24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Gajdůšková se zhlédla v Husákovi...

13.5.2009

Nevím, kdo z vás kdy četl socialistickou Ústavu ČSSR, jejímž tvůrcem byl prof. Jičínský, pozdější spolutvůrce Ústavy České republiky. V té socialistické ústavě bylo opravdu všechno, na co si člověk mohl jen vzpomnenout.
Svoboda tisku, svoboda projevu, svoboda shromažďovací a bůhví jaké ještě svobody. Všechny tam byly. Vše, černé na bílem, zaručené Ústavou ČSSR. Věc měla pouze jeden malý, zcela nepatrný háček. Takový "Chyták-22", protože tak já překládám název knihy "Catch-22". A ten chyták byl v tom, že někde v prambuli nebo kde bylo napsáno, že žádná z těchto svobod nesmí být zneužita proti zájmům lidu. A lid byl podle Ústavy zastoupen KSČ a již jsme doma: Smělo se jen to, co schválila KSČ.

Pamatuji se na to, jako by to bylo dnes. Vždyť je to necelých pětatřicet let. Celý týden jsem se těšil, že v sobotu nebo v neděli zajedu načerno z vojny za manželkou (tehdy nás sex ještě velmi bavil) a tumáš čerte kropáč. Před víkendem nám pískli pohotovost, zrušili všechny vycházky a opušťáky a zavřeli nás v kasárnách.

A proč? Nikoli proto, že by"v roku 1975, po abdikácii L.Svobodu so súhlasom Sovietov, bol zvolený za prezidenta ČSSR", jak píše slovenský server osobností, ale protože prezident Svoboda dlouhodobě klempíroval a nebyl schopen ani přečíst novoroční projev. A abdikovat nechtěl za žádnou cenu. Chtěl zemřít jako prezident. A tak se Husák rozhodl, že ho vymění. Že se prostě obětuje a té funkce se ujme.

Ovšem Ústava nebyla ani za socialismu jen kouskem papíru a článek, jak vyměnit prezidenta, v ní prostě chyběl (a chybí doposud). Samozřejmě, pokud se prezident nedopustí velezrady. A tak to Husák vymyslel tak, že se sejde Federální shromáždění a stvoří dodatek k Ústavě: "Není li schopen prezident po dobu xxx měsíců vykonávat funkci, pak...". Ale i když měla KSČ moc naprosto pevně v rukou, tak přesto se pro tyto události pojistili vyhlášením pohotovosti všech vojenských útvarů.

A senátorka Gajdůšková si to, alespoň podle toho, co říkala v televizi, představuje naprosto stejně jako Gustáv Husák. Sice se snažila svůj úlet s velezradou prezidenta zamlžit seč to šlo, ale jakýsi iimpíčment stejně vymyslela. Taková senátorská lidová tvořivost, dalo by se říci.

Paroubek jí velezradu zatrhl a dokonce i naznačil, že asi utrpěla sluneční úžeh, ale impíčmentu se držela opravdu jako exkrement košile. Když prostě prezident nebude poslouchat a bude trvat na Ústavě tohoto státu, tak bude odvolán pro naprostou neschopnost. Protože pouze naprosto neschopný člověk neví, čeho je česká a s ní spojená evropská levice schopná, aby prosadila své šílené vize.

P.S. Ta petice zelených, aby Klaus hned podepsal LS, nějak ztratlla erekci, ne? Jednou jsem něco zaslechl v rádiu, ale od té doby nic. Málo se snažíte, Kateřino. V letech 2006 a 2008 se na vás obracely oči celého národa a teď nic. Ačkoli, nastávající maminka by měla mít klid, že?

Převzato z blogu Hermanek.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora