25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Hoří, pane premiére!

6.4.2006

O hasiči s kanystrem benzínu v ruce

"O to se rozhodně zasadím," slíbil premiér Paroubek a uvedl, že vše pečlivě prostuduje a zváží a seznámí s tím představitele koaličních stran.

Zpráva Hospodářských novin z počátku září loňského roku o schůzce předsedy vlády ČR Jiřího Paroubka se zástupci české pobočky organizace Transparency International končila větou, kterou v různých podobách používá současný premiér snad nejčastěji. Setkání tehdy předseda vlády svolal v reakci na zprávu TI řadící nás v míře korupce opět na nižší příčky než v předešlém období. 47. – 50. místo v sousedství Namibie, Slovenska a Řecka je sociálnědemokratickým úspěchem na osmileté cestě zpět do reálného socialismu, kterým se Paroubek moc chlubit nemůže a nechce.

To zařídím, dohlédnu, vyřeším, pohlídám, vyjednám… S elegancí Miloše Zemana, rozhledem a postavou Brouka Pytlíka, arogancí Miroslava Štěpána a demagogií TASSu vlétl Jiří Paroubek na mediální scénu vyklizenou neschopností Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse. Dnes, stále ve stejném stylu, nás poslední naděje sociálních demokratů takřka denně přesvědčuje, že nekonečný sled korupčních afér, v nichž hlavními účastníky jsou členové jeho vlastní strany, je mimořádnou příležitostí ukázat voličům, kdo jediný je schopen korupci čelit. Problém, který podle všech průzkumů a studií veřejného mínění patří na špičku pomyslného žebříčku věcí, které lidem nejvíce vadí, však díky svým rozměrům přerůstá přes hlavu i našemu akčnímu pracovitému hrdinovi ze Strakovky.

V prosinci 2004 informovala MfD o zajímavém případu pyromanie. U pražského soudu obdržel dobrovolný hasič trpící touto chorobou Robert Franče pět let vězení za obecné ohrožení. Založil pět požárů – celková škoda dosáhla více než 11 milionů korun. Pak je pomáhal hasit. Franče se hasičskému řemeslu obdivoval již od dětství, od deseti let byl v požárnickém kroužku. Toužil se stát profesionálním hasičem, to se mu ale nepodařilo. Prý proto, že byl v době, kdy se na místo ptal, plný stav. Je ale možné, že překážkou byl i jeho velmi malý vzrůst. U soudu prohlásil: „Tu práci mám rád.“

Chudák zjevně nemocný dobrovolný hasič dostal pět let natvrdo. Jiří Paroubek ´hasí´ požáry založené stranickými kolegy tím, že zakazuje novinářům přístup na spáleniště a přitom se snaží vytvářet auroelu aktivního bojovníka s hydrou korupce. Do pražské politiky odsunutý sociální demokrat se vyšvihl do vlády po debaklu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu a odsunu Vladimíra Špidly do Bruselu. V kabinetu Stanislava Grosse převzal post po unionistickém ministru pro místní rozvoj Pavlu Němcovi. Ten se pracovitostí a zásadovostí nikdy moc nevyznačoval, ale jedna pozitivní událost se s jeho působením na úřadu, kde protékají miliardové sumy z Bruselu, přece jen pojí. Když vyšlo najevo, že škody způsobené smlouvami na velmi nevýhodné nájmy lukrativních nemovitostí patřících ministerstvu, podepsané v letech 1998 – 2002, kdy funkci ministra zastával sociální demokrat Petr Lachnit, dosahují výše minimálně 150 milionů korun, příslušné úředníky s vysokým korupčním potencionálem vyházel. Současný předseda vlády je zase pěkně v tichosti instaloval zpět. Byl to jeden z prvních kroků, které Jiří Paroubek na ministerstvu udělal. Tím se z pomyslného hasiče požáru korupce sám zařadil mezi profesně postižené pyromany, co se v sobotu večer ukazují v hospodě na vesnické zábavě v nažehlené uniformě dobrovolného hasiče a při návratu domů, frustrovaní z pravidelných neúspěchů v lásce, sami podpalují stohy, aby všem ukázali co se naučili na společném cvičení požárníků.

Počátkem února letošního roku po schůzce u ´kulatého stolu´ oznámil Jiří Paroubek na mimořádné tiskové konferenci, že chce vytvořit společně i s opozicí „zvláštní protikorupční radu“ . Po právě skončené aféře Michala ´Boby´ Krause a začínající aféře NBÚ byla tiskovka na dané téma politickou a mediální nutností. ´Opozicí´ myslel pan premiér zjevně KSČM. V tom případě ale ´kulatý stůl´svolával zcela zbytečně. Všichni víme jak tato „zvláštní protikorupční rada vládněopoziční KSČSSD“ postupovala v odhalování pozadí aféry Unipetrol. Není proto potřeba ujišťovat veřejnost, že pokud by nastala podobná situace a objevila se další mimořádně velká korupční aféra (urychlené odstoupení pana Hojdara z politických funkcí a jeho odchod z Poslanecké sněmovny tři měsíce před volbami tím opravdu nemyslím), budou soudruzi z obou levicových stran postupovat zase stejně.

„…Jeho pobyt na svobodě by nyní mohl být podle znalce nebezpečný. Porucha osobnosti zvaná pyromanie podle psychiatrů není vyléčitelná, lze ji ale korigovat léky a cílenou psychoterapií. ´Lze ji udržet v mezích sociální únosnosti,´ uvedl znalec…“

Je štěstí, že se alespoň nemocný doborovolný hasič Robert Franče dočká péče, která by měla jeho poruchu osobnosti udržet v sociálně únosných mezích.


(Psáno pro březnové číslo měsíčníku 51PRO)

www.angle.cz