24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Haló, tady Kalousek!

7.7.2012

Správce státní kasy Miroslav Kalousek údajně při telefonátu vyhrožoval a vyvíjel nátlak na vyšetřovatele kauzy CASA

Miroslav Kalousek údajně použil větu, že Jiří Mazánek "u policie skončil". Nevím, zda tomu tak skutečně bylo, nebyl jsem u toho a vše je v poloze tvrzení proti tvrzení. Na druhou stranu Miroslav Kalousek v kauze CASA použil nemálo silných výroků, takže by mě nepřekvapilo, pokud by výhrůžka skutečně zazněla.

Ministr financí má určitě mnoho úředníků, kteří by zvládli zatelefonovat vyšetřovateli s tím, že je mu ministerstvem či osobou ministra odesíláno odborné stanovisko určené dozorovému státnímu zástupci. Fakt, že tento telefonát uskutečnil přímo ministr, tak přímo nahrává verzi, že výhrůžka zazněla.

Již ve svém dřívějším článku jsem se jasně vyjádřil, že Vlasta Parkanová by měla být vydána k trestnímu stíhání, aby mohl soud určit, zda došlo či nedošlo k trestnému činu. Zrovna tak jsem odsoudil humbuk, který kolem této věci činí právě ministr financí.

Za těch čtrnáct dní od napsání prvého článku k tomuto tématu se pomalu, ale jistě ukazuje, že stíhání kvůli neexistenci odborného posudku plave na vodě, a dává mi tak za pravdu v tom, že těžko může někdo srovnávat ceny vojenských zakázek.

Vždyť sám prodejce stanovuje cenu podle toho, jak je jeho zboží osazeno různými komponenty, a těžko bude vyprávět třetí straně, za jakou cenu prodal své zboží a jaká byla konfigurace zakázky. To by jako prodejce tak citlivého zboží, jakým jsou vojenské zakázky, rychle skončil.

Nikdo tedy nemůže srovnávat ceny, protože nemůže znát podrobnosti jiných kontraktů, navíc kontraktů týkajících se jiných zemí. Vojenské zakázky podléhají utajení, a to i před strategickými partnery. Chtěl bych vidět odborníka, který by jen tak od stolu dokázal říct, o kolik byla ta která zakázka předražená, jak tomu bylo v tomto případě.

Dejme tomu, že Miroslav Kalousek skutečně vyšetřovateli vyhrožoval. V tom případě by šlo o bezprecedentní zásah do vyšetřování a ministr Kalousek by měl zvážit své další působení v politice. Je-li si Miroslav Kalousek tak jist nevinou Parkanové, pak by měl být v klidu a nevyšilovat jako hysterická manželka, jejíž manžel se zapomněl v hospodě.

Je-li Vlasta Parkanová nevinná, pak pro ni bude hračka u soudu obhájit své kroky a soud ji zbaví obvinění. Hysterie, kterou se prezentuje TOP 09 a především Miroslav Kalousek, plyne s velkou pravděpodobností z nejistoty, že by soud mohl shledat porušení zákonů, ale i z určité arogance, jak si vůbec někdo může dovolit obvinit jejich političku.

Ministr Kalousek je často terčem kritiky a z velké části je terčem neoprávněně. Nikomu se pochopitelně nelíbí nepopulární kroky spočívající ve zvyšování daní a politice škrtů, ale nikdo zatím ještě nepřišel s ničím, co by bylo v dané situaci státní pokladny úspěšnější a hlavně proveditelné.

V tomto případě je ale kritika na místě. Miroslav Kalousek se snaží budit dojem přímého chlapa. Nebojí se vyjít vstříc zfanatizovanému davu a je schopen si osobní urážku vyřídit na místě jako chlap (neříkám, že bych jeho facky schvaloval). Je-li takovým chlapem, pak určitě je schopen přijmout i oprávněnou kritiku.

Prosím tímto ministra financí, aby se až tak vehementně neangažoval ve věcech, které jsou předmětem vyšetřování. Měl by umět přijmout i fakt, že může být někdo obviněn policií a toto obvinění může být nesprávné. Od toho máme nezávislý soud, aby uměl sporné věci posoudit. Od toho tu není ministr financí.

Pane Kalousku, na vyřízení telefonátů máte lidi, na ministerstvu jich pobíhá určitě nějaké pěkné číslo. Nechápu vaši hysterii a prosím vás, nechte to na posouzení soudu. Vydejte Vlastu Parkanovou už jen proto, že má být všem měřeno stejně. Je zde žádost o vydání a i když nebyla chycena se sedmičkou v ruce, vydejte ji.

Pokud jste skutečně vyšetřovateli vyhrožoval, pak by bylo na místě se zamyslet, zda svou práci zvládáte bez excesů. Stres je sviňa, podráždění roste, ale nejste žádný zajíc, abyste tohle nevěděl. Pokud jste nezvládl své emoce a vyhrožoval, pak podejte demisi. Tak by se zachoval přímý chlap.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora