24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: EU a národní zájmy

Jakým způsobem se vlastně v Evropské unii hájí národní zájmy jednotlivých zemí? Tato debata byla u nás v České republice ještě donedávna celkem populární, jak si jistě laskavý čtenář vzpomene. Tedy alespoň dokud byl proces evropské integrace a českého vztahu k němu důležitým tématem veřejné diskuse

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
G. Novotný 2.1.2015 20:20

Ne národní zájmy, ale zájmy úředníků z ČNB

Zájem ČNB je udržení vlivu, tj. udržení koruny. Jde o zloděje v býlých límečcích, kteří tisknou koruny a za ně nakupují cízí měnu. Tím znehodnocují naše úspory a mastí si kapsu, zisk z prodeje není příjmem státního rozpočtu. Kdo se chce zabezpečit, tak stejně spoří, avšak v toho mu pan Hampl něco ukradne. Modla inflace je jen ohranou písničkou bez obsahu. Ve Švédsku je nyní inflace nula a přitom hospodářství roste. jak je to možné, pane Hample, podle vás by se mělo potácet k recesi. Růst hospodářství na Slovensku je způsoben výhradně zavedením eura. Tudy vede cesta, nikoli zlodějinou ČNB při tištění a rozprodeji koruny. Otázkou je, zda neustálý hospodářský růst je tím zlatým teletem.

M. Prokop 2.1.2015 21:34

Re: Ne národní zájmy, ale zájmy úředníků z ČNB

Než €, to raději pět Hamplů. Je sice magor, ale € je horší.

J. Jurax 2.1.2015 18:39

Hm,

a neměl by pan viceguvernér srozumitelně osvětlit, jaké národní zájmy hájil devalvací koruny vůči euru? Čí to vlastně byly "národní" zájmy?

A. Hrbek 2.1.2015 17:14

Další příspěvek svědčící o úrovni

vedení ČNB

M. Prokop 2.1.2015 14:58

O národní zájmy se nestarám,

beztak národní zájmy komunistů nebo zelených nebudou totožné s mými.

Můj zájem je co největší politiká a ekonomická svoboda, jednoduché zákony a minimum přerozdělování.

Od toho mne EU i pan Hampl spíše vzdalují.

J. Jurax 2.1.2015 18:49

Re: O národní zájmy se nestarám,

No, kdysi pěla Marta Kubišová "... když tvá ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí ...", citujíc, resp. parafrázujíc tak slova Jana Ámose Komenského z Kšaftu umírající matky Jednoty bratrské - "... po přejití vichřic hněvu, hříchy našimi na hlavy naše uvedeného, vláda věcí tvých k tobě se zase navrátí, ó lide český".

Z EU navrátí - to by mohl být vhodný národní zájem, ne?

M. Prokop 2.1.2015 21:36

Re: O národní zájmy se nestarám,

Mohl, měl, ale není. Přinejmenším značná část národa v € i EU věří.

J. Kulheim 2.1.2015 13:40

Co jsou to národní zájmy?

Autor píše o národních zájmech. Je to neuchopitelný pojem a proto by bylo dobré a pro jakoukoliv diskusi nezbytné, definovat pojem. Každý si může pod pojmem “národní zájmy“, představovat něco jiného.

Podle mého názoru definovat něco takového není možné. Národ nemůže mít zájmy, protože nemá rozum. Společné zájmy může mít jenom jednotlivec, rodina nebo skupina osob. Za národními zájmy ukrývají různí šibalové ,politici, podnikatelé a p., zájmy svoje.

V současné době určují „národní zájmy“, nevolení, neodvolatelní, anonymní úředníci v Bruselu.

J. Jurax 2.1.2015 18:37

Re: Co jsou to národní zájmy?

Hm - sám pravíte, že společné zájmy muže mít i skupina osob. A národ - zde přesněji spíš občané daného státu - jsou taky skupina osob, akorát větší.

Takže se ptám - jak veliká může být skupina osob, aby ještě směla mít své zájmy?

Ovšem s poslední větou souhlasím. Chceme-li znát své národní zájmy, musíme se zeptat v bruseli. Je to arciť přece jen zatím o poznání lepší, než když jsme se museli ptát v Moskvě.

P. Selinger 2.1.2015 13:34

EU po Maastrichtu a po Lisabonu

se stala konečným vítězstvím Velkoněmecké říše v II světové válce, pokračující mírovými metodami.

K. Janyška 2.1.2015 10:56

Hampl, bez porozumění rostlého spontánního řádu Evropy

jste jen takový matlák, jako každý jiný matlák. Vůbec věci nerozumíte, byť byste v komisích seděl od rána do večera a každý den... Dzp.

J. Kulheim 2.1.2015 21:51

Re: Hampl, bez porozumění rostlého spontánního řádu Evropy

"Ing. Mojmír Hampl, MSc., Ph.D. (* 13. března 1975 Zlín [1]) je český ekonom, od roku 2006 člen bankovní rady České národní banky a od roku 2008 zároveň i viceguvernér ČNB...."

Jaký je pan Hampl matlák, nevím. Sledoval jsem část diskuse s V.K. a M. Ševčíkem. Nejsem ekonom a posouzení této odborné debaty ponechám odborníkům.

Čím mne tento člověk zaujal, je způsob jeho chování a vystupování. Vše svědčí, podle mého názoru, o chabé sociální inteligenci tohoto člověka. U nás na Slovácku, by jeho způsob chování a vystupování, byl náležitě ohodnocen, podle nepsaných, ale místně platných, velmi účinných zákonů.

J. Hejna 2.1.2015 10:48

Lisabonská EU

žádné národní zájmy nepotřebuje.

Nepotřebujeme lisabonskou EU!