25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Existuje ještě ODS?

Víkendové krajské volby ukázaly dvě mimořádně varovné tendence, které jsou pro Českou republiku a její směřování zcela zásadní a nebezpečné. První negativním výsledkem je z pohledu konzervativního voliče bezesporu evidentní nárůst levicově extrémní pirátské strany, která v těchto volbách významně posílila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Černý 8.10.2020 16:27

Fiala jako pan Panevropa je zahleděn do Německa na přeshraniční spolupráci se Sudetoněmeckým , Landsmanšaftem.

A generál Červíček, jako bývalý ministr vnitra, nepovažuje Piráty za extrémisty, ale za pilíř demokracie a proto je vzal vKralovéhradeckem kraji do koalice ;-D;-D;-D

P. Milan 8.10.2020 17:25

Spolupráce s Landsmanšaftem by neškodila, ale žádná není, to máte nějaké halucinace.

Piráti sice jsou extrémisté, ale takových je víc. S naším volebním systémem je prakticky nemožné vytvořit koalici bez nějakých extrémistů.

No a pokud chcete, aby lidé Piráty nevolili (já to chci), pak není jiné cesty, než nechat je "ušpinit" vládnutím.

P. Han 8.10.2020 20:35

Jo, Bureš se špiní dlouho a zdá se, že pro značnou část voličů pořád není dost špinavej.

P. Milan 8.10.2020 20:46

Zatím má pořád z čeho rozdávat, ačkoliv už na dluh. Až dojde i to, bude najednou jak žumpy vylovený.

P. Han 8.10.2020 20:49

Je poučné sledovat pád ČSSD, přestože oni s tím kupováním hlasů začali. Holt je pořád z čeho rozdávat, zdroje jsou, ale už pro někoho jiného.

S. Lorenc 8.10.2020 15:55

Vůbec nechápu, proč se autor vyjadřuje o Pirátech jako extrémně levicové straně? Každý politolog by oponoval. Z čistě politologického hlediska se Pirátská strana řadí ke středu až středolevici. Autor článku ohýbá realitu a fakta ve svůj subjektivní postoj. Jako student politologie a společenských věd si jednoduše vypomůžu klasickým pohledem - máme definici pohledu Ústavy a Základní listinu práv a svobod - z toho jasně vyplývá, že Piráti nejsou extremisté. Co se týče volebního zisku ODS, nelze jednoznačně určit, zda ODS od minulých voleb ztratila či posílala. Středopravicové strany šly do krajských voleb vždy v nějaké širší koalici, takže rozdělit tyto mandáty mezi jednotlivé strany, je takřka nadlidský úkol. Nicméně bych se spíše přiklonil na stranu autora.

A. Novák 8.10.2020 16:40

koaliční zastupitelé v dresu ODS se dají snadno spočítat nahlédnutím do výsledků voleb. Samostatná ODS má 53 zastupitelů celorepublikově, při zohlednění koalic jsem jich napočítal dalších 30.

P. Milan 8.10.2020 17:26

I vy idealisto ... Piráti jsou a budou neomarxisté.

P. Han 8.10.2020 20:43

Z pohledu Ústavy a Základní listiny práv a svobod nejsou extrémisté ani komunisté nebo Kanimůra. A z pohledu praktického jsou to strany státotvorné, neb podporují vládu, kterou zcela dle Ústavy sestavil agent StB. Tak co s tím naděláte?

J. Pavelka 8.10.2020 14:50

Piráti jsou stranou nečitelnou a nestandartní, ale dle mého soudu to není "extrémní levice"

Š. Hašek 8.10.2020 14:31

Existuje.

1. Samozřejmě to je nejmodernější proevropská strana. Strážkyně hodnot, začíná být poněkud maglajs v tom, o jaké hodnoty tu vlastně kráčí.

2. Sice krajské volby mírně projela, ale moderně a politologicky vzato to je jasné vítězství.

3. Bude zajímavé sledovat, zda si nakonec padne kolem krku s digitálními bolševiky. S bruselí si už kolem krku padla zcela.

Nemám z toho radost. Ta strana není jediná.

