19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Fabiánský socialismus II

Fabiánský socialismus na rozdíl od komunismu nesází na revoluční zvrat. Své ideje prosazuje postupně. O to ale účinněji. Velkou Británii, zemi se silným respektem k právu, svobodě a vlastnictví například přetváří od druhé světové války ve stát, který se rychle blíží naplnění většiny bodů Komunistického manifestu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.4.2013 12:37

Fabiánský socialismus?

Nijak se nedivím britským socialistům. že se snaží uchovat a upevnit tradici svého fabiánského socialismu a použít ji pokud možno jako náhražku všech těch ostatních "zpátečnických" britských tradic. Původní fabiánský socialismus, založený především na postupně vznikajícím státním vlastnictví odůvodňovaném představou materiálního zbohatnutí "proletářů" byl definitivně poražen paní M.Thatcherovou, která z něj vyléčila "nemocného muže Evropy". Jeho skutečné cíle odhalil G.B. Shaw svým bezmezným obdivem k SSSR ("V gulagu mají sovětští občané více svobody než britští dělníci"!!!). Jeho stoupenci mohou maximálně tvrdit, že se z něho zachovaly některé "taktické" prvky (nenásilný postup, "salámová taktika").

Dnešní "socialismus" je úplně jiný. Pochopil, že skutečnou pomocí chudým by si podřezal větev na níž "sedí" a proto svou moc opírá o uměle vytvářené (nepřizpůsobivé sociální, byrokratické, polovzdělané např. zelené), parazity a o bohatě dotované (spřátelené) politickoekonomické "komplexy" a zkorumpované parazity pseudopodnikatelské (OZE).

Pochopili, že vlastnictví, je pouhým právem na zacházení s "majetkem" a že toto právo je možno omezovat, vlastníky "ždímat" a v podstatě "vykořisťovat" (nemusí proto zestátňovat). Pochopili, že "socialismus" nemůže obstát v konkurenci se "svobodným trhem" a proto připravuje jeho globální vítězství (světovou vládu). Nástrojem k tomu je multikulturalismus, politicko-korektní censura masmédií a především nové "nadstátní" zelené náboženství, které je nepřátelské k suverenitě národních států i suverenitě svobodného občana. S ideovým postojem, že blahobyt je zlo a lidstvo je nepřítelem přírody se dají obhájit i gulagy a koncentráky.

J. Vyhnalík 24.4.2013 19:01

Další fabiánská metoda, platnost v budoucnu

Oblíbenou metodou v EU se stalo příjímání zákonů a závazků "splatných" v daleké budoucnosti. Například podpora OZE byla schvalovaná jako, v době schvalování, pouze formální deklarace (nebyl problém startovací nízká procenta plnit).

J. Schwarz 24.4.2013 18:13

"Fabiánci" ani nemusejí

zakládat nějaké spolky, ke stejnému výsledku si vystačí demokracie a lidská povaha. "Demokratická společnost" je totiž formou ponziho schématu s jediným rozdílem - členové, kteří se s vidinou zisku zapojili dobrovolně a nyní vidí, že se přepočítali a nejspíš ostrouhají, si mohou vstup dalších obětí vynutit "demokratickým hlasováním". U běžného letadla alespoň tohle možné není. Kdo se nechal napálit, ostrouhá, ale nemůže následky své pitomosti násilně přesunout jako černého petra na další generaci.

P. Lenc 24.4.2013 14:06

"Zářné zítřky"

se opravdu nemusí budovat revolucí.Nám to EU předvádí dnes a denně.Díky občanům jako je pan Urban a to nejen u nás.Dobře nám tak.

V. Novák 24.4.2013 10:51

Funguje to taky obráceně - nelze jen tak zrušit bezplatné zdravotnictví,

zavedeme "regulační" poplatky, které nic neregulují, kupř. za návštěvu lékaře nebo za pobyt v nemocnici.

Kdo protestuje, je "třicetikorunáč", "socka", prostě osoba zavženíhodná - a navíc je populista vyvolávající bouři ve sklenici vody, vždyť přece těch 60 Kč za den si může dovolit každý... No, a za rok-dva je z 60 Kč stovka, už bez většího odporu. A až to lid spodní skousne, tak se přitlačí...

Skousne-li to lid spodní a nepošle kalousky do... opozice. Ať jsem slušný.

R. Langer 24.4.2013 14:40

Re: Funguje to taky obráceně - nelze jen tak zrušit bezplatné zdravotnictví,

A nějaký nápad, jak financovat zdravotnictví jinak, by nebyl?

P. Zeman 24.4.2013 15:40

Re: Funguje to taky obráceně - nelze jen tak zrušit bezplatné zdravotnictví,

Nerad bych se hádal, ale před zavedením třicetikoruny jsem u obvodního lékaře (cca 1x za rok) čekal i několik hodin, až si babičky, pravidelné to každodenní návštěvnice, s panem doktorem popovídají o každém pšouku od poslední včerejší návštěvy. Chápal jsem je. Manžel už se pravděpodobně popelí a bábince bylo smutno. Dneska odcházím z ordinace do půl hodiny. TAK JAK NEREGULUJÍ? ;-)

J. Schwarz 24.4.2013 18:15

Re: Funguje to taky obráceně - nelze jen tak zrušit bezplatné zdravotnictví,

Co to je to "bezplatné zdravotnictví"? Udělejte ho jenom dobrovolným a zmizí jako pára nad hrncem. A že ho nelze jen tak zrušit!

P. Moravčík 24.4.2013 9:57

Akoby som počul Fica

"Kolegy liberální poslance zajisté uspokojí návrh spolupráce se soukromým sektorem formou veřejných zakázek."

Ficova vášeň pre verejné zákazky je všeobecne známa. Asi ho bude treba premenovať na Fabiána Fica - je čítankovým príkladom opísaného postupu ľavice.

P. Pavlovský 24.4.2013 9:41

Celé to vyhlíží jako plížívý,

navenek bytostně nekonfliktní, harmonický projekt.

Jak se s tím popasovala M. Thatcherová?

V. Hajková 24.4.2013 11:14

Re: Celé to vyhlíží jako plížívý,

Jednoznačně  -  SKVĚLE!

J. Kanioková 24.4.2013 15:42

Jo... skvěle, neústupně, jako správná "hokynářská cérenka" bez růžových brýlí..

Až mě docela šokovalo, když jsem si k těmto článkům našla spoustu dalších, v jakém stavu V.B. tehdy byla, tak zlé jsem to netušila..   Myslím, že to byla vzácná situace, když se sešli tam i přes vodu dva vynikající státníci. Kéž by znovu přišla taková konstelace.. což bohužel nevidím..

P. Urban 24.4.2013 7:38

No dobře, ale kde je to autorem avizované zlo?

V. Hajková 24.4.2013 7:43

Re: No dobře, ale kde je to autorem avizované zlo?

Tuto  otázku  myslíte  vážně?  :-)))

Z. Švrček 24.4.2013 10:03

Re: No dobře, ale kde je to autorem avizované zlo?

Taky jsem užasl.

J. Schwarz 24.4.2013 18:19

Re: No dobře, ale kde je to autorem avizované zlo?

Já bych v tom taky zlo neviděl - kdybych se nemusel povinně účastnit. kdyby bylo možné se všech těch "bezplatných" věcí a státních dárečků a starostí vzdát výměnou za to, že nebudu muset ani přispívat. Pak bych opravdu zlo neviděl, spíš bych to vnímal jako výbornou komedii v obsazení pana P. Urbana a jaho Melody boys.

P. Urban 24.4.2013 21:28

V tom případě emigrujte

Nejlépe do Somálska. Tam žádný stát de facto neexistuje. Všude jinde nějaké daně platit musíte, ať chcete nebo nechcete.

Je to otázka míry. Tuto míru pan Tětek odmítá. Takže buď je stoupencem úplné anarchie nebo neví, co píše.

P. Vaňura 24.4.2013 21:34

Spojené státy, první polovina 19 století

Minimální daně a skoro každý soukromý podnikatel (hlavně farmář), ochotný v případě potřeby vzít do ruky pušku.

 

P. Urban 24.4.2013 21:45

Re: Spojené státy, první polovina 19 století

Nějaký příklad z první poloviny 21.století s hustotou populace srovnatelnou s ČR by nebyl?

P. Vaňura 24.4.2013 21:38

Pletete se v Somálsku existuje reálně hodně NEZÁVISLÝCH států,

Všechny jsou diktaturami místních substruktur a vymáhají vysoké daně.

P. Urban 24.4.2013 21:44

To je v pořádku. To není přerozdělování.

J. Vintr 24.4.2013 23:07

Re: No dobře, ale kde je to autorem avizované zlo?

Socialismus v jakékoliv podobě podkopává ekonomiku a vede k chudobě. Následně vede také k autoritářské až totalitní formě vládnutí.

V. Hajková 24.4.2013 6:40

SKVĚLÉ

Ovšem  bohužel  -  minimálně  50%  ČECHU  -  tato  forma  vládnutí  naprosto  vyhovuje-  řekla  bych  že  ji  budou  vždy  hájit  -  díky  tomu,  že  nedokáží  věřit  v  sami  sebe !!!!!!!!!!

R. Langer 24.4.2013 14:41

Re: SKVĚLÉ

Já bych řekl, že je to přes 60%, a z toho vám polovina z nich řekne, že nejsou žádní levičáci... :-(

P. Vaňura 24.4.2013 21:30

To NENÍ o víře v sebe, to je o neochotě podstupovat

RIZIKO. Téměř každý dá přednost jistému příjmu před vidinou bohatství, spojenou ale s hrozbou, že skončí pod mostem.

Socialisté slibují, že příslušné pojištění zařídí. JENŽE problém je v tom, že "pojištěn" je u nich i ten, který nikdy žádnou pojistku neplatil. A jde o to, dokáže li stát vyvinout tlak, aby tu nebyli "černí pasažéři" které systém neutáhne což ale socialisté nejen že nedokáží, ale ani nechtějí. 

