19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Gazdík bojuje senátem proti demokracii

„Potřebuje Česká republika Senát, protože jak vidím teď některé báječné nápady ve Sněmovně, různá referenda, přímé volby či změny volebních zákonů, tak tam skutečně Senát funguje jako pojistka.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Pawlica 20.11.2018 6:41

Zahrádko, Zahrádko

Kterýpak kozel obdělává vaše myšlenkové pozemky?

Nepíšu tímto poněkud urážlivým způsobem schválně, jen se chci přizpůsobit myšlenkové nivelaci většiny zdejších přispěvatelů a pokud možno nepůsobit dojmem, že se vyvyšuji.

Přesto mne svrbí klábosnice tak, že už jen poznamenám Zaplaťpámbu za Senát, volený většinovým způsobem. Až jím bude voleno osazenstvo vyhlášeného rejdiště výlučně stranických šíbrů, kterýmž jest poslanecká sněmovna, pak nechť je senát klidně rozpuštěn. Do té doby ne.

Vašemu boji proti senátu nebudiž čest ni úspěch.

:-D

J. Řezníček 19.11.2018 14:59

Vesnický učitel Gazdík

ze základní školy velmi zmoudřel, od té doby co jezdí do Prahy a odtud i do ciziny. Jeho rozhled ale nedosahuje dál než na hranice obce a výši daní a dotací, které chce shrábnout. Ale jsou tam i horší než on, na př. jeho krajané Valenta, nebo do nedávna s. Čuba.

Musíme ale volbu bodrých východomoravských voličů respektovat.

Š. Hašek 19.11.2018 17:47

Re: Vesnický učitel Gazdík

Napadlo mě ...... možná, že je dobré, že už není učitelem. V televizi/parlamentu sice také nadělá škodu ....

Mám k postavení učitele furt úctu. Za slovo furt by mě pí uč Vaníčková nepochválila, ale pochopila by to.

F. Kusák 19.11.2018 11:58

Je zajímavé,

že vždy, když někdo začne diskutovat o smyslu senátu, je okamžitě ukřičen jakousi skupinou, nikoliv početnou, za to ale velmi vlivnou. Přitom je naprosto logické, že po nějaké době by se náš politický systém měl analyzovat, nalézt chyby a poruchy a navrhnout změny. I laikům, jako jsem já, je jasné, že koliduje přímá volba prezidenta se senátem. Není normální, a srovnání by měli přinést politologové, aby volební účast byla jen kolem patnácti dvaceti procent. Jaký pak ti senátoři mají mandát. Určitě by stálo za úvahu rozebrat komunální politiku a funkčnost VÚSC, tedy krajů. Je toho dost, aby byla jmenována odborná skupina, která by se tím zabývala a navrhla změny k posílení demokracie a efektivity řízení státu. Pokud se o to snaží pan Okamura, pak bychom mu to neměli mít za zlé a spíše vytvořit konkurenční prostředí.

J. Svoboda 19.11.2018 15:22

Re: Je zajímavé,

Kdo je ta vlivná skupina? Kalousek, CIA, ilumináti?

Pěkný den.

J. Ráž 19.11.2018 18:56

Re: Je zajímavé,

Asi to ovlivňují Ilumináti a aby se odstranili pochybnosti o tom, kdo chce zachovat Senát a jak početní ti Ilumináti jsou, byla by existence Senátu dobrým tématem pro referendum.

Š. Hašek 19.11.2018 11:37

Eurosvazák Gazdík

jako pojistka demokracie a školitel správného náhledu na štrasbrusel??

Ale jistě. Kohout, Uhl, Ruml, Šiklová, Štěch též onehdá pracovali "v oboru".

P. Lenc 19.11.2018 10:46

Pokud vy jste autore

"konzervativní publicista", tak na třešni rostou hrušky.Vaše "srovnávání" je jako z pera levičáka a vaše myšlení socialisty prezidenta Zemana.Také nemám rád Gazdíka, ale k vůli němu nebudu odsuzovat dvoukomorový systém.USA také prošly protektorátem atd.?

J. Zahrádka 21.11.2018 10:10

Re: Pokud vy jste autore

Uf... Kdybyste si aspoň přečetl, že právě USA zmiňuji a vysvětluji, proč ve federacích (jako USA) má senát na rozdíl od unitárních států smysl...

V. Pokorný 19.11.2018 9:59

Je to,

totiž ten pan Gazdík, jen Hurvínek( a omlouvám se Hurvínkovi) ze Suché Lozi. Za víc, než toto, mi pan Gazdík nestojí.

A podle mne je Senát zbytečný. Tečka.

M. Valenta 19.11.2018 9:50

Ta myšlenka je tak "báječná a neotřelá",

že být Vámi autore, tak bych ji navrhl klidně i Trumpovi.

R. Gramblička 19.11.2018 10:20

Re: Ta myšlenka je tak "báječná a neotřelá",

že vy jste ten článek nečetl, co? Zkuste zejména pátý odstavec

M. Valenta 19.11.2018 10:26

Re: Ta myšlenka je tak "báječná a neotřelá",

Pravda, tak daleko jsem nedočetl, ovšem skutečnost, že i náš senát má smysl a v dnešní době zvlášť, zůstává.

J. Ráž 19.11.2018 19:04

Re: Ta myšlenka je tak "báječná a neotřelá",

Parafrázuji: "Ovšem skutečnost, že náš Senát je v našem prostředí zcela zbytečný, ve mně i nadále zůstává." To říkám s vědomím, že hodně početná skupina občanů má názor souhlasný s Vašim a nejméně stejně početná skupina naopak souhlasí s mým. Rozřešit, která skupina je více početná a měl by se její hlas resektovat, by mohlo rozčísnout referendum. Není-liž pravda? Jinak se můžeme dohadovat o účelnosti Senátu donekonečna!

M. Rozbořil 19.11.2018 9:37

Co je "konzervativní"?

Autor je "konzervativní publicista" se značně nekonzervativním názorem. A srovnávat vládu jedné strany, potažmo protektorát, s dvoukomorovým parlamentním systémem, to už je snad přece jenom trochu moc. Co takhle jít radit do USA?

J. Zahrádka 21.11.2018 10:13

Re: Co je "konzervativní"?

Zas... Pořád ta argumentace USA, přestože v článku vysvětluji právě na příkladu USA, proč senát ve federacích smysl má, narozdíl od unitárních států, jako je ČR...

Vím, že v diskusích jsou volové. Ale že jich je tolik?

K. Janyška 19.11.2018 8:59

DEMARCHIE.

Znovu a znovu se ukazuje jakým omylem je používaný model tzv. liberální většinové demokracie. Přivádí k moci i zločince a lidi všelijak nehodné. Nemohu v této souvislosti neuvést to, že Babiš měl v roce 2013 majetek 40 miliard a dnes, po 4 letém ministrování financí, má 88 miliard. Čert prostě kálí, až mi z té slušnosti je zle, na větší hromadu, jak se říká, když se mu dokonce pomůže, tak ještě víc..

Proto mistr Hayek navrhuje demarchii, která zařídí institucionálně a institucionální vládu jediného práva pravého, práva evolučního, soukromého, které řídí lidský svět ve skutečnosti a které máme všichni v myslích odmalička, kdy jsme ho nasáli od rodičů a okolí. Má výhradně zákazový charakter.

Není pravda, že má platit - lid si to přeje, ať to má. Lid je totiž obří skupina v této věci nevzdělanců, která neví o soustavě používané demokracie nic, vůbec nic. Zato je plně řízen a to 24 hodin denně, právě právem soukromým.

K. Janyška 19.11.2018 8:59

Re: DEMARCHIE.

Demarchie je popsána plně v Hayekově světovém majstrštyku Právo, zákonodárství a svoboda a spočívá v tom, že Senát je navolený coby zástupce ročníků, ne politických stran. Ty by měly do Senátu zákaz vstupu stejně jako dnes ho mají jednotlivci do sněmovny. Dosáhlo by se tak potřebného mentálního obsazení, coby vyhledavače tzv. práva právníků v mnohdy až zločinných blafech, které mu pošle sněmovna. Senát by měl samozřejmě vyšší kompetence, než ona a systému by prakticky vládl.

Ve spořádaném lidském světě totiž platí: Zatímco se nám zdá, že jsme ve svých životech vedeni svými zájmy, není tomu tak. Plně nás ovládá, pokud nejsme krimonogenní nebo mentálně postižení, mínění o tom co je správné. A tímto míněním důsledky z plnění našich zájmů nejprve testujeme a pak se teprve rozhodneme o jejich realizaci. A správa věcí veřejných, které dnes říkáme demokracie, musí této vazbě odpovída a být její analogií.

Samozřejmě, tato 400 stránková publikace věc popisuje do takové hloubky a souvislostí, že je velmi složité se v ní vyznat.

D. Polanský 19.11.2018 8:50

Jojo, Gazdík ten kediný ví, co je správné.

No a tak ten jeho spolek nikdy nevolím. Nemám rád lidi, co jenom oni ví, co je správné.

R. Meišner 19.11.2018 7:53

naprosto přesný

popis nesmyslnosti Senátu v našich podmínkách--no ale vykládejte to těm, kteří jsou v něm zvoleni,,--budou obhajovat jeho smysluplnost až do skonání světa.....

J. Svoboda 19.11.2018 7:40

Legitimita podle volební účasti.

Tak to je na zrušení obou komor parlamentu, vy hlavo.

Pěkný den.

R. Houška 19.11.2018 7:16

V Jiřím Zahrádkovi je konzervativního asi tolik, jako v pr..li medu...

I. Schlägel 19.11.2018 8:23

Re:

Má to na vizitce, pravděpodobně. Tak se tím pyšní.

V. Braun 19.11.2018 0:26

Že by to autor nepochopil?

Zaujalo mne toto tvrzení z článku "Co na tom, že demokracie je právě o demokratické soutěži a kdo se do

parlamentu dostane, má plné právo prosazovat své legislativní návrhy, ať

moudré či pitomé?"

K tomu jen říkám, že má autor pravdu, ať si ten, kdo se dostane do parlamentu prosazuje legislativní návrhy, ať moudré nebo pitomé. Stačí mu k tomu jen přesvědčit nejprve většinu poslanců ve sněmovně a následně většinu senátorů. Nic jiného než parlamentní matematika v prosazování nebrání.

Působí to na mne dojmem, že autor se pasoval na "lepšočlověka", který ví co je nejlepší, abych použil jeho výrazivo. Nic proti prosazování vlastního názoru, jen by se při nálepkování neměl takto odkopat a přímo v článku děla to co odsuzuje u jiných.

A. Holík 19.11.2018 1:23

Re: Že by to autor nepochopil?

Jo, 'konzervativni' publicista volajici po zmenach poradku ..

M. Těhanová 19.11.2018 7:50

Re: Že by to autor nepochopil?

Autor opravdu nepochopil vůbec nic a navíc pléduje za zvrhlou Babišovu aroganci, se kterou s námi všemi zametá. Za souhlasného hýkání ANOistů.