20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Fikaný pretendent Dienstbier ml.

První kolo skončilo. Dal jsem si osobně závazek, že nebudu volby komentovat, protože když vyjí stovky šakalů, je jeden hlas navíc zbytečný. Ale nedá mi, abych se nezamyslel nad jedním výsledkem, který považuji za signifikantní. Pan Martin Weis na stránkách LN napsal, že komunisté fikaně nepostavili vlastního kandidáta. No... postavili-nepostavili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Gabriel st. 16.1.2013 18:05

Je třeba si uvědomit, dvě naprosto zásadní věci:

1. Bývalý komunista je něco, jako bývalý černoch. Jenom vzácné výjimky se dokázaly myšlenkově a principiálně distancovat nejenom od komunistické legitimace, ale přerdevším od násilnické a krvavé ideologie.

2. současná ČSSD, SPOZ i KSČM jsou jenom tři vnějškově odlišné výhonky téhož rudého kořene. ČSSD to ukázala po krajských volbách, kde s komunisty uzavřela jistou formu koalice všude, tedy i tam, kde nemusela. Zeman to ukazuje svým prokomunistickým vlezdop...lismem při každé příležitosti a mladý Dienstbier předvedl totéž.

Případná Zemanova výhra silně posílý tento bolševický živel. To je veliká hrozba. Není tedy pro demokraticky smýšlející občany jiná volba přes možné a často důvodné výhrady vůči osobě K.S., než jej podpořit ve druhé volbě. Nevolit, nebo volit Zemana pootvírá vrátka restituci komunismu. A to snad nechceme!

L. Vaněk 15.1.2013 17:29

Ožrala a nevychovanec Zeman ...

    sice buší na hradní bránu fest, ale jde tu o trošku jinou věc :  ŠSSD si namlouvá, že když mu dodá voliče, Zeman jako prezident je bude podporovat a nebude do nich  "vandrovat". Jenomže záludný Zeman jim vrátí jejich despekt, který mu uštědřili, s celou parádou. Z hradu jim pošle :  "Kšáá"! Protože má svojí partaj-partu - těch, co "mluví i s Rusi". Slováky nepotřebuje.

     Karel má na  "zádech v ruksaku" svého Kalouska, ale vláda stejně padne, protože to je slepenec, vysící neustále za ruku nad propastí .. za ruku nějakého prapodivného "charaktera". Partajníci  TOP 09, kteří neví jakou politiku vlastně zastupují a kteří lavírujou jak je to právě výhodné, půjdou co nevidět do říše neblahých politických vzpomínek - a už po nich pes neštěkne. Kalousek s jeho pověstí politického i občanského gaunera si už nikde neškrtne.

    A kníže bude sedět na hradě a po Kalouskovi ani nevzdechne.

V. Kusý 15.1.2013 19:12

Re: Ožrala a nevychovanec Zeman ...

V konfrontaci Vašich hlubokých myšlenek s gramatikou to gramatika šeredně prohrála.Ovšem naskýtá se otázka, zda ten vítěz jsou opravdu myšlenky.

T. Czernin 15.1.2013 21:25

Re: Ožrala a nevychovanec Zeman ...

Člověče, Vaněk, když se vožeru jako dobytek, tak nikam nic nepíšu..!!

M. Kosejk 15.1.2013 15:40

Kandidát ČSSD? kadidát KSČM? - to jr fuk.

Voličský elektorát socialistů a komunistů se prostě už protnul, není mezi nim žádný rozdíl. Proto to různí Dienstbierové a Zemanové můžou v klidu hrát na obě strany.

J. Urban 15.1.2013 11:41

No jo, tatíček Masaryk, ten by JJ těžko rozdýchával,

asi by mu byl Milouš Lukoilovič Šlauforád mnohem bližší. Což ale pro Šlauforáda polehčující okolnost není! Ostatně i na toho tatíčka se dívejme trochu kritičtěji. Co vlastně udělal? Vydobyl na mezinárodním poli samostatnost pro ČSR. Čímž zároveň položil základy k jeho zkáze o 20 let později. Proč? Protože model R-U - toho žaláře národů - v podstatě převzal, jen hegemona německy mluvícího nahradil hegemonem mluvícím česky. On sám se ve funkci choval spíš jako milostivý (a houfně intrikující) mocnář než jako nadstranický (?) president. Kdyby býval okopíroval švýcarský model demokracie, nemuselo to dopadnout, jak to dopadlo. Nebo jste snad slyšeli o švýcarských Němcích, kteří někdy chtěli Heim ins Reich, o nějakém švýcarském Henleinovi?

