29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Havel je stále symbolem svobody

23.4.2009

Nedávné výroky prvního českého prezidenta po pádu komunismu Havla o ČSSD a ODS rozvířily už tak bouřlivé vody české politiky. Havel ve svém rozhovoru pro LN i ve vyjádřeních pro ČT24 odsoudil pád vlády v době českého předsednictví EU v režii Paroubka jako „pitomost“ a vyjádřil naději, že to voliči sociální demokracii „spočítají ve volbách“. Poté učinil několik velmi oceňujících výroků na adresu současného vedení ODS.

To může být překvapivé pouze pro toho, kdo nechápe politiku v souvislostech. Vždyť ještě ani ne před rokem Havel kritizoval vedení pražské radnice na čele s primátorem Bémem za to, že hází klacky pod nohy Kaplickému a jeho chobotnici. Mezitím ale pražský primátor bojoval neúspěšně o funkci předsedy ODS, vypadl dokonce z nejvyššího vedení ODS. Václav Klaus, dlouholetý kritik Havlovy politiky, se na prosincovém kongresu ODS rozhodl teatrálně ODS opustit a podle všech známých skutečností se aktivně do pádu české vlády zapojil.

U Klause již zcela zřetelně přerostla jeho averze vůči užší integraci EU prostřednictvím Lisabonské smlouvy do nesmiřitelné války se současným vedením ODS. Za zmínku rovněž stojí, jak Klaus tlačí na co nejrychlejší vystřídání Topolánkovy vlády vládou „odborníků“ a jak si v tom notuje s Paroubkem.

V té části ODS, která neuspěla na kongresu a která je zřetelně proti Lisabonské smlouvě i proti Topolánkovi, se poslední vývoj stává záminkou, aby vyjádřila své „obavy“ z postojů Havla a jeho výroků na podporu ODS. Opět slyšíme výroky o tom, že se ODS vydává cestou Unie svobody. Toto dnes výrazně menšinové křídlo je v dlouhodobé defenzívě, protože se jeho čelní exponenti v parlamentu, jako odpadlíci z klubu ODS, dostali během hlasování o nedůvěře vlády do konfliktu. A zdá se, že kromě Železného, který si nasadil „do kožichu“ své strany LIbertas.cz Tlustého se Schwippelem, není o podobné odpadlíky zájem.

Stanovisko vedení ODS k Havlovým výrokům je velmi vyvážené. Mimo jiné se v něm uvádí, že v současné době nejde o nic jiného než o zabránění tomu, aby po vládách socialistů a komunistů v krajích prošla taková vláda i na celostátní úrovni. Podporu Havla tak vedení ODS vítá jako důležité vyjádření člověka, který je stále ve světě chápan jako symbol československé sametové revoluce a návratu svobody a těší se stále velké autoritě. Ty tam jsou časy, kdy si Havel postěžoval, že měl za svého prezidentování za partnery ve vládě Klause a Zemana a ne Jiřího Paroubka. Bývalý prezident svými posledními výroky poněkud zchladil přesvědčení socialistů, že by jejich politiku mohl opět nějakým způsobem akceptovat. Uvidíme, jak se boj o podporu Havla bude dál vyvíjet.