Neviditelný pes

POLITIKA: Guláš a kalkulačka

15.10.2013

Předvolební guláš jedině s volební kalkulačkou

Řekl bych, že fantazie mi nechybí. Jako tuctový daňový poplatník často strádám, protože představivosti se nedostává podnětů. V době předvolební je to jiné. Doba předvolební představuje pro neukojenou představivost totéž, co pro vinaře vinobraní. Předvolební klání a doprovodný mediální chaos jsou fascinující a nabízejí konstrukce složitější než šachová partie velmistrů. Srovnání představ se skutečností potom přináší kýženou katharsi.

Příklad: Začnu si představovat, jak se uchazeči o volební přízeň vyrovnají s klasickou nástrahou. Třeba s tvrzením, že se zapletli s totalitní komunistickou ideologií a praxí. V českých zemích je toto téma obzvlášť pikantní. Máme zákon o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, který odsuzuje komunistický režim v Československu1. Zákon praví, že komunistický režim panující v Československu od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 byl zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný. Současně evidujeme přibližně čtyřiapadesát různých typů komunistů minulých, současných a budoucích. S použitím velmi hrubého síta můžeme počet skupin omezit na pět základních. Máme bývalé komunisty věřící-prozřevší-odčinivší, kteří vstoupili do Komunistické strany Československa před Pražským jarem. Sem patří například 1. a 3. předseda Senátu Parlamentu ČR2, nebo nynější předseda Ústavního soudu ČR3. Máme bývalé komunisty pomýlené, kteří vstoupili do KSČ během Pražského jara – těch je mnoho, uvedu pouze 3. prezidenta ČR4. Podobně početná je skupina bývalých komunistů kariérních, kteří vstoupili do KSČ po Pražském jaru, někteří v době, kdy to již bylo téměř komické – namátkou vybírám ministra hospodářství ČSFR a místopředsedu 1. vlády ČSFR5, 8. předsedu vlády ČR a 11. ministra financí ČR v demisi6, nebo nadějného velkopodnikatele7, který se dle neověřených zdrojů možná osvědčil i poněkud nadstandardně8. Dále máme komunisty skalní, kteří do KSČ kdysi dávno vstoupili a nikdy nevystoupili (ti už pomalu vymírají), a komunisty současné, demokraticky potvrzené, kteří v jistém smyslu zasluhují obdiv, neboť dokázali udržet ve vysoké politice značku, jež by teoreticky měla být v Evropě stejně zavrženíhodná jako hákový kříž. Připočteme-li odkaz 1. prezidenta ČR (co se po něm jmenuje to letiště), který se nakonec uměl domluvit s představiteli téměř všech typů komunistů krom demokraticky potvrzených, dostaneme mozaiku, z níž se tají dech.

Dokázal by Brazilec nebo mimozemšťan z tohoto bince vydedukovat, že v soutěži o největšího kolaboranta nakonec možná zvítězí bývalá poslankyně Evropského parlamentu9, která dle dostupných informací nikdy komunistkou nebyla – i kdyby jen proto, že se narodila příliš pozdě? Dokázal by Brazilec nebo mimozemšťan předpovědět, že moc dobře nedopadne ani 2. prezident ČR, který – patrně nešťastnou shodou okolností – zrovna teď dostal ve Washingtonu nějakou bezvýznamnou medaili10, 11 a který ani nikam nekandiduje?

Zdrojů inspirace je mnoho. Možná až příliš. Do úplného zblbnutí se lze zaobírat také korupcí, která vládne světu, problematikou přeběhlictví poslanců, otázkou, zda jsou pravicové strany dost pravicové a levicové dost levicové, nebo mudrovat o tom, zda stará dobrá porevoluční demokracie opravdu končí, nebo nekončí.

Předvolební doba vzbuzuje vášně, analýzy působí hrozivě a i fantasta může skončit špatně, protože po vinobraní přichází kocovina. Včera večer jsem po dvou hodinách intenzivního fantazírování málem začal prosit svou ženu, zda by nebyla ochotna vystavit mi negativní lustrační osvědčení.

Jako tuctový daňový poplatník se nechci vyvyšovat a činit chytřejším, než jsem. Dovolím si jen dvě nezávazná doporučení.

Doporučení první:

Abyste utlumili přebujelou představivost a vrátili se na zem, zkuste volební kalkulačku. Doporučují to i některé osobnosti, jejichž názory jsou mi blízké12. V rozhodování vám kalkulačka moc nepomůže, ale dozvíte se ledacos zajímavého. Já jsem si například potvrdil dojem, že bych v žádném případě neměl volit žádnou ze stran a hnutí, které mají šanci dostat se do parlamentu. Pozoruhodné byly i nálezy na opačném konci spektra. Potvrdilo se dávné podezření, že zelené nápady mi připadají ještě o něco šílenější než nápady komunistické. (Že by se 2. prezident ČR opět nemýlil?)

Doporučení druhé:

Nenechte se připravit o klidný spánek. Existuje mnoho věcí a jevů, na které nebudou mít výsledky letošních parlamentních voleb sebemenší vliv. Namátkou bych zmínil stabilitu oběžné dráhy Jupitera, rozmnožovací rituál hlemýžďů zahradních (Helix pomatia) nebo duševní zdraví Bašára Háfiza al-Asada.

Snad bych se dokonce vsadil, že ještě i letos o Vánocích bude k dostání dostatek banánů.

Odkazy

1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon_o_protipr%C3%A1vnosti_komunistick%C3%A9ho_re%C5%BEimu_a_o_odporu_proti_n%C4%9Bmu

2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Pithart

3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Rychetsk%C3%BD

4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Zeman

5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Dlouh%C3%BD_%28ekonom%29

6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Fischer

7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Andrej_Babi%C5%A1

8 http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie/2013/09/13/kompletni-spis-spolupracovnika-stb-andreje-babise/

9 http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/182781/svazacka-bobo-vitala-husaka-kvuli-uniforme-ma-z-ostudy-kabat.html

10 http://zpravy.idnes.cz/klaus-dostal-v-usa-medaili-svobody-d5t-/zahranicni.aspx?c=A131009_201102_zahranicni_js

11 http://zpravy.idnes.cz/klaus-medaile-mikulas-kroupa-komentar-dx7-/domaci.aspx?c=A131010_080221_domaci_aha

12 http://neviditelnypes.lidovky.cz/volby-programy-a-klobouky-dcd-/p_politika.asp?c=A131009_232026_p_politika_wag

Autor je fyzik a podnikatel (e-mail: neznal@clnet.cz)



zpět na článek