Neviditelný pes

POLITIKA: Hoši od Bobří řeky a Zelená příšera

17.9.2007

V jedné předvolební televizní diskusi v březnu 2006 jsme položili předsedovi favorizované ODS Mirku Topolánkovi provokativní otázku, totiž zda považuje Stranu zelených za novou hvězdu politického nebe, jak ji tehdy prezentovala média, a zda ji ODS může přijmout za solidního partnera v případné vládní koalici.

Kam dotaz směřuje, bylo Topolánkovi okamžitě jasné a nazlobilo ho to. Otázka se totiž dotkla známé achillovy paty ODS, kterou je její ideová nevyhraněnost, resp. neochota plně se ztotožnit s autenticky pravicovými hodnotami a odříznout se od idejí a struktur, které otevírají vrátka do jejího lůna různým „sarajevským atentátníkům“. Topolánkem chystané (a po volbách realizované) spojenectví se zelenými bylo právě tohoto druhu a není tedy divu, že se mu jakékoli „šťourání“ v této věci nelíbilo. Na otázku věcně neodpověděl a místo toho nám podrážděně doporučil, abychom PaS rozpustili a volili ODS.

Právě před volbami se totiž „modrá šance“ chtěla jevit jako názorově konzistentní a vskutku dokázala lecčíms pravicovému voliči zaimponovat: V evropském parlamentě se šuškalo o mezinárodním euroskeptickém spojenectví britských konzervativců, polských „kačerů“ a českého „modrého ptáka“, Vlastík Tlustý prezentoval superpravicovou ekonomickou reformu, nerozborné koaliční spojenectví přísahal bratr Kalousek a Mirek Topolánek z billboardů propagoval rodinné hodnoty. Z dnešní perspektivy už to pravda tak lákavě nevypadá. Tradiční protagonisté odéesácké zahraniční politiky flagelantsky vyhodili do vzduchu téměř všechno co sami vybudovali (Zahradil), z reformy je neživotný kompromis, Kalousek hned po volbách málem dovedl lidovce zpět do smrtící socialistické náruče (za což byl brzy na to jmenován ministrem pravicové vlády) a milostné kotrmelce srdečného Valacha dodaly bulváru materiál na půl roku. To vše ovšem nemohl běžný pravicový volič tušit. Naproti tomu jednu věc šlo říci již tehdy s jistotou: havlističtí Bursíkovi greenhorni nebudou spolehlivým koaličním partnerem, budou komplikovat práci vlády a pokusí se proměnit tvář ODS, na jejíchž zádech se dovezou k moci! Stalo se. Blíží se prezidentské volby, věc, která má v Čechách tradičně velkou důležitost, a zelení „nezklamali“. Nejen, že ústy svého předsedy vyhlásili boj presidentu Klausovi, ale obratnými intrikami, s využitím kontaktů na „havlisty“ v KDU-ČSL i v levicové opozici, dokázali v této věci ovládnout situaci a za Topolánkovými zády fakticky vytvořit jakousi stínovou antiklausovskou koalici a obrátit tak výsledky voleb totálně na hlavu.

Tak ale smlouvy s mefistofelem obvykle dopadají. Je jasné, že v drsném volebním klání není možné si spojence dvakrát vybírat, přece však je třeba dbát na podstatný detail, totiž, zda případní „spojenci“ nejsou jen nepřátelskými blechami v kožiše, které mají jediný úkol: znemožnit vítězné straně realizaci jejího programu!

Vývoj poslední doby dosvědčuje, že právě tohle Mirek Topolánek nedokázal správně odhadnout, a tudíž asi není ten pravý prozíravý Rikitan v čele modrých hochů od Bobří řeky. Hrozba, že Zelená příšera ovládne celou Sluneční zátoku, se tím bohužel stala velmi vážnou.

František Červenka Petr Bahník


zpět na článek