Neviditelný pes

POLITIKA: Hejtmani na trní

11.4.2015

Pokud se rok 2015 obejde bez silných politických otřesů, půjde jen o klid před bouří, která se strhne v souvislosti s krajskými volbami v roce příštím. Již teď je zřejmé, že hra na hýbající se škatulata poskytne hned několik regionů. Hejtmani jsou tudíž jako na trní.

Můžeme jen spekulovat, jestli ochota ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka nechat se nedávno zvolit starostou Bíliny souvisela s personální vyprázdněností KSČM anebo dokladá Bubeníčkovu skepsi, že by mohl v čele kraje pokračovat. Jistě by šlo také preludovat na téma mnohoobročnictví - ovšem s komunisty, kteří si jinak dávají pozor, aby své voliče nepodráždili, mi to nějak nepasuje.

Kumulace funkcí je častěji zmiňována v souvislosti se sociálními demokraty, mnozí z nich kombinují parlamentní či krajské posty i se zasedáním v pestrých dozorčích radách. A nejeden oranžový hejtman beztak uvažuje, že by po svém odchodu mohl být aspoň exkluzivním trafikantem. Jsou ale též tací, co skromně mluví o penzi či věnování se vnoučatům, rodině a podobně.

Hovoří se například o tom, že by mohli skončit hejtmani Zlínska, Vysočiny či Královéhradecka, které nominovala ČSSD. V mlhách je též osud libereckého Martina Půty z hnutí Starostové pro Liberecký kraj, jenž je v hledáčku vyšetřovatelů. Těžké to s obhajobou dobytých pozic budou mít i sociální demokraté Miroslav Novák na Ostravsku a Michal Hašek na jižní Moravě. Zejména posledně jmenovaný, jakkoliv mu nejde upřít pracovitost a politický talent, bude svými oponenty označován za muže minulosti. S největší chutí si na něm smlsne hnutí ANO, které již svoje schopnosti doložilo získáním primátorských řetězů v Brně, Ostravě nebo Praze. Primátor jihomoravské metropole Petr Vokřál se nedávno stal místopředsedou babišovců a otevřeně hovoří o ambicích ANO v krajských volbách.

Pro pořádek připomeňme, že do voleb 2011 ještě hnutí ANO nešlo. Když ale vtrhne do regionální politiky v příštím roce, nepochybně to bude stát za to. Tedy pokud mu nespadne hřebínek třeba kvůli výkonům Adriany Krnáčové v Praze nebo kvůli střetům zájmů samotného Babiše. ANO cíleně vytipovává a oslovuje lokální opinion lídry z řad známých nepolitiků i politiků, kteří se s původními partajemi rozešli. Můžeme se těšit na profily ostřílených manažerů, podnikatelů, ale klidně též státních úředníků.

Sociální demokracie, jež především bude obhajovat své dosavadní bašty, proto nechce ponechat nic náhodě a uvažuje o nominování nestraníků. Analytici sice připomínají, že krajské volby se, mimo jiné i zásluhou poměrného volebního systému, podobají sněmovním, stranicky pojatým, leč ČSSD přesto uvažuje, že by i do takto vyhroceného souboje přišla s překvapivými tvářemi. Když se jí námluvy s renomovanými osobnostmi podaří, bude moci z nich těžit i ve svém dalším působení. Málokterá stávající formace totiž působí pro lidi zvenčí tak nedobytně jako právě ČSSD.

Místy může do krajských střetů ještě zasáhnout KSČM, pro niž je dobrou zprávou o jejím koaličním potenciálu spolupráce s ANO namátkou na radnicích v Chomutově nebo Kladně. Jenom překvapit mohou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, byť lidovci mají nemalé ambice v moravských a východočeských krajích.

A pak tu ještě máme hnutí Starostové a nezávislí. Nyní je brzdí Půtova kauza, na svém sněmu ale mohou přijít s novým předsedou a hlavně s programovým poselstvím, jež může být atraktivní jak pro voliče, tak pro potenciální koaliční partnery zprava i zleva.

Jisté je jen jedno. Stranám dochází, o jak vysoký bank se příští rok bude hrát, a proto se v jejich kuchyních začíná kmitat a pod pokličkama to vzrušeně bublá.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek