23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Ferdu Mravence za člena vlády?

Slýcháme poslední dobou, že prezident Zeman porušuje ústavu a že u nás zavádí prezidentský systém, nebo že prezident je povinen jmenovat členem vlády třeba Ferdu Mravence, pokud mu ho premiér navrhne, jak se nechal slyšet předseda Senátu Kubera. Autoři obou výroků se velice mýlí. Prostě zafungovala ústavní pojistka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kraus 3.8.2019 10:31

Kdo chce prosadit premiérský systém?

Prý chce u nás někdo chce prosadit systém premiérský, kancléřský. Pokud se dobře pamatuji, tak jako první to byl Václav Klaus v době, kdy byl premiérem české vlády. Jo, časy se mění.

V. Čermák 3.8.2019 10:11

Re: Vy z IVK a z Hradu slýcháte to, co vidí a chce Rusko.

Spontánnost Politruky nepotřebuje, tedy ani Vás....

V. Čermák 3.8.2019 10:09

Re: Proč by nemoh být členem vlády

Silně menšinový názor bývalého daňového podvodníka....

M. Hoblík 3.8.2019 10:03

Proč by nemoh být členem vlády

Proč by nemoh být členem vlády Ferda Mravenec, když předsedou vlády je Brouk Pytlík?

K. Salajka 3.8.2019 9:45

Re: Proč Jakl není ústavním právníkem?

Pro prezidenta, který svou funkci vykonává svědomitě a zodpovědně není potřeba žádné lhůty zakotvit. Kdyby potřebovala vláda důvěru prezidenta, asi by nebylo v ústavě, že o ní žádá sněmovnu.

P. Lenc 3.8.2019 9:44

Re: Proč Jakl není ústavním právníkem?

Potěšilo mně pane Svobodo 169, jak vy tak právnicky fundovaně dokážete dokázat, že pan Jakl je naprostý nýmand.Ještě že vás máme...

P. Zinga 3.8.2019 9:07

Re: Proč Jakl není ústavním právníkem?

By mě zajímalo, proč sem píšeš: taky ničemu nerozumíš...

J. Hruška 3.8.2019 9:03

Pojistka?

Pokud vím, pojistky často praskají. Těším se, až tato poněkud zvláštní svérázná pojistka praskne, když je "hradní pán" pojistkou. Zdař Bůh.

K. Salajka 3.8.2019 9:03

Re: Jmenování

No hlavně ať jim do toho nekecá soc.dem. Je vůbec hnutí v Ústavě ?

K. Janyška 3.8.2019 8:58

Vy z IVK a z Hradu slýcháte to, co vidí a chce Rusko.

Jděte do háje !! Dzp.

M. Zikmund 3.8.2019 8:52

Re: Jmenování

Tak oni si podle vás ministři podávají žádost být jmenováni a tím pádem mají právo podávat žádost o opravný prostředek? Máte to volako popletené. Jméno ministra navrhuje premier prezidentovi a slovo návrh v češtině znamená něco, co podleléhá schválení či rozhodování. A protože, jak sám správně píšete, není v Ústavě nic kvalifikačních předpokladech, pak toto rozhodnutí podléhá doslova libovůli prezidenta. Jinak řečeno - na jménu ministra se premier a prezident musí shodnout.

K. Salajka 3.8.2019 8:39

Re: Jmenování

Povinnost prezidenta odvolat člena vlády, kterého k odvolání navrhne premiér, je nepochybná - nemá o tom co meditovat, ani proč to odkládat.

V Ústavě není uvedeno jaké předpoklady /ať kvalifikační či osobnostní / má splňovat osoba, kterou navrhne ke jmenování předseda vlády. Oprávnění nejmenovat navrženého člena by prezidentovi příslušelo v případě, že by mu Ústava dovolovala kompetenci ministra přezkoumávat - to mu ale nedovoluje. Pak by totiž musela zároveň poskytnout nejmenovanému ministrovi právo přímo podat opravný prostředek.

Protože kompetence prezidenta může vykonávat předseda senátu, jeví se v současnosti funkce prezidenta jako nadbytečný prvek, pokud nevnímá svoji funkci jako reprezentativní a nadstranickou. Jak jste naznačil - je-li jen dalším obchodníkem s funkcemi, potřebují ho jenom jeho kamarádi a slouhové.

M. Zikmund 3.8.2019 8:14

Re: Proč Jakl není ústavním právníkem?

Ústava není bible, nad kterou poddaní nediskujují, jen poslušně přebírají výklad svých kněží a své vrchnosti. Ústava by především měla být základní dohodou společnosti o politickém systému. A protože nežijeme a nechceme žít jako poddaní, ale chceme být demokratickou společností, tak bychom o výkladu Ústavy měli být schopni diskutovat. Zkuste tedy panu Jaklovi argumentovat zněním článků Ústavy, v čem nemá podle vás pravdu, jinak jsou to zbytečně hloupé poznámky.

M. Zikmund 3.8.2019 7:59

Re: Jmenování

Autor mluví o Ústavě, co v ní je a co v ní není. A koaliční smlouva v ní není. Strany uzavírají koaliční smlouvu jen proto, aby vláda měla podporu sněmovny a to je věc premiera, žádná povinnost prezidenta z Ústavy v tomto směru nevyplývá. A co se týká obchodování s funkcemi, tak to je přece podstata reálné politiky (ať už se nám to líbí nebo ne), to dělají a dělali všichni - všichni prezidenti, všichni premieři, předsedové stran, senátoři, poslanci... Obchodují se funkce ministru, náměstků, radních ČT/ČTK..., obchodují se i ústavní soudci.. Nelíbí se vám to? No, to je tak všechno, co s tím můžete dělat. Jen byste se neměl pokrytecky pohoršovat na jedním a přecházet to u druhých.

D. Polanský 3.8.2019 7:58

Tady jde o něco jiné

Jeden Brouk Pytlík správně upozornil na rozkrádání našeho majetku. Umělcům dal po prstech, což se jim pochopitelně nelíbilo, přece oni mohou vše. ČSSD se jich lekla a rychle nepohodlného ministra odvolala. Takže šlo o obyčejný projev zbabělosti a prezident správně dle ústavy tomu nechtěl tupě přihlížet.

Jinak je škoda, že žádná pojistka nezafungovala u amnestií, když už jde autorovi o vzájemnou kontrolovatelnost a hlídání Brouků Pytlíků.

J. Vobr 3.8.2019 7:50

Re: Proč Jakl není ústavním právníkem?

Jakl je ústavním právníkem ... specialista na amnestie !!!

:-)))

J. Svoboda 3.8.2019 7:43

Proč Jakl není ústavním právníkem?

Školy na to nemá a rozumí tomu podobně, jako spousta čechů sportu, po nějakém nezdaru :o)

Pěkný den.

K. Salajka 3.8.2019 7:30

Jmenování

člena vlády bez souhlasu vysílající strany právě proběhlo před Vašimi zraky. Strany by nemusely uzavírat koaliční smlouvy, pokud by jim prezident znemožnil jejich plnění. Úkolem prezidenta není kádrovat vládu - možná Vám nepřišlo zvláštní, že se přimlouval ve Vatikánu za kardinála - asi jste zapomněl slavné doby komunistických kádrováků.

Úkoly prezidenta spočívají v tom, že se bude věcně vyjadřovat k tomu, co se děje v naší zemi a v zahraničí a bude respektovat vůli zákonodárných orgánů. Stojí v čele státu, nikoli v čele exekutivy.

Samozřejmě může obchodovat s funkcemi jako to činí - ale pak není prezidentem, ale trafikantem. Představa, že nejmenováním nějaké osoby zachrání směřování české politiky je mesianismus a nelze jí se soudruhem Zemanem sdílet. Mesiášem je právě tak málo jako sociálním demokratem. Vůči vládě vzniklé jako výsledek všeobecných voleb vystupuje s větší arogancí než si dovolila královna Viktorie. To z něj ovšem nečiní aristokrata, ale ignoranta, který nastoupil na trůn, aby si vyřídil staré účty.

O. Musil 3.8.2019 7:20

No, osobně si myslím, že formulace, kterou má pan Jakl na mysli, je spíše "navrhuje" a "schvaluje". Tak je tomu jasně dáno například u ústavních soudců, pan prezident se přitom velmi rozčiloval, že jeho návrh neprošel. Sám Zeman ani nepopírá, že navrženého ministra schválit musí, jen ale není dáno, kdy.

B. Volarik 3.8.2019 4:50

systém premiérský, kancléřský

To zavedl jistý Adolf Hitler tuhle jednou v Německu, nemýlím-li se....