P. Pavlovský 15.1.2013 12:21

Re: No jo, tatíček Masaryk, ten by JJ těžko rozdýchával,

Matka T. G.M. byla moravská Němka, jeho biologický otec byl syn z rodiny židovských lihovarníků, u které sloužila.

Dali jí značné věno, a proto si ji vzal o 10 let mladší slovenský kočí Mässaryk. Zkraje se téměř ani nemohli domluvit, on neuměl Německy a ona Slovensky.

Masaryka pak ti továrníci podporovali na střední i vysoké škole ve Vídni.

Za Hilsneriády to T.G.M. židům vrátil!

V. Venc 15.1.2013 13:57

Re: No jo, tatíček Masaryk, ten by JJ těžko rozdýchával,

Vážený Josife Urbanoviči,

Vaše odvážné myšlenkové konstrukce jsou docela zajímavé, horší ale je, zdali by se našel někdo (z vlivných osobností), který by Váš skvělý model pomohl Masarykovi s Benešem realizovat!

Pro "Let orla" nebyly žádné předpoklady, pouze všudypřítomná podpora socialistů!

V. Venc 15.1.2013 11:39

Výborný článek

Jde o rozdílné vnímají našeho dalšího vývoje, co do strategie dalšího rozvoje země. Přes EU a USA nebo přes EU ale s výraznou pomocí Ruska.

K. Schwarzenberg má určitě blíže k Diensbierovi ml., než k Zemanovi!

K. Janovská 15.1.2013 11:32

Přemysl Sobotka

v průzkumu jsem se dočetla, že cca 10% hlasů pro K. Schw. bylo od voličů ODS. Zdá se to reálný odhad. Viděla jsem to v okolí - Sobotka nemá šanci, je potřeba dostat od druhého kola někoho, kdo šanci (porazit Fischera) má. Takže to nevidím až tak na potupnou porážku Sobotky, ale na pragmatickou strategii, která (naštěstí) vyšla. Jaký je tedy důvod ve všech médiích zdůrazňovat, že ODS totálně propadla, když její voliči získali to, co chtěli - v rámci možného?

J. Urban 15.1.2013 11:44

Re: Přemysl Sobotka

Vidíte to vcelku reálně - hlavně to "v rámci možného". Nicméně konat se ta volba tak před 10 - 15 lety, nemuselo by se to tím "v rámci možného" okecávat, kandidát ODS by na 99 procent ve druhém kole prostě byl. Kdo za to může?

K. Janovská 15.1.2013 11:48

Re: Přemysl Sobotka

si to zasloužili, nelituju je. Jen mě fascinuje ta česká vlastnost, když někdo poklesne v kolenou, tak hrdinové hurá na něj a dorazit!

V. Váňa 15.1.2013 22:54

Re: Přemysl Sobotka

Vážená paní Janovská, souhlasím s Vámi i v tom, že není třeba je litovat, i v tom, že jednou z našich národních vlastností je kopání do mrtvol.

OVŠEM: Jsem toho názoru, že ani jedna z Vašich úvah se netýká současné ODS.

Ta nepoklesla v kolenou! Ta se k nám obrátila nahým zadkem a upřednostila individuální koryta! Vícekrát dala najevo, že o své voliče ve skutečnosti stojí pouze po dobu dvou dní jedenkrát za čtyři roky.... A s tím se pokles v kolenou jaksi nerýmuje!!!

M. Hoblík 15.1.2013 11:26

Evropě se bude líbit

kdokoli, kdo nemá vlastní názor a kdo dobře ví, jak se leze EU do zadku. Jenom aby vydržel a My jsme nemuseli pořádat státní pohřeb prezidenta...

J. Urban 15.1.2013 11:46

Re: Evropě se bude líbit

No pokud bude zvolen, ať vydrží aspoň do výročí Bitvy národů. Pak by ten funus mohl být, to by bylo slávy a králů a presidentů v Praze.

J. Kanioková 15.1.2013 17:32

Ano... proč byla taková mediální štvanice...? Především kvůli EU !!!

J. Boleslav 15.1.2013 10:51

V článku je několik dobrých postřehů

ale celkově přiznám se moc nechápu, co nám chtěl autor před 2. kolem prezidentské volby vlastně sdělit.

Š. Hašek 15.1.2013 11:19

Re: V článku je několik dobrých postřehů

Dobrý článek, jak se na pana Vlka i patří.

A jsem vlastně rád, že se pisatel zdržel i návodu "koho volit".

Charakteristika obou Dienstbierů je perfektní. Kandidátem bolševiků v presidentských volbách byl Diensbier ml.

J. Urban 15.1.2013 11:48

Re: V článku je několik dobrých postřehů

Ano, asi to je na tom článku to nejpodstatnější - a pravdivé.

P. Pavlovský 15.1.2013 12:24

Re: V článku je několik dobrých postřehů

A čím kandidátem byl Zeman? Kdo ho volil, jestli komunisti volili Dienstbiera?

I. Schlägel 15.1.2013 8:17

Mám dojem, že Dientsbier mladší není a nebude

pro ortodoxní komunisty dost dobrý kandidát. Díky generačnímu rozdílu, díky disidentství jeho otce a díky existenci zajímavějších kandidátů, kteří společenské poptávce komunistů vyhovují lépe. Jedním z těch pro komunisty příjemnějších kandidátů je zejména Miloš Zeman. Populista, rétor, ochránce chudých a bezmocných, nenasává na Rusko a bojuje proti mafiánskému kapitalismu. Tipuji, že komunistických hlasů dostal nejvíce. A mimochodem, existuje nemalý kvalitativní rozdíl mezi regulérní velkou koalicí a českou specialitkou, opoziční smlouvou. Klaus se Zemanem oficiální velkou koalici mazaně neuzavřel, nicméně pod jiným názvem a s podstatně nižší mírou odpovědnosti ji spolu s ním čile provozoval.

I. Schlägel 15.1.2013 8:18

Re: Mám dojem, že Dientsbier mladší není a nebude

Pardon, NENADÁVÁ na Rusko, jinak samozřejmě nasává i bez Ruska, o tom žádná...

L. Šarina 15.1.2013 10:19

Re: Mám dojem, že Dientsbier mladší není a nebude

nasáva bez Ruska na Ruském vevyslanectví.:-))))

J. Rechnovský 15.1.2013 9:54

Re: Mám dojem, že Dientsbier mladší není a nebude

Zcela s Vámi souhlasím. Článek pana Vlka ve mně budí rozpaky.

Co se týče Dientsbiera jeho chování možná trochu rozumím. Nemyslím, že je v podstatě komunista, protože je poznal na vlastní kůži. A jeho tátovi pravděpodobně zkrátili život. Domnívám se, že podstanou roli v jeho názorech hraje jeho osobnost. S podobnými typy jsem se setkal začátkem 90. let. Nebyli atraktivní, neuměli to s holkama, byli spíše samotáři uzavření ve svém světě a tudíž terčem posměchu. Představa hodné, sociálně spravedlivé společnosti jim pak dodávala určitou sebedůvěru. Fráze sociální demokracie pak byly těmto představám nejblíže. A navzdory její naprosté nepopulárnosti mezi námi tenkrát mladými jí i volili a podporovali. Nebyli zlý. Spíše ve mně budili soucit.

V. Běhal 15.1.2013 10:13

Re: Mám dojem, že Dientsbier mladší není a nebude

Dinsbier ml. je nímand, který nemá nic za sebou, nic v životě neudělal, je jen synem otce s dost problematickou minulpstí. Takový svazák, jako Benda. který od mládí je jen ve funkcích.

M. Kadlecová 15.1.2013 10:29

Re: Mám dojem, že Dientsbier mladší není a nebude

zlý - jací - zlí

A. Bocek 15.1.2013 8:06

Vnitřní hlas velí ,

volte Karla - dále od Ruska ( Z matičky Rusi vždy jen svrab a neštovice přily) , ale na druhou stranu nejsou úředníci z Brusele horší těch z RVHP ?

Z. Švrček 15.1.2013 10:08

Re: Vnitřní hlas velí ,

Případná otázka. Jsem přesvědčen, že to, co dnes táhne s východními větry z Rusi není komunismus, spíše to připomíná carskou říši pod vedení osvíceného, i když velmi tvrdého báťušky. Naopak Brusel se vydal na cestu, která je sázena podobnými stromy, jako socialismus s lidskou tváří - tedy na cestu slepou, nereformovatelnou. Tedy: zvolíme-li Karla,  budeme se muset smířit s bruselanty, volíme-li Miloše, pohlédneme blíže do zrcadla s odrazem tváře báťuškovy. Žádný z nich pro mne  ovšem nepředstavuje nic lákavého - říliš mnoho populismu, nejasností, chyb a sklonů, příliš málo jasného, hrdého a státotvorného názoru. Vzhledem k tomu, že u nás není president zatím svéprávný a do 5 let se to nezmění, nebude asi vadit, když si příští víkend zatopím, obuji hřejivé papuče a budu tu kopulaci sledovat v přestávkách kvalitní četby v podání našich již úplně šílených redaktorů a moderátorů  v TV.

J. Boleslav 15.1.2013 10:53

Re: Vnitřní hlas velí ,

Máte pravdu, ale knížete i s jeho bruselantstvím chápu pořád jako znatelně menší zlo.

J. Urban 15.1.2013 11:50

Re: Vnitřní hlas velí ,

Přesně tak to vidím i já.