Sociální stát proto funguje tak dlouho, dokud funguje protestantská morálka. V subsaharské Africe by se zhroutil za měsíc! Protože má li každý stejně, ať pracuje nebo ne, nebude nakonec pracovat skoro nikdo!

P. Urban 24.4.2013 21:30

A dalších 40 procent

tuto formu vlády dodatečně přijme na stará kolena, když zjistí, že nestačí pouze věřit, ale také obstát.

J. Kanioková 24.4.2013 2:53

Obrovský souhlas s článkem, i s jeho včerejší první částí.

Jelikož jsem tento výraz slyšela poprvé, tak jsem k tomu našla spoustu dalších článků a "neudělalo se mi dobře". Objasnily se mi mnohé zážitky a události. Obávám se, že nás celosvětově "elity" tlačí někam, kam rozhodně ODMÍTÁM. Do kolektivního socialistického "blaha" , je to celosvětová móda. Móda vzniklá z intelektuálského sebemrskačství - u Angličanů za "koloniální přehmaty", u Američanů za "zločiny na černoších a indiánech". Takže z jednoho extrému do opačného, hurááá...  Postupně. Trpělivě.

 Hmm, takže rozmanitosti národů rozhodně pryč, budeme všichni tak nějak čím dál stejnější, unifikovanější, všechny naše tradice a různost zájmů pryč.... abychom mysleli stejně a byli tvárné stádo (občanská společnost),  kterému budou vládnout přes manipulativní mediální kampaně P&L, jedno které původní národnosti, to bude ztrácet na významu. Prostě prominentní "intelektuální veličiny".  Fabiánství -  typ socialistického myšlení se zrodil v průsečíku marxistických ideových proudů, jako výsledek setkání a konferencí akademiků a intelektuálů v letech 1883 až 1889. I ta politická korektnost je jedním z nástrojů !

Fabian Society - http://en.wikipedia.org/wiki/Fabian_Society    

Tři Internacionály proti našim svobodám - Pierre Faillant de Villemarest - http://jdem.cz/2xqw5   I kdyby z toho byla skutečností jen část... naprostý odklon od zdravého rozumu a pudu sebezáchovy...

J. Schwarz 24.4.2013 18:21

Re: Obrovský souhlas s článkem, i s jeho včerejší první částí.

Mimochodem - nepoukazuje to trochu na jistou degeneraci bělochů? U černochů ani asiatů takovou úchylku či degeneraci nenajdete.

J. Chodur 25.4.2013 1:36

Re: Obrovský souhlas s článkem, i s jeho včerejší první částí.

J.Kaniokova...Otevrel jsem si Fabian Society na Wikipedii a porovnal anglickou a ceskou verzi a zasl jsem, ze ceska verze je ubohy 5% zlomek anglicke, jakoby Cechy nezajimal predmet Fabianistickeho Socialismu kdyz kolem nich radi po cele stoleti a neco. V anglicke verzi je strategie popsana takto:

"For the right moment you must wait, as Fabius did most patiently, when warring against Hannibal, though many censured his delays; but when the time comes you must strike hard, as Fabius did, or your waiting will be in vain, and fruitless."

Volne prelozeno: "Pro spravny moment je treba pockat, coz Fabius delal velmi trpelive, kdyz bojoval proti Hanibalovi i kdyz ho mnozi kritizovali za jeho odkladani (hlavniho uderu); ale kdyz prisel spravny cas, pak je treba uderit tvrde tak jak to Fabian udelal, protoze jinak by byly vsechny odklady promarnene a neplodne".

Fabianovo "vyckavani" spocivalo v obtezovani a oslabovani Hanibala malymi vypady a ztezovani zasobovani a demoralizaci jeho armady. Stejne jako ted oslabuji socialiste zapadni kulturu multikulturismem a "toleranci" ktera spise spociva v diskriminacnim protezovanim mensin vsech druhu, postupnym oslabovani moralky lidi zavadenim prerozdelovani jejich majetku. To vse ale musi byt ukonceno tvrdym uderem, aby vsechna ta trpeliva "prace fabianskych socialistu nebyla nazmar.

Takze by me zajimalo, kdy prijde ten tvrdy uder. Driv jsme tvrdy uder zaznamenali, ovsem ukazalo se, ze byl predcasny, ze celosvetova situace pro vyhru socialistu nebyla zrala a socialisticke smery byly roztristene a vse se zhroutilo v boji o vitezny model mezi nedockavci a temi trpelivejsimi. Takze se ted jedna o pokus dalsi, ted maji USA a radu dalsich zemi daleko zralejsi pro tvrdy uder. V USA musi zkonfiskovat zbrane prinejmensim svych odpurcu, o coz se velmi snazi. Kazdy teroristicky utok jim dava dalsi "ospravedlneni", aspon pro ty naivky, kteri chteji "statni ochranu".