T. Hraj 8.10.2020 15:05

Máte sice pravdu, ale mohl jste to alespoň rozdělit do 3 příspěvků, aby člověk neměl tu tragédii před očima tak plasticky.

V. Církva 8.10.2020 13:59

Tak ODS už snad nestojí za slovo. Jinak píše se tu o ideově neohraničené ANO. Jenže tak je to všude ve světě. Dogmatici si nedovedou přiznat že politika má víc rozměrů. Vztah k soukromému podnikání nezasahovat x zasahovat (a i tady jsou podmnožiny jako třeba mezinárodní obchod), modernistické ideologie - podporovat x brzdit, migrace cizí vlivy podporovat x zastavit.

Pak se diví že LePen získává lidi ekonomickým skorokomunismem, ale tvrdě vystupuje proti cizím vlivům. Je nečitelná? Pro mne ne.

Pokud bych mohl vybírat stranu, bylo by to 1) migrace, positivní diskriminace cizího - omezit zrušit 2) ekonomika - zjednodušit omezení (výstavba)ale zavírat podvodníky limitovat maximální úroky, zdanit vlastnictví velkých nemovitostí neurčených k skutečnému podnikání (nějak řešit rozevírající se sociální nůžky) ale podporovat vlastní průmysl 3)bezpečnost - zlepšit zefektivnit práci policistů ale ubrat i přidat pravomoci 4) progresivistické - vypovědět mezinárodní dohody, zrušit positivní diskriminaci zakázat uchylárny.

Ani dle mých priorit nejsem typický pravičák ale určtě ani levičák ani liberál. Mimo ekonomiku jsem asi konzervativní pravičák. Nicméně nevím jestli bych volil stranu co chce naprosto liberální ekonomiku kdy Číňané kupují nemovitosti, čínské zboží je všude, na kakau se spekuluje. Kdyby taková strana odmítla všechny migranty, zavřela mešity měla by plus ale nenašel bych se v ní.

T. Hraj 8.10.2020 15:18

Ideálu se bude daná strana vždy jen blížit. To ale nevadí. A není ani problém, že by těch principiálních věcí a možných pozic na těchto osách (free trade/regulace, konzervatismus liberalismus...) bylo příliš. Problém je v tom, že je strany netematizují, tj. nemají ambici mít kořeny, mít principiální odpověď na jakoukoli příští otázku, tj. být systémové. Většinou jsou to pouhá hnutí za nějaký (nebo několik) konkrétní cíl. Ve všem ostatním se chovají pragmatickooportunisticky. Proto se takoví Piráti těžko kritizují. Není je za co pořádně chytit. Jsou jen jednotlivosti.

P. Han 8.10.2020 20:46

To je bohužel důsledkem volební aritmetiky poměrných voleb.

P. Milan 8.10.2020 17:30

Limitovat maximální úroky je blbina, maximálně by to zahnalo chudinu k černým lichvářům, to zdanění je taky blbost, pokud se někomu nevyplatí pronajímat (což je samo o sobě paradox), má cenu hledat proč, zdanění klidně vlastník obejde, vlastní průmysl lze podporovat pouze tak, že mu stát ani nadstát nehází klacky pod nohy.

T. Zlesa 8.10.2020 13:03

Milí politologové níže, přidám moment, kdy jsem ODS natrvalo vyřadil jako už nevolitelnou. Bylo to období koalice s Věcmi Veřejnými, kdy se provalil zvukový záznam jedné té dívčiny o obcování s už nevím s kým (bez reakce ODS), a po prosazení tzv. důchodové reformy zavedením dalšího pilíře. To byly dvě věci, kde jsem uznal, že tato strana opravdu škodí. Neschopna se ani distancovat od špatností.

Období s Fialou beru jako snahu se rehabilitovat, ovšem myslím, že k návratu mezi strany něco rozhodující ještě pár let jalovosti bude třeba. Aby se zapomnělo úplně. Zatím je to pořád strana podnikatelů, jež se snaží bránit (EET). V minulosti by jim říkali "hokynářská". Výš se neposunují.

