28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Ferdu Mravence za člena vlády?

Slýcháme poslední dobou, že prezident Zeman porušuje ústavu a že u nás zavádí prezidentský systém, nebo že prezident je povinen jmenovat členem vlády třeba Ferdu Mravence, pokud mu ho premiér navrhne, jak se nechal slyšet předseda Senátu Kubera. Autoři obou výroků se velice mýlí. Prostě zafungovala ústavní pojistka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pisko 26.8.2019 5:26

Ouch

Chudak Ferda Mravenec jeho spolecnost je organizovana lepe nez vas Cesky Absurdistan.

B. Rameš 5.8.2019 10:57

Mohl by konečně někdo relevantní

předložit Ústavnímu soudu otázku, jak to s tím jmenováním je? Soudě podle neoficiálních vyjádření se k výkladu pana Jakla nekloní, ale bylo by prima mít to oficiálně na papíře. ÚS odkazuje na politickou kulturu a zvyky s tím, že Ústava není právní norma, která by měla definovat dopodrobna všechny situace, jež mohou nastat. Systémově má asi pravdu, zdravé politické prostředí by mělo podobné úchylky eliminovat, ale bohužel nemáme zdravé politické prostředí a na Hradě sedí dost divný týpek...

V. Chrastina 7.8.2019 13:17

Re: Mohl by konečně někdo relevantní

To neokecáte, pane Rameši. Zeman jednal podle mínění pana Jákla správně, pojistil svou pravomocí dodržení logiky odhalení trestného jednání jistého ředitele Národní galerie, když odmítl odstranit ministra, který to odhalil. Bezpochyby stojíte na straně lidí z pražské kavárny, kterým podvody v řízení Národní galerie jaksi nevadí.

J. Kotala 5.8.2019 9:32

Primárně

donutil podat návrh Hamáček a ne premiér. Kličkování presidenta je na místě. Je to návrh Hamáčka a ne premiéra.

J. Novak 4.8.2019 18:42

Naprostý souhlas.

V. Pavelka 4.8.2019 11:34

No

To je pořád strachů že jim prezident z Ovčáčkem a hradní stráží přepadne "jejich"Demokracii, zatím ji ukrádá, pomaloučku superspravedlivá EU,tak jako vždy jsme o ni přicházeli z venčí,slepejši,.

V. Církva 4.8.2019 12:27

Re: No

Ano, to je pravda minimálně od Hitlera, ne-li Habsburků. O svobodu jsme skutečně vždy přišli zvenku, na rozdíl od Němců, Rusů i Francouzů. Ti to poznají teprve teď s Islámem jako důsledkem multikulturalismu. Ten jejich modernismus se ještě dal napravit. Až ale budou mít 30 a víc procent Muslimů, cesta zpět nebude.

L. Novák 4.8.2019 4:54

Kecy Brouka Pytlíka Jakla

Mám v živé paměti slova jednoho z tvůrců Ústavy, později ústavního soudce Vojtěcha Cepla, který vysvětloval význam textu Ústavy ČR (ve smyslu vyspělé právní kultury) tak, že pokud je v Ústavě ČR napsáno, "...že prezident jmenuje člena vlády na premiérův návrh...", pak to znamená, že jmenovat musí a bez zbytečného odkladu.

https://www.lidovky.cz/domov/cepl-klaus-nema-na-vyber.A061223_122731_ln_domov_znk

Jakl jednoduše kecá a to tak, že hodně. Ostatně jako vždy...

R. Langer 4.8.2019 5:42

Re: Kecy Brouka Pytlíka Jakla

Asi ten význam není tak jasný, jak se domnívá, pokud mu už dva prezidenti dostatečně neporozuměli. Možná by se měl místo zbytečného mudrování zamyslet nad kvalitou své práce. :-P

L. Novák 4.8.2019 5:56

Re: Kecy Brouka Pytlíka Jakla

Výklad jasný je, jenom dva Brouci Pytlíci se svými poradci na Hradě s tím mají problém. Nízká právní kultura se ten problém jmenuje.

J. Kombercová 4.8.2019 11:05

Re: Kecy Brouka Pytlíka Jakla

Zeman zkouší, co mu ještě projde. A hele... ono mu to pořád prochází. Tak kde je chyba?!

J. Farda 4.8.2019 23:58

Re: Kecy Brouka Pytlíka Jakla

Esli tím zamyslením se nad zbytečným mudrováním myslíte, dobrý muži Langere, otce České ústavy Vojtěcha Cepla, tak už je od roku 2009 na pravdě Boží! Své

rady tudíž raději adresujte na jinou adresu - možná na adresu Guru & Genia České kotliny, (zasvěcencům známým pod šifrou Brouk Pytlík) otce zakladatele IVK ... :-)

V. Chrastina 7.8.2019 13:29

Re: Kecy Brouka Pytlíka Jakla

Prezident nemusí, pane L. Nováku 475, pan Jákl nekecá. Prezident Zeman hodlal svým postojem vyjádřit podporu ministru kultury Staňkovi při jeho odhalování podvodů v řízení Národní galerie. Co na tom vidíte ukecaného? Hamáček má v této kauze máslo na hlavě.

