29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Feri není Babiš a TOP 09 není ANO

2.6.2021

aneb Proč sexuální aféra drtí konzervativce

Zpráva, že vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo navrhuje poslat Andreje Babiše (ANO) k soudu, nikoho nepřekvapila. Premiérovy průšvihy se pitvají příliš dlouho. Proto se nedá ani čekat, že by jeho obžalování ubralo hnutí ANO větší množství hlasů. Všichni tak nějak už tušíme, na čem jsme. Většina společnosti sice Babišovi nevěří, jemu ale stačí opírat se o tu zbývající část. Naproti tomu případ Dominika Feriho má potenciál rozmetat politickou kariéru jeho i celé TOP 09.

Důvodů je hned několik. Sexuální nátlak ze strany politika je téma pro nás nové a originální. Dosud jsme o podobných případech četli jen ve svodkách v rámci hnutí MeToo, které Feri podpořil, nebo při rozebírání aféry Lewinská, jež shodila hřebínek americkému prezidentu Billu Clintonovi.

Navíc Feri byl vždy politik viditelný a marketingově mimořádně zdatný. Nikdo z jeho kolegů se nemůže pochlubit tolika sledujícími na sociálních sítích. V neposlední řadě byl do minulého týdne čelným představitelem liberálně-konzervativní strany vycházející ze židovsko-křesťanských kořenů a zakládající si na uctívání evropských hodnot, k nimž patří humanismus projevující se i v běžném mezilidském chování. Nemluvě o gentlemanském motýlku ve znaku topky coby připomínce kultivovaného otce zakladatele Karla Schwarzenberga.

Možná ještě víc než Feri uškodil zájmům TOP 09 samotný Schwarzenberg, když se nechal blahosklonně slyšet, že „už desetitisíce let se kluci snaží holky sbalit a dostat do postele“. Další partajní šlechtic, první místopředseda Tomáš Czernin, zase v první bagatelizující reakci, za niž se později omluvil, obětem vytknul, že se ihned neobrátily na policii.

Kdyby podobné výroky zazněly od politiků, u nichž máme pochybnosti, zda dokáží číst, psát a jíst příborem – a jakože takových u nás není málo –, nic by se nestalo, jen by sklidili aplaus na obhroublých dezinformačních webech. Tady ale prochází křtem ohněm strana, která se vždy soustředila na dvě „e“ – etiku a estetiku. A obě teď dostala těžkou ránu.

Minulý volební model agentury Kantar CZ přiřkl koalici Spolu 21,5 procenta a druhé místo za tandemem Pirátů se Starosty se 27 procenty a před babišovci s 21 procenty. Dostat se na magickou dvacítku věstilo pro konzervativce lepší časy. I kdyby TOP 09 kandidovala sólo, mohla by počítat se šesti a půl procenty, což by byl velmi slušný výsledek.

Zanedlouho bude všechno jinak. TOP 09 může dokonce po tomto zásahu zvolna klesat ke dnu. Feri přitahoval městský a mladší elektorát včetně spousty žen. Právě tyto skupiny jsou na nevhodné, ba brutální chování k opačnému pohlaví nejcitlivější. Koalice Spolu raději stopla i internetové stránky Mám hlas, jejichž tváří Feri byl.

Zatímco Markéta Pekarová Adamová se snaží zachránit, co se dá, a žehlí i neadekvátní reakce některých svých mužských kolegů, lídři ODS a KDU-ČSL se vyjadřují prakticky jen, jsou-li tázáni. Snaží se působit dojmem, že topka není a že neexistuje ani žádná koalice. Doufají, že jim jejich voliči nebudou holport s Ferim, Schwarzenbergem a Czerninem vyčítat a soustředí se na jiná komunikovaná témata, především na kritiku Babišovy vlády, která nabízí hromadu munice.

Zvláštní je, že také iniciativa poslankyň za ČSSD a ANO Kateřiny Valachové a Barbory Kořanové, které se chtějí ve sněmovně zcela logicky bavit o sexuálním obtěžování a násilí, konzervativce dvakrát neláká.

Ovšem tím, kdo přednostně aspiruje na voličské hlasy po Ferim, nejsou strany vládní koalice, nýbrž Piráti se Starosty. Byl to Feri, kdo vytrvale tuneloval přirozený pirátský elektorát. S tím je nyní konec. I kdyby jeho kauza ve výsledku někde ubrala a někde přidala jen pár procent, na rozdíl od těch Babišových se ve volbách projeví určitě.

Autor je politický analytik

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus