19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Historická šance konzervatismu

Britské volby dopadly silným vítězstvím Konzervativní strany, která získala 331 z 650 mandátů a bude moci pokračovat ve své vládě, tentokrát i bez koaličního partnera.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 21.5.2015 19:35

Ne konzervatismus, ale slib referenda

byl hlavní důvod drtivého vítězství Camerona. Kdyby to chytře a politicky prozíravě neslíbil, tak by hodně voličů konzervativců dalo hlas UKIP a britský volební systém by způsobil buď volební pat, nebo mírné vítězství socialistů.

Konzervatismus, jako takový je i ve VB mrtev a převládá tam jednak pragmatismus, a jednak nechuť k socialistickým experimentům Bruselu.

P. Selinger 19.5.2015 16:02

Co nám chybí ?

Cameron !

J. Šimek 19.5.2015 9:22

Jenže všechny ty ekonomické úspěchy GB

v nejbližší době schlamstne váš daňový ráj Liberland, kam se všichni úspěšní přestěhují :o)

K. Janyška 19.5.2015 8:37

Konzervativismus žádnou šanci nemá. Není správným postojem.

Viz mistr Hayek: Proč nejsem konzervativcem... Dzp.

L. Novák 19.5.2015 15:41

Re: Konzervativismus žádnou šanci nemá....

Nenapsal váš "svatý guru" Václav Klaus knihu "Proč jsem koservativcem"? :-P

K. Janyška 19.5.2015 20:38

Re: Konzervativismus žádnou šanci nemá....

Mým guru je mistr Hayek... Dzp.

K. Frauknecht 19.5.2015 7:24

Souhlas

s výhradami.

Cameronova politika mě připomíná politiku našich lidovců a ke konzervatismu má dost daleko. Přejímá aktuálně "profláklá" témata, která hýbou společností. Běžně se to nazývá populismem :-)).

Podobně s tou britskou silou ekonomiky bych zatím zůstal opatrný. Růst za I/Q (q/q): Británie 0,8%. Kypr, Rumunsko 1,6% :-)))!! Pravda USA 0,2%, ale sankcemi zdecimované Rusko 0,4%.

J. Kostelanský 19.5.2015 7:19

Európsky konzervativizmus je len paródia

Európsky konzervativizmus je len paródia na pôvodný konzervativizmus. Úplne rezignoval na svoje princípy a v mnohých smeroch súťaží s ľavicou, kto vymyslí väčšie hlúposti.

Jeho krízu veľmi dobre ilustruje začiatok predposledného odstavca článku - oxymoron "liberálno-konzervatívni politici v Európe". Je to podobný nezmysel ako "živá mŕtvola" či "suchá voda".

Je zaujímavé a súčasne veľmi smutné, ako málo ľudí, resp. voličov chápe, že politické spektrum sa nedelí na 2 časti (ľavicu a pravicu), ale na 3 časti - ľavicu, liberálov a konzervatívcov. V niečom majú konzervatívci bližšie k liberálom, v inom naopak k ľavici. A podobne je to aj s liberálmi. Tí v niektorých bodoch sú bližšie k ľavici, v iných zase ku konzervatívcom.

V každom prípade tí britskí konzervatívci sú len slabý odvar Thacherovského konzervativizmu. Ešte že sa toho Margaret nedožila...

K. Frauknecht 19.5.2015 7:30

Re: Ano.

Váš druhý odstavec je, podle mého, velmi podstatný a více méně souvisí s mojí poznámkou. Jde o snahu "uchvátit" maximální počet voličů a zůstat u koryta i za cenu opuštění některých základních ideí.

I. Schlägel 19.5.2015 9:38

Re: Ano.

Ano, bohužel.

B. Rybák 20.5.2015 11:58

Re: Európsky konzervativizmus je len paródia

Všude v EU se pravice levice dělí na tradiční a politicko-korektní (probruselskou). Kromě těchto 4 téměř neslučitelných stran má VB navíc strany lovící v kalných vodách lokálního protibritského nacionalismu (Skotsko, Wales..).

Skutečně tragickým oxymóronem pana Camerona je jeho "nový (zelený) konzervativismus". Ten je ale důsledkem reálné, jím nezaviněné porážky o křesťanské hodnoty se opírajícího tradičního konzervativizmu, morálně relativistickým, školy, soudy a masmédia všude v EU převážně ovládajícím, "Bruselem" podporovaným, o politicko-korektní náboženství se opírajícím "zeleným" neo-socializmem!

Paní baronka Thatcherová se toho naštěstí sice nedožila, ale dožila se strmého pádu podpory občanů pro "svou" konzervativní stranu a svého odchodu z politiky, vynuceného především odpůrci jejího negativního postoje k EU v konzervativní straně!

Pan premiér Cameron to opravdu nemá lehké (politika je uměním možného)!