24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Horké policejní léto

1.9.2012

Policejní prezident Petr Lessy podle očekávání skončil. Kdysi za něj lobbovaly Věci veřejné, ale po jejich odchodu z vlády zůstal osamocený pod palbou ministra vnitra, ministra financí i ODS.

Platforma LIDEM, která se z Věcí veřejných odštěpila a ve vládě pokračuje, je nyní rozčarovaná. Ještě pobouřeněji působí prezident republiky Václav Klaus, který má k hybateli Věcí veřejných Vítu Bártovi i Petru Lessymu bůhvíproč blízko. Pokud celá kauza neotřese Nečasovým vládním kabinetem, přinejmenším posílí dusno ve veřejném prostoru. Za Lessyho se postavila též opoziční sociální demokracie a opatrně i policejní odboráři.

Kdyby za vším byla jen rivalita dvou policistů, bylo by vše politováníhodné, ale bez širších dopadů na vnímání České republiky coby (ne)právního státu. Ministr vnitra Jan Kubice, kdysi šéf elitního policejního útvaru, jenž se před volbami 2006 dostal do křížku s politiky ČSSD a kterého po letech vytáhla do vrcholové politiky ODS, od prvního okamžiku dával najevo, že se mu Lessy, druhdy povolaný do čela policie z Ostravska, nelíbí.

Lessy, budující si vskutku image neřízené střely, dokonce už dříve tvrdil, že mu Kubice vyhrožuje a dělá vše pro to, aby se křeslo policejního prezidenta uvolnilo. Poté začala Lessyho šetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů (řídí ji Ivan Bílek mající blízko k exministrovi vnitra Ivanu Langerovi z ODS) – a rychle našla důvod k jeho odstranění.

I když se pozice policejního prezidenta zdá být neotřesitelná, poněvadž má pevně ohraničený mandát a vláda na něj jen tak nemůže, inspektoři našli skulinku. Od policie lze totiž podle zákona propustit člověka, který "porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru". No a Lessy v září 2011 obvinil ze spojení s gangstery šéfa zlínské policie, což se však neprokázalo.

To je ale podružně působící linie příběhu. Zajímavější je, že Petr Lessy velel policii v době, kdy se podobně jako žalobci začala osamostatňovat a šetřit i mnohé politicky citlivé kauzy. Například nevýhodný nákup letounů CASA v době, kdy byla ministryní obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Lessy se zastal vyšetřovatelů proti nevybíravým útokům ze strany členů vlády. Stranický kolega Parkanové, ministr financí Miroslav Kalousek dokonce v horké fázi vyšetřování volal jak příslušnému policistovi, tak policejnímu prezidentovi Lessymu.

Ten pak poslancům na zasedání bezpečnostního výboru Sněmovny sdělil, že se ho Kalousek snažil ovlivňovat. Aby se obhájil, nabídl v následné mediální přestřelce s Kalouskem, že klidně usedne i na detektor lži. K tomu nestačilo dojít. Zato se vyhrotily jeho vztahy prakticky s celou vládou. A byla jen otázka času, kdy ministr vnitra najde klacek, kterým by mohl i za své vládní kolegy Lessyho přetáhnout po hlavě.

Jak si situaci asi vysvětlí řadoví policisté? A jak občané? Snad že období odvážných orgánů činných v trestním řízení končí? Vždyť několik týdnů před Lessym musel svůj post opustit i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, spojovaný se zdravější atmosférou v justici. Pospíšila nahradil místopředseda ODS Pavel Blažek, který v mnoha projektech rozjetých Pospíšilem zařadil zpátečku. Lessyho ve funkci policejního prezidenta střídá Martin Červíček, udržující vztah s poslankyní ODS Janou Černochovou. Příliš mnoho náhod, nemyslíte?

Tento horký závěr léta přinese posílení důvěry českých občanů ve vládnoucí politiky jen stěží.

NašiPolitici.cz