Neviditelný pes

POLITIKA: Gaunerská demokracie

15.12.2006

Miloš Zeman je sice prognostik, ale na Marka Dalíka nemá. Ten před pár týdny řekl redaktorovi Mladé fronty do skryté kamery: „Musíme jim to vrátit, těm socanům. Teď si s nima budeme jakoby hrát a pak je pošleme do prdele.“ A ejhle, už je to tady: ve středu, těsně před podpisem dohody, výkonná rada ODS zničehonic odpískala jednání s ČSSD o nové vládě. Na jiném místě zmíněného rozhovoru se Dalík pochlubil: „Každopádně je to tak, že (Pohanka) podpoří naši vládu. To je domluvený. A nebude sám… Už tenhle týden se dá čekat, že se někteří z nich projeví.“ Trvalo to něco přes týden, co další reprezentant ČSSD, Miloš Melčák, tak jako předtím Michal Pohanka, zmizel „na neznámé místo“ a poté vystoupil z poslaneckého klubu.

Odkud se bere Dalíkova předvídavost? Že by ODS jela podle jeho not? Volení zástupci strany se k němu nehlásí a Topolánek jej nedávno v žertu „se zpětnou platností odvolal ze všech funkcí“. Pak o něco vážněji dodal, že Marek Dalík u něho není v žádném pracovním poměru a je pouze jeho kamarád, kterým také zůstane. Pozoruhodné je, že „kamarád“ má na Úřadu vlády kancelář hned vedle premiérovy; pro svého velkého kamaráda pracuje ve svém volném čase, pravděpodobně zcela zadarmo! Není divu, že Topolánek nedá dopustit na někoho, kdo za svou práci nic nechce a přitom dokáže tak skvěle věštit budoucnost.

S odstupem stovek kilometrů bohužel už dnes Česko není Západu pouze pro smích. Jmenování vlády prezidentem je ryze formální akt; ta získává svůj mandát až vyslovením důvěry sněmovnou. Situace, kdy hlava státu spolu s premiérem neúměrně prodlužují stav s nelegitimní vládou, zavání autoritativním režimem.

Přerušením jednání s ČSSD a sázkou na Melčáka navíc dokázala ODS něco, co se před časem zdálo nemožné: pasovat Paroubka do role obránce spravedlnosti. Normálka, řekněme dalíkovským slovníkem, socany musíme přečurat - za každou cenu!

www.danes.cz



zpět na článek