19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Holubova analýza Topolánkovy vlády je levá

22.9.2009

Petr Holub se ve své stati pod názvem Topolánek prohrál všechno. Teď i radar rázně obořil na Mirka Topolánka a vyčítá mu prakticky vše. Jeho článek má neslavné rysy někdejšího Rudého práva, které s pravidelnou jistotou popisovalo situaci doma i ve světě stylem „za všechno může Reagan“. Tak činí i Holub.

Holub začíná ze široka: Rychle rostoucí ekonomika, která má pod kontrolou své sociální a zdravotní výdaje, úspěšně bojuje s korupcí, zvyšuje svou prestiž v Evropě a může se spoléhat na speciální vztahy se Spojenými státy. Tak měla vypadat Česká republika na konci vládnutí Topolánkova kabinetu. Když americká vláda vypověděla smlouvu o radaru na českém území, definitivně padla i poslední z vizí, které chtěl Mirek Topolánek uskutečnit.

Čtenář by možná rád věděl, zda je to podle Holuba dobře nebo špatně. Holub pokračuje: „Dohoda o radaru posílí naši bezpečnost. Ustupovat ruským neoimperialistům by byla podle mého soudu hrubá chyba," vysvětloval vicepremiér Alexandr Vondra ještě počátkem roku nezbytnost amerického radaru na našem území. Prezident Barack Obama dohodu vypověděl s odůvodněním, že radar není pro obranu Spojených států ani jejich spojenců nezbytný. Vondra mohl jen konstatovat: "Americká administrativa zvolila jinou cestu."

Výše uvedená pasáž je zcela jasnou manipulací s tím, co kdo kdy řekl. Alexandr Vondra totiž nekonstatoval pouze onu výše uvedenou větu. Řekl také, například v ČT 24, že poté, co si musel zvykat, že v české politice neplatí dohody, bude si muset zvyknout i na to, že se nedodržují i dohody mezinárodní. Holub tak důsledně dělá z ministra Topolánkovy vlády člověka, který se zmohl jenom na lakonické přihlouplé konstatování.

Ovšem zlatým hřebem Holubova pamfletu proti Topolánkovi je hned další odstavec jeho dílka: Stejnou bilanci má minulá česká vláda i v další části své agendy. "Zvýšit prestiž ČR v EU i ve světě" mělo podle vládního programového prohlášení evropské předsednictví v první polovině roku 2009. Nezdařilo se. "Od svržení Topolánkovy vlády tu je takové neporozumění české politice, že už se tu poslední události ani tak nesledují," shrnula pověst Česka Marie-Lena Mayová z Německé společnosti pro zahraniční politiku pro ČTK.

Shrňme si tedy Topolánkovu vinu dle Holuba. Topolánek je vinen tím, že po svržení jeho vlády je v české politice neporozumění. Ano, i po svržení vlády uprostřed českého předsednictví je dle Holuba Topolánek vinen tím, co se v české politice děje. Takovou míru demagogie a hlouposti, kterou šéfredaktor Holub používá, si skutečně člověk může přečíst jenom na Aktuálně.cz.

V dalším oddílu Holub píše: Vlajkovou lodí Topolánkovy vlády měla být ekonomická reforma. Její původní autor Vlastimil Tlustý sliboval, že se šestiprocentní růst HDP z dob levicových vlád zvýší až na devět procent. Když Tlustý odešel, stanovil Topolánek jako hlavní cíl snížení daní a rozpočtového schodku: "Bez reforem by hrozil schodek kolem 160 miliard korun," varoval v dubnu 2007. Ministr financí Miroslav Kalousek slíbil, že reforma zvýší ceny nejvýš o procento a sníží schodek veřejných financí v roce 2010 na 2,3 procenta HDP. Přinejmenším část neúspěchu způsobila ekonomická krize. Schodku 160 miliard, tedy pěti procent HDP dosáhne Česká republika v příštím roce jen zvýšením daní. Ovšem samotné zavedení reformy v roce 2008 zasáhlo ekonomiku velmi tvrdě. Ještě v roce 2007 rostla česká ekonomika tempem nad pět procent za každé čtvrtletí, v prvním čtvrtletí 2008 zpomalila pod tři procenta. Po příchodu krize se čtvrtletně propadá stejným tempem, jakým ještě v roce 2007 rostla. Ceny se v lednu 2008 zvýšily o sedm procent, z toho nejméně tříprocentní zdražení způsobila podle ČNB právě reforma.

Holub zde opět hodnotí svým typickým selektivním způsobem. Připouští sice, že „část neúspěchu“ přinesla ekonomická krize. Snížení tempa růstu české ekonomicky mezi roky 2007 a 2008 je podle Holuba důsledkem reformy. Ve skutečnosti se na počátku roku 2008 již projevoval ekonomický pokles celé světové ekonomiky, který byl doprovázen astronomickými cenami ropy, což výrazně brzdilo světovou ekonomiku a vedlo i k růstu inflace (to ale Holub velkoryse pomíjí, protože růst ceny ropy už skutečně Topolánek nezavinil ani omylem). Podzim 2008 už byl plně ve znamení světové finanční krize s pádem velkých amerických bank. Větu o tom, že ČNB přiřkla v lednu 2008 podílu reformy na růst inflace téměř celou polovinu, můžeme vzít na vědomí. S postupem času se ale vliv změny nižší sazby DPH z 5 na 9 % v podílu na inflaci snižoval a za celý rok 2008 byl skutečně mírně nad Kalouskovým odhademm 1%. Nezvratným faktem ale je, což Holub zcela přehlíží, že hospodaření roku 2008 skončilo s nejnižším deficitem po deseti letech. Proto nemá Holubova analýza ekonomického vývoje Česka za Topolánkovy vlády žádnou validitu. Holub pouze vypichuje to, co se mu hodí do krámu, hraje si na odborníka, který rozumí ekonomice, a hlavně ví, pro koho píše. Stačí jenom zběžně prolistovat vděčné reakce čtenářů pod jeho článkem.

Pojďme dále. Holub píše: Odvážnou reformu zdravotnictví shodily ze stolu menší koaliční strany a krajské reprezentace ODS. Prosadily se pouze první dva kroky: vedle poplatků za recept a u lékaře vznikl nový systém, který měl lépe kontrolovat ceny léků. Cílem obou kroků byly úspory. "Chceme zamezit tomu, aby se vyhazovalo do kanálů deset miliard korun v lécích, které se nespotřebují. To je stabilizační krok, který má znamenat efektivní a ekonomické chování všech zúčastněných ve zdravotnickém systému. Současně s tím zmrazíme platby za státní pojištěnce, které byly vyšponovány do neúnosné výše," komentoval Topolánek reformní kroky v dubnu 2007. Výdaje na zdravotnictví rostou letos rekordním tempem, pojišťovny zaplatily v prvním pololetí za léčení o nevídaných 11 procent víc než loni ve stejném období. Nejrychleji rostly výdaje právě tam, kde se mělo nejvíc šetřit. Za léky na recept utratily pojišťovny přes zavedení poplatků o neuvěřitelných 17 procent navíc. Protože zároveň vinou krize nerostou příjmy pojišťoven, vrací se ministryně zdravotnictví Dana Jurásková k osvědčené strategii a žádá, aby se platby za státní pojištěnce zvýšily o deset miliard, tedy o pětinu.

Již první věta Holuba je skvostem. Reformu shodily ze stolu krajské reprezentace ODS. Samozřejmě myslel Holub ČSSD, ale nějak se to v jeho počítači a hlavě pomotalo a jeho světonázorový postoj se promítl do výsledku napsaného. Právě díky bezprecedentnímu porušování zákonů (což potvrdily prakticky všechny soudy, na které se obrátily politikou ČSSD v krajích postižené lékárny), se od počátku letošního roku zvýšila platba pojišťoven za léky. Protože Lenin a po něm Rath řekli, že zdravotnictví je zdarma, vede placení poplatků v lékárnách krajských nemocnic k návratu plýtvání a i přes výrazný pokles ceny léčiv stoupají výdaje pojišťoven. Holubovo tvrzení, že současná ministryně zdravotnictví Jurásková sahá k „osvědčené strategii“ a navrhuje zvýšit platby za státní pojištěnce o 10 miliard Kč, je ale navíc Holubova podpásovka. Jde totiž o to, že vzestup nezaměstnanosti z necelých 5 % na současných 8,5 % výrazně snížil příjmy pojišťoven (za nezaměstnané platí pojištění stát). Vinit Juráskovou z toho, že sahá „k osvědčenému kroku“ je jen důkazem Holubovy hlouposti a neporozumění zdravotního systému.

Na závěr pak Holub píše: Před volbami v červnu 2006 informoval policista Jan Kubice poslance bezpečnostní komise o tom, že ministerstvo vnitra torpéduje jeho vyšetřování o propojení politiky a organizovaného zločinu. "Zabráníme současné snaze vládnoucí ČSSD zametat všechny vlastní kriminální kauzy pod koberec a brzdit jejich vyšetřování," napsal tehdy Topolánek do Smlouvy s občany. Těsně před plánovanými volbami v říjnu 2009 odmítl bezpečnostní výbor vyslechnout bývalého detektiva Karla Tichého, který chtěl objasnit propojení politiků a organizovaného zločinu. Jedním z politiků, o kterých chtěl mluvit, byl bývalý ministr vnitra Ivan Langer." Je fakt, že na něj Mrázek dost spoléhal. Počítal s jeho podporou například v případě prodeje Setuzy," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Tichý, který policii opustil za Topolánkovy vlády.

V této pasáži Holubovy „hluboké analýzy Topolánkových zločinů“ opisuje autor od své redaktorky Slonkové. Bezpečnostní výbor sněmovny rozhodl o tom, že nevyslechne bývalého detektiva Kočího před volbami v říjnu právě proto, aby se neopakoval únik informací z legendární Kubiceho zprávy před volbami 2006. Všeobecně se zejména v levicových médiích spekuluje o tom, že právě únik informací před volbami 2006 vedl k porážce ČSSD. To nelze nijak prokázat a spekulace, že naopak tento únik mobilizoval voliče ČSSD a KSČM a vedl k volebnímu patu, je stejně dobře možná. Slonková ve svém rozhovoru s Tichým navíc mlátí deset let starou slámu o „Íčkovi“. Holub tak citací své redaktorky dosahuje krystalicky čistého stupně demagogie.

Topolánek tak byl geniálním analytikem Holubem odstřelen. K tomu bych si na závěr dovolil jednu jedovatou poznámku. Než takovéto „analýzy“, doporučuji Aktuálně.cz dál prášit o Toskánsku. Tam je prostor pro tvůrčího ducha redaktorů Aktuálně.cz naprosto neomezený.