senátu o vládě Mirka Topolánka.

Hovorka argumentuje zcela v duchu předvolební agitace ČSSD. Pokud však média prohlášení Hovorky presentují jako „překvapivé“, ptám se, z jakého důvodu. Zapomněli snad novináři na Hovorkův mnohaměsíční „boj za záchranu českého zdravotnictví“? Přesto je právě Hovorkova výzva dobrou příležitostí k rekapitulaci toho, co se letos ve zdravotnictví odehrálo.

V českém zdravotním systému byly učiněny v zásadě dva nové regulační kroky. Tím prvním bylo zavedení poplatků za návštěvu lékaře, za recepty a za pobyt v nemocnicích. Doplňkovým opatřením byl zásah do vyplácení nemocenských dávek v prvních třech dnech nemoci. Obě tato opatření sledují v zásadě jeden cíl - snížit zneužívání zdravotní péče a sociálního systému.

Jak oznámilo MPSV, během prvního pololetí klesly výdaje na nemocenské dávky ve srovnání s prvním pololetím loňského roku o 2 mld. Kč. Hlavním důvodem bylo podle ministerstva právě nevyplácení těchto dávek v prvních třech dnech nemoci. Bez překvapení není ani to, že se výrazně snížil počet krátkodobých nemocností (většinou jako „na potvoru“ postihující naše marody přes víkend s cílem protáhnout si volno). Jak známo, Ústavní soud toto zákonné opatření zrušil jako neústavní s tím, že mimo jiné nebyla provedena změna v platbě sociálního pojištění. Tento verdikt ÚS vláda akceptovala a navrhuje od 1. 1. 2009 snížení platby sociálního pojištění o 1,5% s tím, že se opět v prvních třech dnech nemoci nebude nemocenská vyplácet.

Poplatky vybírané u lékaře, v nemocnicích a lékárnách splnily podle MZ také svůj účel. Mimo jiné nový systém pomohl pacientům, většinou starým lidem, k úspoře nákladů díky zavedení limitu 5000 Kč jako stropu pro platbu poplatků. Tito lidé dříve vydávali za své léky mnohonásobně více než oněch 5000 Kč. Nový systém je tedy výrazně chrání. Jenom pro připomenutí: systém poplatků ve zdravotnictví měli ve svém předvolebním programu explicitně právě lidovci. Pokud se dnes poslanec Hovorka z KDU-ČSL vydává za nepřítele programu, pod kterým kandidoval, je to jen další úsměvný paradox české politické scény.

Zdravotnictví se letos dostalo zcela po právu do popředí zájmu. Ukázalo se, že regulační poplatky zcela splnily očekávání a omezily zneužívání lékařské péče. Jasně se navíc ukázalo, že tyto poplatky nepůsobí diskriminačně a nejsou asociální. Jak bylo navíc zjištěno, v systému poplatků, které obyvatelstvo platí za služby jiných státních institucí či bank, tvoří nově zavedené zdravotnické poplatky pouze asi 15% všech nákladů na poplatky. To je realita. Vše ostatní, zejména předvolební agitka Hovorky, je lež.