Neviditelný pes

POLITIKA: Gore a čeští socani

1.3.2010

Kdo nevěděl, jak zdůvodnit názor, že vedoucí českých sociálních demokratů jsou naprosto nezodpovědní jedinci, teď to ví. Zaslepení mesiášskou představou, že oni jsou ti jediní, kdo ví, co je dobré pro lidstvo, pozvali si na svoji nastávající programovou konferenci bývalého amerického viceprezidenta Ala Gorea.

Dá se předpokládat, že tak vytížený člověk jako je Gore přiletí svým soukromým tryskáčem, protože on se přece nebude tlačit v odbavovacích halách a lítat v těch samých letadlech, v jakých létají obyčejní smrtelníci. A že ten jeho tryskáč vydá znečišťováním vzduchu za několik obřích velkoletadel? Malá oběť za možnost poslechnout si moudra chlapíka, za jehož demagogii by se nestyděli ani tak nepřekonatelní mistři lži jako byli třeba dr. Paul Josef Goebbels nebo Michail Andrejevič Suslov.

Pro ty, kdo netuší, kdo byl ten Suslov: sovětský ideolog, který přežil vládu Josefa Stalina, Nikity Chruščeva i Leonida Brežněva, zatímco Jurij Andropov a Michail Gorbačev by bez jeho pomoci nikdy nedosáhli až ke kremelskému trůnu. Suslov dokázal pro jednoho každého z nich vytvořit zcela neprůstřelná zdůvodnění jejich konání. Takový to byl machr.

A teď zpátky k čestnému hostovi českých sociálních demokratů, muži, který by v životě nepřeplaval Atlantik a nedojel pak do Prahy na kole, aby ochránil alespoň trošku životní prostředí před globálním oteplováním.

Tenhle chlapík je si svými řečmi do té míry jist, že by v životě nepodstoupil otevřenou debatu s někým, kdo s ním nejen nesouhlasí, ale ještě má tu drzost, že svůj nesouhlas podloží číslicemi. To je ten samý chlapík, který se nestydí přijmout cenu od Nobelova výboru, tedy od téhož výboru, který se kdysi proflákl tím, že podobnou udělil masovému vrahovi Jasiru Arafatovi. Je to také úplně ten samý chlapík, který má firmu, jejímž jediným úkolem je kupovat a prodávat energetické odpustky ve smyslu usnesení pověstné kjotské konference. Stejně jako katolická církev, ani Goreova firma na věci neprodělává. Bude ovšem zajímavé zjistit, zda se proti tomu někdy opře nějaký Jan Hus, a jak dopadne.

Že to je ten samý Al Gore, který se v roce 2000 pokusil podvodem dostat do Bílého domu, aby v roce 2004 prohrál na celé čáře, to už snad není třeba zmiňovat. Bude možná zajímavé zmínit, že tenhle Gore má podobné legrácky v krvi. Vždyť i jeho stejnojmenný tatík se podílel s údajným milionářem Armandem Hammerem na praní peněz, které pro obvyklou obchodní praxi nezvyklými způsoby získávaly tehdejší sovětské výzvědné služby. Že dítě nemůže za své rodiče? Zajisté, nemůže, ale když se chová podobně, musí to člověka přinejmenším udivit.

No, a tohoto člověka si vedoucí českých sociálních demokratů pozvali, aby jim vyprávěl, jak se to má s tím naším světem doopravdy.

V řeči hrdého Albionu se o lidech Goreova ražení říká, že to jsou prodavači hadího oleje (snake oil salesmen). Zní to lépe než podvodníci a není to žalovatelné.

Takže: bravo, soudruhu Jiří Paroubku! Bravo, soudruzi! Oživení v sále, potlesk přecházející v neutuchající aplaus, všichni vstávají a zpívají Internacionálu. Vaší práci čest!



zpět na článek