28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Hlavní volební téma? Green Deal!

Zelená levice napříč evropskými státy jede na vítězné vlně. Daří se jí prosazovat její radikální sociálně inženýrský projekt Green Deal. Ale ještě je možné to zvrátit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 29.8.2021 22:46

Zajímavý článek, člověk by očekával zajímavou diskusi .. a ejhle .. "klimatériumolog" Rada a "umělá inteligence" Pivoda :-) No nic, snad se to přežene a někdo napíše i něco zajímavého ..

M. Pivoda 30.8.2021 7:42

J. Novák se brání poznání. Není mu souzeno.

M. Pivoda 29.8.2021 16:21

Závěr: ... A že nebudou evropské dotace? Věřte tomu, i bez nich se dá žít a podnikat. Dotuje snad někdo Švýcary nebo Izraelce?

Podívejte se také na čilého technologického inovátora Elona Muska v USA.

Článek má také docela hloupý název. Green Deal (ať už se ta akce nazve jakkoliv) by mělo být především silné inovační téma, nikoliv nutně volební téma. Proč? Jde totiž o inovace, jejichž výzkum, vývoj a realizace přesahuje několik volebních období. Kapišto, Pepíku?

P. Milan 29.8.2021 16:38

To jste jen zase něco nepochopil, Pepíku montovno, vlastníku diplomu nejlepšího mladého zlepšovatele (designéra). :-P

M. Pivoda 29.8.2021 19:48

A přesto mně, navíc narozenému do dělnické rodiny, v tom podniku (Královopolská strojírna Brno), nedovolili studovat vědeckou aspiranturu.

Podal jsem tehdy okamžitě výpověď a upozorňoval, že obejdu ambasády Západu a budu emigrovat do země, která mi to studium dovolí. A pak najednou jsem byl prokádrován i k tomu vědeckému studiu (to už ale bylo na slovutném výzkumném ústavu VUT Brno).

Karel Šebesta zde argumentuje jakýmsi abstraktním nepochopením. Podobně jako zde magor Ladislav Novák kdysi argumentoval jakýmsi abstraktním udáním na abstraktního udávaného. Takové argumenty pak vydrží i cca 30 let v této české demokratuře. Konkrétní udání by se bývalo bylo vyřešilo soudně okamžitě. Jenže k tomu právě nesmělo dojít.

Kapišto, Karle Šebesto? (který se zde demokraticky česky skrývá jako Milan Prokop).

P. Milan 29.8.2021 23:18

Já radši tu o Zlatuškovi, ta je taky dobrá, prokádrovaný Pepíku montovno. :-P

M. Pivoda 30.8.2021 7:44

IVK na pochopení podstatných věcí nemá.

Privatizací zoologických zahrad jste českou montovnu nepřekonali, ekonomičtí experti.

P. Rada 29.8.2021 16:40

Rád bych pane Pivodo k okolnosti dotování doplnil, že faktické "dotace" se začaly masivně praktikovat při těžbě a využívání fosilních paliv od prvopočátků.

Předně tím, že škodlivé externality, dopady... těžby i spalování se zprvu do nákladovosti těžby prakticky nepromítaly. Až když už to začínalo mít více viditelné dopady či dokonce začalo být zle - došlo alespon na odsíření, odpopílkování, rekultivování... Pokud se to vše začlo využívání započítávat - tak to pochopitelně efekt využití fosilů značně prodražovalo oproti původní nekorektní situaci.

Poznání dopadů CO2 daleko později vynutilo alespon imisní povolenky které ještě přiblížily situaci k reálu a trochu přiblížily rovnováhu v ekonomicko podnikatelském prostoru.

Reakcí na dlouhodobé skryté dotační praktiky byl v tržním prostoru požadavek na narovnání podmínek - tedy na adekvátně velké dotace i do OZE.

Teprve když se takto důsledněji začalo uvažovat, začalo se i slovo dotace pravidelněji používat až pejorativně zneužívat jen pro souvislost s OZE.

V. Petr 29.8.2021 17:18

Jaké narobnání podmínek??? Fosily nikdo nikdy nedotoval! Když začaly problémy (popílek, SO2), řešily se.

P. Rada 29.8.2021 19:53

Fosily že nikdo nikdy nedotoval?

Např. s deníku Referendun 2016 cituji: ... "Lídři Velké Británie, Japonska, Spojených Států, Kanady, Francie, Německa a Itálie zároveň vyzvali i všechny ostatní státy, aby „neefektivní dotování fosilních paliv“ do deseti let ukončily."...