P. Khail 3.8.2019 20:45

Pan Jakl píše:

"Prezidentský systém by chtěl u nás prosadit ten, kdo by tvrdil, že prezident může jmenovat někoho členem vlády bez jakéhokoli návrhu, jen dle svého uvážení". Já nebudu předstírat, že jsem nějaký odborník na ústavu, ale jen co jsem si to přečetl vzpomněl jsem si na jmenování "rusnokovy" vlády v červenci 2013, vládla bez důvěry parlamentu přes 6 měsíců. To nebyla vláda jen dle Zemanova vlastního uvážení? Moc by mne zajímalo páně Jaklovo vysvětlení tohoto jevu a jestli to jmenování "jednoduše nebylo platné".

R. Langer 4.8.2019 5:43

Re: Pan Jakl píše:

A to bylo dobře, nebo špatně?

L. Novák 4.8.2019 5:59

Re: Pan Jakl píše:

To nepoznáte? 8-O

P. Khail 4.8.2019 9:44

Re: Pan Jakl píše:

Pro vás pane Langere je to jedno. Byla to otázka, že jste to nepochopil není můj problém. Jasnou a ničím nezkalenou mysl vám přeji. :)

J. Svoboda 3.8.2019 18:55

Souhlas - nesouhlas? Jak kdy a s kým.

S panem Jaklem často souhlasím ale to, co napsal tady, je IMHO hrůza hrůz. Vzpomínám a televizní událost před mnoha lety, kdy pan Klaus sen. šel na diskusní pořad do televize a zjistiv, že už tam sedí Zeman, utekl. Co se stalo, že z nich jsou nerozborní kamarádi?

Opravdu panu Jaklovi nestačí to, že si Zeman najmenoval už bandu Ferdů Mravenců na základě svého soukromého a jediného uvážení? Co byla Rusnokova vláda? Podle čího návrhu jmenoval Zeman Rusnokovu vládu?

Bohužel se mi vtírá názor, že Jaklovy názory jsou poplatné Klausovu veletoči v názoru na Zemana.

V. Církva 3.8.2019 22:12

Re: Souhlas - nesouhlas? Jak kdy a s kým.

Co se týká Rusnokovy vlády, máte víceméně pravdu, přesto bych se domníval že to byla díra v ůstově (I když nevylučuji ani porušení).

To se ale nevylučuje s tím, že Zeman není povinen jmenovat či přijmout demisi člena vlády. Jinak by jmenování prezidentem bylo pouze ceremoniální (=šaškárna a formalismus = divadlo pro lidi). Myslím ale že by mělo být spíš pojistkou.

A. Novák 4.8.2019 22:06

Re: Souhlas - nesouhlas? Jak kdy a s kým.

Ministry Rusnokovy vlády navrhl pravděpodobně presidentovi Rusnok. Co je na tom složitého?

J. Svoboda 4.8.2019 22:13

Re: Souhlas - nesouhlas? Jak kdy a s kým.

Složitého určitě nic. Hloupé je na tom ale to, operujete větou se slovem "pravděpodobně", takže ta věta nemá pražádný význam.

K. Dvořák 3.8.2019 18:18

Máte pravdu

ale uvidíme co drak Rychetský vykoumá.

J. Svoboda 3.8.2019 19:01

Re: Máte pravdu

Když bude panovat váš názor, že Jakl je soudcem nad soudci, Rychetský může klidně přestat koumat. Je to zbytečné.

Máme tady dva Zemany. Jedním je pravý Zeman, jedním Jakl, jako téměř klon toho pravého, nebo těch dvou pravých.

D. Stirský 3.8.2019 18:00

Vemte jed na to, že pokud by bylo v ústavě “jmenuje po zralém uvážení”, Zeman jmenuje ministra do hodiny.

K. Dvořák 3.8.2019 18:20

Re:

A proč tam neni musí jmenovat a s nějakou konkrétní lhůtou. V jiných článcích Ústavy, jsou konkrétní lhůty stanoveny. Proč?

J. Svoboda 3.8.2019 19:05

Re:

Vaše otázka mi připadá, jako byste se úporně někoho vyptával, proč ta voda teče s kopce a nechce do kopce.

Odpověď na vaši otázku byla už ve sdělovacích prostředcích mnohokrát odpovězena.

V. Církva 3.8.2019 22:13

Re:

A..

I. Novák 3.8.2019 14:06

Stačí porozumět psanému textu.

Většinou k tomu stačí logika. Obojímu se však u nás ani jinde nevyučuje. Těch co jsou jimi obdařeni je v každé populaci minimum. Možná je to dobře a zákonité, vždyť na takové absenci je založeno fungování každé společnosti - režimu. Jak pravil literární klasik JŠ: "Kdyby byl každej chytrej, byl by z toho každej druhej blbej".

Traduje se, že snad za R-U platil nepsaný úzus, že každý zákon a nařízení se před zveřejněním dal přečíst největšímu dostupnému blbovi a postupně se glejt musel přeformulovávat, až mu porozuměl i on. Myslím, že vrátit se k této zvyklosti by dnes bylo víc jak potřebné. Opačně to evidentně nefunguje.

J. Krásenský 4.8.2019 6:35

Re: Stačí porozumět psanému textu.

"Traduje se, že snad za R-U platil nepsaný úzus, že každý zákon a nařízení se před zveřejněním dal přečíst největšímu dostupnému blbovi a postupně se glejt musel přeformulovávat, až mu porozuměl i on." A právníci pak budou žrát trávu?!

J. Malá 3.8.2019 13:26

...

Mám obavu, že tohle Brouk Hamáček Pytlík se svým vzděláním nepochopí...