Neviditelný pes

POLITIKA: Havel a Buzková zvítězili nad Škromachem

28.3.2006

Myslel jsem si, že po pastelkovném už ČSSD nemůže přijít s větší, promiňte mi ten výraz, pitomostí. Škromachův nápad však trumfli Petra Buzková a Jiří Havel, když představili plány sociální demokracie v resortu školství, které hodlá realizovat, pokud obhájí volební vítězství. ČSSD slibuje učitelům průměrný plat až ve výši 35 tisíc korun, zdvojnásobení počtu studentů na gymnáziích a příspěvek na nákup počítače pro žáky 6. tříd.

Učitelům musí slib zvýšení platu znít jako hodně špatný a cynický vtip. Petra Buzková jim totiž před posledními volbami slibovala platy výrazně překračující průměrnou mzdu. Jsme na konci volebního období, platy učitelů jsou stále pod celostátním průměrem a ČSSD má tu drzost znovu slibovat jejich razantní navýšení. Závazek by to byl jistě chvályhodný, ale z úst Petry Buzkové zní, mírně řečeno, nevěrohodně. Myslím, že učitele by více potěšilo například snížení daně z příjmu (většina se pohybuje ve třetím daňovém pásmu) namísto planých a nesmyslných slibů.

Další ze sociálnědemokratických nápadů je zdvojnásobení počtu studentů na gymnáziích. Takový nápad jistě potěší mnoho žáků základních škol, kterým vzroste šance na přijetí na gymnázium. Ovšem tak razantní zvýšení počtu studentů nutně povede i ke snížení nároků na přijímané a ve svém důsledku ke zvýšení počtu neúspěšných uchazečů o studium na vysoké škole. Všichni víme, že absolvent gymnázia je na trhu práce vedle absolventů odborně zaměřených středních škol značně handicapovaný. Takže tento nepromyšlený návrh povede jen k dalšímu zvyšování nezaměstnanosti.

Největší perlu jsem si nechal na konec. Jak už jsem zmiňoval v úvodu, Havlovi a Buzkové se podařilo trumfnout dokonce i pastelkovné. Pokud jsme nad příspěvkem tisíc korun pro prvňáčky kroutili hlavami, tak nyní se nám už musí točit dokola. Skutečně jsem už dlouho neslyšel takovou hloupost, jako je příspěvek sedm tisíc korun na nákup počítače pro rodiny šesťáků. Nejprve suchá fakta: podle údajů Českého statistického úřadu vlastní téměř dvě třetiny domácností s dětmi počítač a nejčastějším důvodem k jeho pořízení je právě využití ke vzdělávání a přípravě do školy. Jinými slovy – rodiny, které přistupují ke vzdělávání svých dětí zodpovědně a rozpočet domácnosti jim nákup počítače dovolil, si ho už dávno pořídily. Sociálně slabým rodinám ale ani příspěvek 7 tisíc korun na nákup počítače stačit nebude. Peníze by však byly vypláceny plošně. A výsledek? Sociálně slabší rodiny by na počítač stejně nedosáhly a rodiny, které už počítač mají, příspěvek spotřebují k jiným účelům.

Nemohu uvěřit tomu, že by v Lidovém domě byli tak naivní a mohli myslet takové návrhy vážně. Spíš bych vsadil na to, že to jsou jen další z populistických návrhů, které nebudou mít šanci spatřit světlo světa. Pokud nás měly jen pobavit, tak v mém případě se jim to podařilo vrchovatě.

 



zpět na článek