J. Černý 8.10.2020 16:35

Prostě Kočí souložila s Tluchořem?.;-D Tluchoř je zeť bývalého ministra zdravotnictví Rubáše ( ODS ).

P. Milan 8.10.2020 17:32

ODS se o důchodovou reformu alespoň snažila, to je spíš plus.

Kam "výš" by se měli posouvat?

T. Zlesa 8.10.2020 18:55

Tenhle pokus o důchodovou "reformu" jsem hodnotil jako omyl. Rozebírat to můžeme až tu na to bude článek. Jinak hlásat, že potřebujeme reformu důchodů, s tím, že se tím vyřeší pokles důchodů s příchodem většího počtu důchodců za pár desítek let, je pěkné ukazovátko, kteří politici nemyslí. Když to začnete zkoumat, zjistíte, že se s tím dá dělat asi opravdu jen to, co říká ta Maláčová. Udělat je spravedlivější, to opravdu moc nejsou. Peníze reformou nezískáme, může se jen někomu ubrat.

Tím "výš" jsem měl na mysli témata, která jsou zajímavá i pro ostatní obyvatele země. Nejenom pro 100 000 drobných podnikatelů, chovatelů kozích stád. Ti větší podnikatelé už tu jejich podporu taky nepotřebují, poradí si.

J. Jurax 8.10.2020 12:18

ODS nesporně ještě existuje. Ovšem bohužel již není politickou silou ani významnou, ani pravicovou.

J. Urban 8.10.2020 11:28

Jj, Fiala pripomina tu kamaradku Nema rybicku Dorie, co si nic nepamatovala a mlela furt dokola to same - a hlavne si tak spokojene plave v tom svem akvariu.

R. Šmíd 8.10.2020 11:38

A nejvíc na něm štve, že mu to celý život funguje a i tyhle volby byl zase o chlup úspěšnější než minulé.

J. Urban 8.10.2020 12:20

no jo, pisou o tom v clanku ;-D;-D

R. Šmíd 8.10.2020 12:58

Viz můj příspěvek níže v diskusi. Evidentně si též pletete volební strany a mandáty. Najděte si, kolik mandátů bude mít ODS proplacené za rok 2020 a porovnejte s rokem 2016. Že je autor génius, který záměrně nebo (hůř) nezáměrně neumí uvádět relevantní čísla, protože uvádí jen výsledky volební strany ODS bez mandátů zvolených z koalic, za to Fiala nemůže.

V. Církva 8.10.2020 14:22

Ne že bych Vám to nevěřil, ale co tak poslat odkaz. To by totiž hodně otočilo tento článek.

R. Šmíd 8.10.2020 14:33

Zkuste gůglit: Za mandáty zaplatí stát stranám přes 168 milionů korun. Jinak stačí jakákoli volební statistika. Přesné mandáty tam nejsou, ale je vidět, že autor uvádí jen výsledky čistě ODS a vůbec se nezabývá koalicemi, které ODS vedla. Zkuste proboha trochu přemýšlet. Ten volební výsledek uváděný autorem by na 3 až 4 hejtmany fakt nestačilo.

V. Církva 8.10.2020 14:40

Přemýšlet je jedna věc, přesná statistika druhá. Občas k tvrzení přidávám alespoň nějaké výpočty nebo odhady. Nemůžete čekat že si tu všichni budeme celé odpoledne počítat jestli si ODS polepšila nebo ne.

Přesto děkuji za zajímavý podnět. S těmi koalicemi to trochu situaci mění. I tak srovnání s 90tými lety je prohrou ODS. Tu si ale zasloužili a je třeba říct že za první propad nebyl Fiala zodpovědný.

R. Šmíd 8.10.2020 15:32

Fialu znám osobně. Vždy to byl člověk, který vytrvale skládal kousek po kousku a ne charismatická tsunami. ODS zachránil před osudem ČSSD a zatím ji pomalu sune nahoru navzdory tomu, že osobně bych ODS rád viděl víc napravo.

R. Šmíd 8.10.2020 15:33

A spíš mě štve, že autor v článku lže.