25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Gazdík – k Babišovi to není “nic osobního“

2.2.2018

Na tiskové konferenci STAN prohlásil jeho předseda Petr Gazdík, že požadavek na to, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný člověk, není vůči Babišovi „nic osobního“. Nevěřím tomu ani za mák.

Andrej Babiš jednal s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem o kvótách. Poskytl na ČT v pořadu Události obsáhlý rozhovor, kde jasně vyložil, o čem se s Junckerem bavil, a že se bude jednat o kvótách dál, pravděpodobně i po ukončení předsednictví Bulharska. Mluvil jasně a srozumitelně. Námitky Petra Fialy, že jsme „hlasití“, ale „nejasní“, smetl jednou větou.

V Událostech pak vystoupil Petr Gazdík s tím, že hnutí STAN vládu s trestně stíhaným člověkem nepodpoří. Je to podle něj „jasná čára“, kterou nelze překročit. Dodal, že to vůči Babišovi není „nic osobního“. Mám proto jen několik „neosobních“ otázek na Petra Gazdíka:

Rád bych se dozvěděl:

1. Proč může jít do voleb a dokonce je i vyhrát trestně stíhaný člen STAN a být zvolen do pozice hejtmana?

2. Proč může jít do voleb trestně stíhaný poslanec a může dokonce od mandátového a imunitního výboru a posléze od celé poslanecké sněmovny získat rozhodnutí, že nebude vydán policii (poslanec za ODS a poslanec za ANO), dokonce se zdůvodněním, že se jedná o zpolitizovanou kauzu?

3. Proč nesmí být premiérem trestně stíhaný poslanec za ANO Andrej Babiš, který ve volbách získal největší počet hlasů? Nic osobního, pane Gazdíku. Je to proto, že vyhrál volby?

Zdá se mi velmi pravděpodobné, že Petr Gazdík a další předsedové opozičních stran ve sněmovně mají z něčeho strach. Že by z toho, že Babiš jako premiér bude úspěšnější než oni? Nic osobního, pane Gazdíku, ale nezdá se vám rétorika proti Babišovi naprosto rovnocenná Babišovým tvrzením, že jeho stíhání je na politickou objednávku? Jaký je rozdíl mezi trestně stíhaným poslancem či hejtmanem, kteří své zvolené funkce zastávat mohou, a poslancem Andrejem Babišem jmenovaným premiérem?

A ještě jedna poznámka – údajně se s Babišem v Bruselu „nikdo nebude bavit vážně“. Vážně?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz