28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Hledá se koronaviník

Dříve či později to muselo přijít. Jako u každé krize se hledá viník. Ta koronavirová není výjimkou. Tentokrát je však vše okořeněno tím, že situaci řeší vláda vedená premiérem, kterého část veřejnosti zrovna dvakrát nemusí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Němcová 23.3.2020 7:18

citace:

Všimli jste si, že v souvislosti s epidemií koronaviru přestala EU existovat? Žádný krizový štáb, žádná koordinace na centrální úrovni, která by zabránila šíření koronaviru.

Žádné metodické pokyny, žádné kvóty na zdravotnický materiál, tak aby se dostalo na všechny, žádné omezení pohybu osob, zkrátka absolutně nic ze strany EU. Totální ticho! EU hraje mrtvého brouka.

Každý stát kope sám za sebe, hasí situaci s koronavirem po svém. Němci zadržují objednaný zdravotní materiál Slovensku i Švýcarsku s tím, že jde o nelegální vývoz.

Žádná evropská solidarita. Ta zřejmě končí při kvótách na přerozdělení migrantů a vymáhání dalších příspěvků do rozpočtu v důsledku Brexitu. Ještě že se von der Leyen stihla vyfotit s pošahanou Grétou. Jinak se vlastně neděje vůbec nic až na to, že se spojila Česká pojišťovna s Generali pojišťovnou. 樂樂樂

M. Pivoda 23.3.2020 8:09

Když se potopil Titanik, tak se šířily propagandistické (tzn. lživé) zprávy, že námořníci této lodi stáli seřazeni na palubě a společně zpívali nábožnou píseň "Blíž k tobě blíž Bože můj!"

P. Kolar 22.3.2020 20:56

Lidi, co blbnete? Koronaviník je Čína.

CO už je pak věc jednotlivých zemí.

M. Hartmann 22.3.2020 12:32

Moravec jako obyčejně největší de.il v dnešních Otázkách a VLASTNÍCH odpovědích VM. To zase bude infarktů... Už by ho měl někdo trvale odstranit. Zase se mu nepovedlo získat správné diskutéry, aby mu přizvukovali. Totálně hloupej!

M. Pivoda 22.3.2020 11:06

Poučení z krizového koronavirového vývoje ve 21. století. Toto bude komplexně sepsáno teprve později. Zde upozorním jen na jeden jediný osobní postřeh:

Tvrdím, že politik je především politik. Takže zpravidla nelze vysledovat žádné podstatné ovlivnění člověka v politické funkci svým přechozím odborným vysokoškolským vzděláním.

Dokázali jste například z politického chování (vůči koronaviru) vysledovat, že EU politička Ursula von der Leyenová, cituji z Wikipedie, "... Roku 1987 složila na Hannoverské lékařské fakultě státní zkoušku z lékařství a nastoupila jako asistentka univerzitní gynekologické kliniky. ..." https://cs.wikipedia.org/wiki/Ursula_von_der_Leyenov%C3%A1

???

A. Nový 22.3.2020 13:07

Leyenová je perfektní!

Co by německý ministr války vymyslela uniformy pro těhotné členky posádky tanku. S tou odborností bude na tom podobně jako vy s UI. :-))

V. Církva 22.3.2020 14:36

A manžel je doktor. A taková nám bez uzardění řekne, že není odbornice, nevěděla prý že je to tak hrozné. Tak my inženýři co jsme gynekologové jen ve volném čase jsme tušili průšvih minimálně od konce ledna.

R. Brzák 22.3.2020 14:45

tak to jste ale chyběl v dějepise - protože skutečnost "politik je především politik" se viditelně proplétá celou historií lidstva.

politik - či obecněji člověk s mocí nad druhými v rukou - je prostě a jednoduše křiven. A toto pravidlo již John Dalberg-Acton formuloval ve své větě - moc korumpuje - a absolutní moc korumpuje absolutně.

M. Pivoda 22.3.2020 19:37

Nadpis (a téma) článku je "Hledá se koronaviník", nikoliv "Hledá se absentér předmětu dějepis".

P. Han 22.3.2020 21:45

Škoda. Byl byste nalezen.

P. Staronový 22.3.2020 15:59

Vzdělání by mělo člověka naučit myslet. Obecně, nejen v nějakém konkrétním oboru. Na vás, případně von der Leyen i dalších je vidět, že to zdaleka nefunguje na všechny vzdělávané.

