Neviditelný pes

POLITIKA: Hon na Babáka? Nebo na VV?

3.6.2011

Podá-li na někoho trestní oznámení Finanční analytický útvar Kalouskova ministerstva, který se má přednostně zabývat kauzami, při kterých se takzvaně „perou peníze“, pak to rozhodně není legrace. Však také bezprostředně poté, co taková informace unikla do médií, musely Věci veřejné reagovat a Michalu Babákovi pozastavily dočasně členství, oficiálně na jeho žádost.

Že bude mít ovšem Babák, donedávna prezentovaný coby finanční expert strany, patrně značné starosti, bylo jasné už od okamžiku, kdy propukl skandál „Véček“ s tajemnými půjčkami některým poslancům od ministra dopravy a zřejmě cosi jako „majitele“ Věcí veřejných Víta Bárty, který vzápětí na členství ve vládě rezignoval. Poslanec Babák totiž nebyl schopen uspokojivě vysvětlit, jak mohl do pokladny strany převádět milióny – přes jedenáct za poslední dva roky, aspoň podle Mladé fronty Dnes – když má sám značné dluhy. Nadto u firem, v nichž sice snad nějak figuruje, ale které samy zrovna neprosperují. „Hon na Babáka musí až do zveřejnění zprávy z forenzního auditu skončit,“ řekl k tomu včera staronový předseda věcí veřejných Radek John. Jenomže audit stranických peněz je věcí jednou, a odkud pro ni získával sponzorské dary Babák, věcí druhou.

Žurnalisté Mladé fronty Dnes už v úterý zveřejnili nástin toho, jak poslanec přinášel do bank vysoké hotovosti a přeléval mezi několika účty částky končící ve stranické kase. Předáci Věcí veřejných se nyní zlobí, že z ministerstva financí unikly takové informace, považují to za součást jakéhosi tažení proti straně a k Babákově případu se do výsledku forenzního auditu nechtějí vyjadřovat. Předseda John jen poznamenal, že je únik z Finančního analytického útvaru horší, než pokoutné nahrávky jednotlivců. Dodejme, že na jedné z nich padla také zmínka o Babákově divokém financování. Třebaže možná účelově vyřknutá tím, kdo neformální poradu centra Věcí veřejných natáčel. A že pokud kdosi z Kalouskova útvaru vynáší – bůhví z jakých pohnutek či na čí přání – informace do médií, je to jistě na pováženou a ministerstvo by se tím mělo zabývat. Na závažnosti samotného případu to mnoho nemění, ale pokud jde o únik „na objednávku“, pak je to hodně znepokojující.

Spekulovat, odkud Babák milióny ve skutečnosti získával, je dnes asi předčasné. Možná si jimi chtěli nějací lidé zajistit vliv na stranu mířící do nejvyšších politických pater. Možná si chtěl on sám vybudovat ve Věcech veřejných pevnou pozici a šel půjčkami do značného rizika. Možností je jistě víc. Forenzní audit financí strany ovšem sám o sobě jasno do kauzy těžko vnese. Podstatné bude, co se podaří zjistit o skutečném původu statisíců a miliónů, s nimiž Babák dosti lehkomyslně operoval.

Že zpráva o trestním oznámení na poslance přichází v předvečer koaličního rokování, na kterém Věci veřejné mohou dál trvat na širší rekonstrukci vlády, sice může být shodou okolností. Ale chtěj nechtěj to vypadá účelově. Úvahy o tom, že by Finanční analytický útvar měl být na vedení ministerstva nezávislý, rozhodně nejsou od věci.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6



zpět na článek