Neviditelný pes

POLITIKA: Halův politický poklad

3.2.2012

Může se jednat o rozbušku nejsilnějšího kalibru na politické scéně, anebo o součást boje mezi dvěma tábory v ČSSD. Vedlejším produktem zatčení tří bývalých manažerů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jsou záznamy, které mohou otřást politickými elitami, zejména socialistickými. Podle zdrojů z policejního prostředí i obvykle dobře informovaných lidí z lobbisticko-politické scény totiž policie při domovní prohlídce u bývalého manažera ŘSD a člena jihomoravské sociální demokracie Michala Haly zabavila 252 tisíc korun v hotovosti a detailní poznámky, koho a za co Hala uplácel či od koho úplatky inkasoval.

Oficiálně nelze zjistit, co přesně policie opravdu zabavila. Ze střípků se však dá sestavit následující obrázek. Policisté u Haly doma našli zmíněné peníze spolu s notýskem se jmény a částkami, přičemž stejné informace zajistili také z počítače. "V počítači měly být nalezeny smazané soubory se jmény a částkami. Ve spojení s notýskem, který se podařilo také objevit, to může dohromady dát zajímavé vodítko pro vyšetřování toků peněz. Soudy takové informace berou vážně," řekl týdeníku Euro zdroj obeznámený s vyšetřováním případu, který si přál zůstat v anonymitě. Další hovořil o "úplném pokladu, z něhož budou další realizace".

Koho se mají poznámky týkat, o tom se pouze spekuluje. Nejčastěji padají jména prvního místopředsedy ČSSD a jihomoravského hejtmana Michala Haška s Jaroslavem Tvrdíkem. Až daleko za nimi bylo možné zaslechnout jméno právníka Miroslava Jansty. Poté, co Právo informace "pustilo", nejrůznější lobbisté začali vytahovat další a další jména včetně bývalých ministrů dopravy Aleše Řebíčka s Petrem Bendlem anebo jméno Martina Římana.

Zatímco s Bohuslavem Sobotkou se bývalý mluvčí jihomoravské ČSSD Hala před časem rozešel ve zlém, s Haškem a Tvrdíkem k sobě prý měli blízko. Hala, někdejší výkonný ředitel a později poradce na ŘSD, se po čistce Víta Bárty v roce 2010 uchytil jako poradce Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje pro získávání peněz z Evropské unie.

Podle některých vysoce postavených členů ČSSD jsou nyní "Jarouš a Michal pořádně nervózní". To ale oba popírají. "Michala Halu znám stejně jako stovky dalších lidí z ČSSD, několik let jsem ho neviděl. Žádné obavy nemám, protože neexistuje sebemenší důvod," napsal Hašek. "Na pomluvy se těžko reaguje. Přál bych si, aby policie celý údajný seznam zveřejnila. Na žádném takovém seznamu mé jméno být nemůže," dodal Tvrdík.

Hala je stále ve vazbě od té doby, co ho loni před Vánocemi spolu s dalšími šesti lidmi zatkla protikorupční policie. Mezi zadrženými je i bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman či právník Robert Wolf. Podle kriminalistů měli za úplatek spřízněné firmě pronajmout velmi nevýhodně pro stát odpočívadla na dálnicích D5 a D47.

O problémech se zákonem se ale spekuluje i v případě šéfa ČSSD Sobotky. Jeho spolustraníci z Haškova tábora dokonce počítají s tím, že by Sobotka mohl být vyšetřován či obviněn v souvislosti s privatizacemi MUS, OKD či Škody Plzeň, a řeší, kým ho v takovém případě nahradit.

Týdeník EURO 4/2012, 23.1.2012



zpět na článek