M. Pivoda 22.3.2020 10:47

Nevěřte, že jsme my (lidstvo) nebyli včas předem varováni.

Viz video (26 minut), TED rozhovor v jazyce anglickém:THIS DOCTOR PREDICTED NEARLY EVERYTHING ABOUT THE CORONAVIRUS PANDEMIC

https://futurism.com/neoscope/doctor-who-predicted-coronavirus-pandemic-larry-brilliant

M. Pivoda 22.3.2020 10:42

Komentář k nadpisu článku: "Hledá se koronaviník."

Celkem 13 let jsem kdysi pracoval na Ústavu řízení. Takže vězte. Ve své knize Vladař (z roku 1532), italský autor Niccolò Machiavelli sepsal patřičná doporučení/zásady pro vladaře, jak řídit stát.

Čtvrtá Machiavelliho zásada zní (volně zde cituji, nechce se mi to hledat): "Začíná-li panovník nějakou novou, riskantní činnost, pak si musí už předem vyhlédnout viníka, na kterého (v případě neúspěchu) ten případný neúspěch svede!"

Být politikem ve 21. století je skutečně riskantní druh podnikání. Budoucnost bude podstatně jiná, než byla naše minulost. Nevěřte proto ani ekonomům, kteří se odvolávají na matematické ekonomické modely z 19. století. Naše budoucnost bude podstatně jiná, než byla naše minulost.

Z. Lapil 22.3.2020 12:31

Ano, budoucnost bude nepochybně jiná, než byla minulost, ale lidi budou pořád lidi, viz onen slavný Čapkův "Člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví..."

Neboli: jsem si dost jistý, že se necháváte unést skutečností, že současné a budoucí počty jsou mnohem přesnější a víc 3D a automatičtější, než byly ty v 19. století. Naopak jaksi přehlížíte skutečnost, že gravitační zákon platil i před Newtonem a že když marxismus coby způsob řízení lidské společnosti nefungoval ve 20. století, není důvod, aby fungoval o sto let později. Bagatelizuji-li (strašný slovo) svoje tvrzení ad absurdum: je úplně jedno, je-li Kapitál tištěný na papíře nebo je v počítači ve formátu *.pdf.

M. Němcová 22.3.2020 13:04

funguje pokaždé sázka na to horší v nás, kapitalismus s ní žije úspěšně už po staletí.

A. Nový 22.3.2020 13:10

Nojo, není nad marxismus leninismus.

:-)) Že soudružko domovnice. :-))

P. Staronový 22.3.2020 16:01

Tady má ale pravdu. Kapitalismus se s tím nejhorším v nás vyrovnává nejlépe, většinou dokonce k našemu prospěchu.

A. Nový 22.3.2020 22:14

Nemá.Nebo si myslíte, že kdo podniká je už z podstaty lump?

Z. Lapil 22.3.2020 20:00

Já a souhlasit s vámi? V tom bude něco podivného. Asi nějakej virus :-).

M. Němcová 22.3.2020 20:23

nebo nedostatek filipa

M. Pivoda 22.3.2020 13:45

Dva komentáře pro Z. Lapila

1. Nevedu zde vůbec spor o gravitační zákon, a podobně, ale upozorňuji na dopady exponenciáního vývoje IT. Ten Z. Lapil, bohužel, nemá dosud zažitý, přestože ho ve škole určitě musel odříkat, aby prošel.

2. Necituji zde Marxe! Tím evidentně byl více postižen Z. Lapil než já (při naší povinné výuce ve škole). Exponenciální vývoj plus AI nás dovede do stavu post-kapitalismu (netvrdím ale, že to bude "socialismus"). K dohlédnutí do té budoucnosti ale Z. Lapil (podobně jako ostatní diskutující) nemá dostatečnou představivost.

Na závěr obecná poznámka:

Sci-fi probíhá v technologii, nikoliv v politice (tam je to pořád stejné - viz Niccolò Machiavelli níže). Dobrý sci-fi spisovatel musí mít hluboký vhled do technologického vývoje, nikoliv třicet let komentovat český politický vývoj. Já zde kvalitu těch politických komentářů nekritizuji, já pouze upozorňuji na nedostatečnou lidskou kapacitu zvládnout obojí.

P. Staronový 22.3.2020 16:02

Oprava:

já pouze upozorňuji na nedostatečnou Pivodovu kapacitu zvládnout obojí.

Z. Lapil 22.3.2020 20:06

Ad 1 a 2: evidentně jste nepochopil, co jsem napsal. Líp to neumím, je mi líto.

Ad sci-fi: evidentně jste toho v oboru moc nepřečetl a neovládáte ani teorii. Sci-fi opravdu není primárně technologická literatura.

M. Pivoda 23.3.2020 7:01

Pro Z. Lapila

Sci-fi je o společenských dopadech technologického vývoje.

V. Církva 22.3.2020 7:43

Tak s tímto článkem nesouhlasím. Byla tu Fukušima, před víc než 10 lety SARS, může být válka, může být sucho i povodně. Vše se vymyslet nedá, ale krizový plán být musí. Za studené války bylo CO všichni měli někde masku (nejsem si jist zda by mi bordeláři komunisti dali tu mou ale byly)

Je třeba mít mít dostatek respirátorů, nábojů, atomobleků (pro zasahující, pro zbytek), plachet pro hasiče nebo lepších způsobů evakuace.

Je třeba, aby hasiči byli schopni zachraňovat když bude třeba hořet "celé" město. Vojáci a policisté dost nábojů a zbraní (i pro dobrovolníky z domobrany). A zdravotníci dost materiálu. Domy bezpečnostní schodiště, nebo jiné možnosti evakuace. Evakuační plány když hoří celý dům. Mít plán kam dat polní nemocnice (hotely, prefabrikáty).

Ano nejsem odborník, ale na to má být nějaký plán CO ke kterému se v demokracii vyjádří všichni občané a specialisté v oboru. Materiál nemusí být ve státních skladech. Může to být povinnost nemocnic, hasičů, policistů nebo dealerů léků, nebo můžou udělit povinnost občanům mít to doma.

Tady by byla výhoda demokracie to diskutovat, kritizovat a využít i soukromé subjekty. Na to je třeba dost peněz, ale je možno tím oživit ekonomiku a dát povinnost abychom měli soběstačnost pro všechny tyto věci. Nejsem odborník, tyto myšlenky by rozvinuli laici i odborníky. stačí ustavit nějaké to CO, či bezpečnostní fórum a pak výkonnou radu...

M. Pivoda 22.3.2020 10:29

Každá pohotovost (tzn. včetně té současné ohledně virové nákazy) něco stojí. Otazkou zůstává, jak náročnou pohotovost si mohla a i nadále může dovolit udržovat česká montovna.

I každá ekologická ideologie něco stojí. Je jasné, že například Německo (s ohledem na svou výkonnější ekonomiku) si mohlo dovolit ekonomicky náročnější přístup - viz solární panely a větrníky (a také mnohem dříve) než česká montovna.

P. Han 22.3.2020 11:01

Jo, Německo si mohlo dovolit solární panely a větrníky, ale dodnes si nemůže dovolit odpovídající přenosovou soustavu. A s tou montovnou už jděte do prdele. Vy byste nedokázal přimontovat ani kolečko ke trakaři, nedivím se, že vás odevšud vykopli.

M. Pivoda 22.3.2020 11:15

Vlastním dosud dva diplomy "Nejlepší mladý zlepšovatel podniku", (8000 zaměstnanců), ve dvou různých oborech. Mohu to prokázat. Co zde může prokázat diskutér P. Han?

Jako občan má P. Han samozřejmě právo zde vyjádřit svůj osobní názor. Kvůli tomu přece Češi v roce 1989 tak intenzivně zvonili svými klíči, ale také: poručík StB Zifčák musel předstírat mrtvého studenta Šmída na Národní třídě v Praze.

P. Han 22.3.2020 12:33

Co do toho proboha pletete Zifčáka??? Chápu, že agent Akát k němu má blízko, ale mně i se Zifčákem visíte u řiti.

Chlubit se diplomem "Nejlepší mladý zlepšovatel podniku"? Pár zlepšováků mám rovněž za sebou a ve svých cca 10 letech jsem obdržel odznak "Buď připraven k práci a obraně vlasti". Který je asi tak stejně relevantní jako ty vaše diplomy. A ne rozdíl od vás vím, jak vypadá montovna.

A. Nový 22.3.2020 13:14

Pivodovi ještě chybí k certifikátu mladý zlepšovatel, certifikát na blbost. :-))