Problémy s fosilními zdroji měla Anglie už před stoletím - viz Londýnský smog (https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_smog_1952)

U nás se imise částečně řešily až po sametové revoluci. "Řešením" ale bylo jen zmírnění dle norem - nikoliv bezimisnost. Ta byla falešně slibována odstavem po dobudování JETE. Zkuste si i dnešní daleko lepší situaci ujasnit na příkladu Počerad.

https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/ekologove-zadost-o-vyjimku-pro-pocerady-je-v-rozporu-se-zakonem

M. Pivoda 29.8.2021 19:17

Peníze se vždycky hodí. Jde o to, kdo je dává a s jakými motivy. Já se dívám na projekt Green Deal především jako na inovační projekt (pod hlavičkou ekologie).

Když stát podporuje ten správný (perspektivní) výzkum, vývoj a inovace, pak je to v pořádku. Ba dokonce žádná jiná alternativa ani neexistuje.

Bývalý technický ředitel firmy Microsoft (asi tak před 10 lety) napsal článek, ve kterém vysvětluje zdroje financování různých technologických projektů. Tam, kde je pravděpodobnost úspěchu projektu jen 2-3 ze sta, tam je nutná role státu, protože pro takové projekty neexistuje žádné standardní byznys financování. A přesto jsou ty projekty pro lidskou společnost důležité.

Samozřejmě, že existují i jacísi "podivní" podnikatelé, jako například Elon Musk, který vymýšlí způsob zafinancování svého vysněného hlavního projektu, letu na Mars (tedy projektu, který se dnes jeví jako naprosto neziskový).

Existují i tzv. "business angels", kteří jsou ochotni investovat své vydělané peníze do směru, který považují za perspektivní (bez ohledu na ziskovost). Paul Allen (někdejší spoluzakladatel firmy Microsoft) podporoval dlouhodobý projekt tzv. umělé inteligence (shromažďování tzv. selského rozumu pro "hloupé" počítače). Ten projekt běžel v USA od roku 1986 určitě do roku 2018, kdy Paul Allen zafinancoval projekt na další 3 roky - a zemřel.

Ale obecně, pro málo-ziskové ale potřebné projekty, je role státu nezastupitelná. Potřebu státní podpory projektu Green Deal musí zdůvodnit klimatologové a ekologové.

V. Petr 29.8.2021 19:25

A kdo a jak bude určovat tu "potřebnost?" Že je grýndýl k hounu je evidentní! A že jsou "ekologové" k druhému hounu tak!

J. Ganaur 29.8.2021 19:54

Škoda, že jste něco nezafinancoval Vy, z vlastních zdrojů!:-)Klimatologové a ekologové už to zdůvodnili.Bu, bu, bu....;-D;-D;-D

M. Pivoda 29.8.2021 20:01

Klimatologové a ekologové už to už skutečně zdůvodnili. Reprezentant českého uhlí, autor článku, přesto začíná svůj poslední odstavec takto:

"Jestli z voleb vyjde vláda s premiérem, který se nebude bát poslat Brusel k šípku, máme ještě šanci se tomu vyhnout. Protože nejenže nemusíme souhlasit s klimatickým balíkem Evropské komise, my také můžeme odstoupit od celého Green Dealu. A pokud nebude zbytí, můžeme také dát sbohem celé EU. ... "

V. Petr 29.8.2021 14:57

Tomio Okamura: V Bruselu se evidentně zbláznili.

Evropská unie chce zakázat auta na benzín a naftu. Elektro-auto si budou moci dovolit jen ti nejbohatší. Navíc nejsou dostatečné kapacity na nabíjení, tato auta nelze při haváriích prakticky uhasit, mají krátký dojezd a velmi dlouho se musí nabíjet. Šílené... EU chce mít v rámci boje proti CO2 do roku 2035 nová auta zcela bez emisí uhlíkových plynů.

„Tak daleko jako EU ve snaze učinit ekonomiku klimaticky šetrnější nezachází žádné další hospodářství světa. EU má v plnění zelených cílů výrazně předběhnout jak Spojené státy, tak Čínu a všechny další ekonomické celky. Obyvatelé EU se tedy vskutku stanou součástí nebývalého společenského experimentu, který pro ně bude znamenat hlavně jedno: zdražování. Klimaticky šetrnější technologie a postupy jsou dražší, jinak by se již dávno využívaly přirozeně. Politici přitom sami žádné peníze nevydělávají. Disponují penězi firem a občanů. Firmy a občané EU se přitom nyní budou potýkat se zdražujícími automobily, letenkami, bydlením, energiemi, ale i zbožím z dovozu. To vše a mnohé další v důsledku souboru klimatických opatření notně prodraží,“

M. Pivoda 29.8.2021 15:45

"Elektro-auto si budou moci dovolit jen ti nejbohatší."

To je normální jev u nových/inovovaných výrobků. Do vesmíru zatím létají také jen ti nejbohatší.

V. Petr 29.8.2021 18:07

Máte tam chybu. Elektromobily si budou moci dovolit jen bohatí a normální auta pro normální lidi se ZAKÁŽÍ!

