25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Hlad, bída a... zisk holdingu

Zapomeňte na švýcarskou čokoládu, italské sýry, norského lososa a začněte si zvykat na uzeniny bez masa, chemií rychlenou zeleninu a nedostatek jídla v zimě. A připravte si peněženky, chybějící konkurence vše zdraží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Strakoš 27.1.2021 5:47

Rozhodně to EU nějak extra nezlepší - možná nenavrhne takový paskvil o potravinách, nicméně částečně je tento zákon kvůli navrhován právě kvůli dotacím napříč EU. Pokud tyto dotace v EUnebudou a přesto se bude vyplácet vozit zeleninu přes půl Evropy, pak se nedá nic dělat, lokálně se ji pěstovat prostě nevyplatí. Dovozu zvenčí se můžeme bránit cly.

A pokud chceme být v budoucnu soběstační na úrovni ČR, musíme hranice dát na stejnou úroveň a zavádět cla i u nás, tohle poloviční řešení, kdy si jednou hrajeme na velkou EU rodinu a následně na menší ČR rodinu je dlouhodobě neudržitelné.

M. Grundmann 27.1.2021 9:39

Jsme malý stát a soběstační ve všech oborech být nemůžeme. Britové ostatně v zemědělství také soběstační nejsou. Nevidím důvod, proč bychom nemohli dovážet potraviny od jiných evropských států a prodávat jim jiné výrobky nebo služby, ve kterých jsme lepší než oni. Dokud budeme mít dobré vztahy s našimi sousedy, nebude s naší nesoběstačností v nějaké oblasti problém. Uvedené opatření však poškozuje vztahy se všemi našimi partnery a to je jeho hlavní nebezpečí.

J. Jurax 27.1.2021 12:20

Dokud budeme mít dobré vztahy s našimi sousedy, nebude s naší nesoběstačností v nějaké oblasti problém - ano, podstatné je to DOKUD.

A dál DOKUD budou mít sousedé dostatek pro sebe (mmch. Španělsko či Maroko, odkud k nám vozí rajčata, jež lze vypěstovat i u nás fakt nejsou našimi sousedy, stejně jako Francie, z níž se vozí drahé a celkem nechutné brambory), dokud bude ekonomický únosné vozit karfiól naštorc Evropou a česnek z Číny, což díky zelenému šílení brzy nemusí být ... a tak dál a podobně. A dokud budeme mít za co nakupovat.

J. Krásenský 27.1.2021 18:12

Ano.

M. Grundmann 27.1.2021 9:29

Problémem demokracie je nedostatečně omezená a kontrolovaná moc politiků. Evropská unie je originální v tom, že omezuje moc všech politiků a žádnému státu moc nezvyšuje. Politici jednotlivých států se navzájem kontrolují a omezují a tím se trochu snižuje škodlivost jejich vlastních nápadů. Nefunguje to ovšem dostatečně, i v rámci Evropské unie se mohou politici dohodnout na špatných řešeních. Ale je to méně pravděpodobné než na národní úrovní.

Představa, že vlastní politici hájí národní zájmy, je pouhou iluzí. Politici hájí hlavně vlastní osobní zájmy nebo bojují za nějaké vlastní představy o lepším světě. Dokonce ani voliči nevolí politiky podle svého vlastního zájmu. Někdy si kladu otázku, zda vůbec nějaký vlastní zájem v politice u voliče existuje. Voliči západních států často volí strany, jejichž program je osobně poškozuje ve jménu budování nějaké morálně lepší společnosti.

Chování západních i často českých voličů mi připomíná chování křesťana, který nebojuje za vlastní zájmy, ale za nějaký ideál, který je pro něj osobně nevýhodný. Pak se ovšem stává demokracie nestabilní a nezaručuje racionální fungování státu. Demokratický stát nemůže být racionálnější než jeho voliči.

M. Grundmann 27.1.2021 10:02

Tato debata na Neviditelném psu sama ukazuje na problémy demokracie. Ani jeden z příspěvků nevysvětluje, proč je soběstačnost v potravinách užitečná nebo důležitá nebo jen výhodná pro Českou republiku. Přesto toto opatření velká část příspěvků obhajuje. Čeští politici se chovají a rozhodují podobně neracionálně.

Existuje oblast, kde je soběstačnost zásadní, a to ve výrobě elektrické energie. Výroba elektrické energie na evropské úrovni funguje špatně a je nestabilní, hrozí nám zcela reálně výpadky elektřiny. Tyto problémy existují i v USA, není to místní specialita. Tato problematika však politiky i občany zajímá méně.

R. Langer 27.1.2021 5:40

No, pokud je něco chybou místní vlády, vždycky je možné volbami tuto vládu změnit. Jakými volbami ovšem chcete změnit ty bolševiky z Brusele? :-P

A. Forman 27.1.2021 7:14

Volbou mezi semtexem, dynamitem nebo perunitem.

M. Grundmann 27.1.2021 9:13

Brusel sám o sobě nemá téměř žádnou moc. Evropská unie pouze slepě vykonává vůli evropských vlád. Problémem nejsou nějací bolševici z Bruselu, ale ostatní a zejména velké evropské státy. Pokud jsou někde bolševici, tak jsou hlavně ve vládách jiných evropských států. A naši sousedé tu jsou napořád, velkých sousedů se nezbavíme.

Problémem Britů není Evropská unie, ale zejména Francie. A ta vystoupením z unie nezmizela, naopak posílila a kontroluje teď Britům svačiny. Britové s Francií válčili po stovky let a nepodařilo se jim ji změnit.

K. Salajka 27.1.2021 8:15

V první řadě britští voliči zjistí , že díky vystoupení nakoupily Astra Zenecy, kolik chtěli a potřebovali .

EU nás chrání hlavně před politiky pro které by české zájmy stály před zájmy kliky v Bruselínu.

M. Grundmann 27.1.2021 9:34

Astra Zeneca je britská firma pod přímou mocí britské vlády. To nemá s Evropskou unií nic společného. My žádnou takovou firmu doma nemáme a vystoupením z Evropské unie se situace pro nás jenom zhorší.

J. Jurax 27.1.2021 12:02

"Výhodou Evropské unie je to, že se státy často neshodnou a je mnohem těžší prosadit nesmyslná opatření."

Na nesmyslech se začasté z různých důvodů shodnou. Koneckonců způsob hlasování mnohé zajistí. Migrace, neobrana hranic, dotace do zemědělství zajišťující nadřazenost některých zemí (nás ovšem ne!), dotace na obnovitelné zdroje (a následný fotovoltaický tunel), elektromobilita a nesmyslné emisní normy na flotilu automobilkou vyráběných aut, emisní povolenky, óbrnesmysl Green Dealu a tak dál a podobně.