Neviditelný pes

POLITIKA: Francouzi, Starostové, Piráti a Franz Kafka

1.10.2021

Nedávno jsem se neformálně bavil s jednou francouzskou právničkou o české politické scéně, mimo jiné se zajímala o to, jaké máme nyní v „République tcheque“ relevantní politické strany a hnutí.

Před závorku nutno vytknout, že většina normálních Francouzů (stejně jako příslušníků jiných velkých sebevědomých národů) má o české politice dlouhodobě velmi malé až homeopatické znalosti. Což je na druhou stranu pochopitelné, jelikož Česko není a nebylo nikdy pupkem světa, i když na to někdy v rámci pěny zdejších dní zapomínáme. A vlastně je to tak dobře, že žijeme v poklidné a relativně bohaté středoevropské zemi (bráno z celosvětového hlediska), která neplní titulní stránky novin.

Zpátky k naší zvídavé Francouzce. Patrně nejvíce ji zaujalo, mimo legračního faktu, že největší české vlastence vede de facto Japonec, uskupení Starostové–Piráti. Upoutaly ji oba prvky tohoto zdejšího poměrně úspěšného uskupení. Nejprve Piráti – jen kroutila hlavou, vždyť vy Češi snad ani nemáte moře, v čem vás oslovuje, pro pět ran do Václava Havla (vysloveno: vaklaf avéél), strana námořních lupičů? To je nějaká recesistická stranička? To máme u nás v zemi galského kohouta také, ale většinou mají okolo jednoho procenta.

A co mají za program, chtějí pro vás vybojovat nějaké moře nebo kolonie? žertovala Francouzka. Jejich hlavních cílem je prý boj proti korupci, chtěl jsem situaci vrátit do seriózní roviny. Dobře, ale proti korupci má snad bojovat policie, státní zástupci, a ne politici. To jako chtějí zavírat své politické rivaly? Ale máte pravdu, Petře, taková uskupení, byť pod jinými názvy, existují stále více skoro všude po Evropě. Avšak stejně si myslím, že boj s korupcí by se měl nechat na trestních právnících, a ne aby se stával hlavním tématem politických stran. V tom nutno citované francouzské právničce přisvědčit.

A co ten druhý prvek, Starostové – co to je, u všech svatých, za politický směr? Starosta přece může být pravicový, levicový, středový nebo nezávislý, nebo může být dokonce z Bretaně. Jak může existovat něco tak bizarního? A co ty původní strany, za které ti „starostové“ byli zvoleni za starosty, to jim nevadí, že se pak odtrhli a udělali si vlastní partaj? A budete mít v Československu, pardon v Česku, také stranu poslanců nebo ministrů? A co mají ti Starostové jako hlavní programový bod? Cože, také boj proti korupci? To už si ze mne, kolego, děláte snad legraci, já myslela, že jste z Brna, a ne z Palerma, zasmála se Francouzka.

Ale již rozumím, vy Češi jste takový národ Švejků, strana starostů naznačuje, že ta stranička je programově gumová a každý si v ní najde, co potřebuje. To je vlastně velice mazané, to má esprit. Patrně něco podobného poradím švagrovi, který je nespokojený u našich (francouzských) socialistů, aby něco obdobného založil i u nich v Normandii.

Ale co mne úplně dostalo, je to symbolické propojení – na jedné straně seriózní a vážní Starostové, reprezentanti státu a moci veřejné, a s nimi v holportu, rozevlátí ze své prapodstaty, protistátní Piráti. No není to absurdní, avšak poeticky roztomilé? A ještě mi, kolego, řekněte, nějakou stranu Franze Kafky u vás nyní nemáte? zakončila hovor dobromyslná Francouzka, kterou jsem raději v souladu s GDPR nejmenoval.

Autor je právník a VŠ učitel, kandidát č. 26 za ČSSD do PSP v JM kraji

LN, 29.9.2021



zpět na článek