Ten Maúv Velký skok byl proti Green Dealu prozíravým ekonomickým projektem. Alespoň jeho cílem nebyla chudoba!

M. Pivoda 29.8.2021 20:07

Ani dnes si běžně příjmoví občané nemohou dovolit vlastnit koně, jako dopravní prostředek.

Musíte se ale více modlit za uspíšení technologického pokroku. Tak, aby již brzy byly dostupné samo-řídící automobily (elektromobily) - a nízkopříjmoví občané si mohli nakupovat jen dopravní službu. Podobně jako si dnes občané nakupují elektřinu (aniž by vlastnili elektrárnu).

P. Rada 29.8.2021 16:21

Nejlevnější pochopitelně bývá život na dluh který někdo odpustí splatí za věřitele nebo který přejde na další generaci. "Blázni" o dluzích ale nechtějí nic vědět a nebo to v horším případě skutečně nevědí.

O to vše dnes usilujete Vy i Okamura.

V. Petr 29.8.2021 18:09

Ten Váš dluh je naprosto imaginární! Odchylujeme se od nesmyslných ideologicky stanovených parametrů. I když stoupne obsah CO2 na 800 ppm, nic se nestane!

P. Milan 29.8.2021 16:39

Jsem zvědavej, kdy to dojde třeba Němcům. Ti jsou zatím ze zelených fantasmagorií nadšeni.

V. Petr 29.8.2021 14:46

Tomio Okamura: Hovoří se o takzvaném Resetu.

Mnozí vítají, že bude „bezuhlíková“ energie a ekonomika. To je Zelený úděl Evropské unie, který nás bude stát biliony korun a celou EU biliony eur. To je cesta do pekel a může nás to zničit. Babišova vláda to bohužel podporuje. EU nepomáhá, ale škodí. Musíme co nejdřív odejít z EU, aby nás toto nepotopilo. Bude to likvidovat energetiku i průmyslu. Položí to automobilový průmysl.

P. Rada 29.8.2021 16:16

Ano hovoří se o resetu - ten ale není možný. Možné přitom není abi udržet součastnou situaci. V tom právě tkví ta "cesta do pekel".

V. Petr 29.8.2021 17:15

Stačí přejít na atom a "problém" zlého CO2 je vyřešen!

P. Rada 29.8.2021 19:54

Nemám problém se "zlým CO2" - mám problém se zlými chamtivými lidmi.

M. Kyslinger 29.8.2021 11:06

Přátelé. Nějak opomíjíte naše zástupce v Bruselu. Víc je zajímá Babiš než než hrozba zeleného pokusu.zničit průmysl Evropy a budoucí všeobecná chudoba v EU. Čína a USA se tiše smějí.a.možná i financují tento nesmyslný projekt. Pokud se neprobudí mladí, tak se za.pár lez budou tlouct do hlavy čemu věrili a pomohli k ekonomické sebevraždě.

M. Kyslinger 29.8.2021 11:06

Přátelé. Nějak opomíjíte naše zástupce v Bruselu. Víc je zajímá Babiš než než hrozba zeleného pokusu.zničit průmysl Evropy a budoucí všeobecná chudoba v EU. Čína a USA se tiše smějí.a.možná i financují tento nesmyslný projekt. Pokud se neprobudí mladí, tak se za.pár lez budou tlouct do hlavy čemu věrili a pomohli k ekonomické sebevraždě.

V. Wagner 29.8.2021 9:41

To, o co má pro Česko smysl se snažit, je realistická energetická a enviromentální (zajišťující odolnost krajiny proti případným klimatickým změnám) strategie. Tedy, na úrovni Evropské unie hlavně prosadit jádro v energetické taxonomii za bezemisní zdroj a u nás začít se stavbou nových bloků. A pochopitelně i další kroky, které posílí stabilitu energetické soustavy a odolnost krajiny. Bohužel, ani jedna z koalic a stran, které mají šanci se do vedení tohoto státu dostat, nemá energetickou koncepci a tuto otázku v kampani nepovažuje za důležitou. Jak jsem psal i na Neviditelném psovi: https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/energetika-postoje-klicovych-politickych-subjektu.A210824_101341_p_politika_wag .

V. Čermák 29.8.2021 10:29

Nějak to paušalizujete. Současná vláda energetickou koncepci s jádrem Má a Babiš se za jádro konzistentně zasazuje v EU. Bohužel silná a ideologicky rozdivočená Opozice ovládající Senát a soudy jí trvale hází klacky pod nohy. Takže nejprve je potřeba vyhrát Volby a ne dělat kampaň za energetiku, na což voliči bohužel neslyší...Rv

V. Mokrý 29.8.2021 10:46

[>-]R^