20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Erupce sociálních dávek jako nebezpečí pro rodiny

Komunisté se pustili do boje za pětitýdenní dovolenou. Tak sympatický úmysl to byl, přesto návrh raději sami uložili k ledu, když zjistili, že na červnové schůzi sněmovny nemá šanci projít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Koutecký 5.7.2019 12:00

Zisky firem

No, pane Holube, jistě víte, že zisky firem v ČR zatím moc netrpí. V roce 2017 byly zisky stovky největších firem v ČR cca 189 miliard Kč, v roce 2018 cca 210 miliard, takže růst o cca 11%. Přerozdělování taky moc nefrčí. Zatímco v roce 2017 se majetek občanů ČR zvýšil o cca 4,4%, majetek 70 nejbohatších Čechů o cca 25% a přesáhl 1 bilion Kč.

A pokud jde o vlády v posledních 10 letech, tak ty od roku 2008 do roku 2013 zvýšily zadlužení ČR o cca 660 mld. Kč a zvýšily příjem státní pokladny o cca 28 mld.Kč (cca 12% růstu HDP). Od roku 2014 do roku 2018 bylo zadlužení ČR sníženo o cca 42 mld.Kč a příjem státní pokladny vzrostl o 270 mld Kč (cca 26% růstu HDP).To není tak špatné.

V průměru se sice máme docela dobře, ovšem také díky tomu,že dluh domácností již narostl na úctyhodných 2,32 bilionu Kč. Ovšem také narostl o 8% počet lidí, kteří sice pracují, ale mají problém dluhy splácet. Ono se není také co divit, když naše mzdy jsou na úrovni 34% Německa. A je tu také cca 90 tisíc důchodců, jejichž důchod je zatížen exekučním výměrem.

L. Novák 5.7.2019 17:46

Re: Zisky firem

Inu, za finanční negramotnost vytvářející dluhy, které nejsou schopni lidé splácet, je nutno zaplatit. Důchodci, kteří se nechali vtáhnout do zadlužení a splátek vysokých sankčních poplatků, by (většinově) měli přijít o svéprávnost. A tím i získat možnost se z dluhů vysoudit. Protože podvodné praktiky různých "firem" by ztratily na atraktivnosti. Včera mi volali z jakési firmy na "sociálno" s upozorněním, že hovor je monitorován, a ptali se mě, jestli jsou na mě zapsány platby plynu a el. energie. Poslal jsem je k čertu s tím, že nemám zájem o pokračování hovoru...

A o tom to je. Neztratit soudnost.

Z. Koutecký 5.7.2019 22:53

Re: Zisky firem

Vážený pane Nováku, tady nejde jen o nějakou finanční negramotnost důchodců a blbých Čechů, kteří jsou zahlcováni reklamami na výhodné půjčky. Dneska se prostě blahobyt pěstuje na dluh. Mnoho států má dluhy, které nemohou nikdy splatit a půjčují si stále dál.Jsou snad jejich politici finančně negramotní? Ti, kteří to nedělají a jejich občané žijí jen z toho, co si vyprodukují, jako třeba Bulhaři, sklízejí od těch blahobytně zadlužených posměch jako neschopní nuzáci. Prostě dneska je taková atmosféra, musíš mít prachy vem kde vem, jinak jsi bezvýznamná socka. A ti důchodci? Většina z nich si půjčuje, protože nemá třeba na rostoucí nájem nebo ručí za dluhy svých ratolestí. Někteří, samozřejmě, naletí různým šmejdům, na jejichž podrazy nejsou připraveni. Prožili většinu života v jiné době.A šmejdi jsou skoro všude.

Například řadu exekucí na důchod by mohla ČSSZ nechat zastavit, protože jejich úvěrové smlouvy obsahují rozhodčí doložky, které Ústavní i Nejvyšší soud v roce 2011 prohlásil za neplatné. ČSSZ však prý nemá dost úředníků, které by kvůli tomu ručně prohledávali velké množství spisů, navíc tvrdí, že soudy mají povinnost samy neoprávněné exekuce zastavovat. Jenže soudy také nemají dost úředníků. Takže nikdo nedělá nic a důchodcům se exekuční srážky provádějí dál. Kdo by se taky nějakými právně nevzdělanými důchodci zabýval, že?

J. Pražák 5.7.2019 10:16

Vláda se rozdáváním pouze připravuje na ohromnou inflaci

Inflace zaručeně přijde. Vláda si ji přeje, protože je to způsob, jak umazat státní dluh. "Vytiskli" přes 2 BILIONY Kč, prodali je po 27 Kč/€ a nyní drží v aktivech €. Ti, kdo si Kč nakoupili, tak inkasují buď vyšší úroky, než má €, nebo je prodávají po 25,x Kč/€ a vydělávají. Vše platí daňový poplatník. Musíme si příště zvolit někoho schopnějšího.

L. Novák 5.7.2019 17:49

Re: Vláda se rozdáváním pouze připravuje na ohromnou inflaci

Ale inflace už tady je. A je řízena socialistickým gaunerem v čele ČNB a vládou ČR, která je samozřejmě s ČNB v on-line kontaktu.

K. Janyška 5.7.2019 9:27

Ne populismus, to je taková nálepka, která ovšem ve skutečni

je tím, co by měli politici dělat. Plnit vůli voličů při správě věcí veřejných a ne vymýšlet svoje vlastní dacárny a ve svůj vlastní prospěch.

Za vším stojí až krutá nevzdělanost lidí ve věci principů, na kterých vyrostl a stojí lidský svět... Dzp.

K. Salajka 5.7.2019 8:25

cíl

Ve skutečnosti jde o to, zajistit obživu pro migranty a to prostřednictvím dětí a skrýt to v návalu štědrosti k vlastním obyvatelům, kteří by jinak protestovali podobně jako Slováci proti štědrým důchodům pro Reky.

F. Houžňák 5.7.2019 12:03

Přesně tak, to je to první,

co mě napadlo, když jsem to v německém státním rozhlase slyšel.

R. Dubravský 5.7.2019 20:22

Re: cíl

Přesně tak. Jde o to, aby hnědo- a černo-němci opravdu nikdy v životě pracovat nemuseli.

J. Cyrany 5.7.2019 7:54

No pár hloupých ideologických bludů

o přežranosti českých pracujících . A jaká je pravda. Uvádím jen začátek nemocenské. Německo prvních 6 týdnů 100% ! platí zaměstnavatel!Rakousko 6-12 týdnů 100% ! od svého zaměstnavatele ! (k N a A jsme se chtěli vždy alespoň přiblížit)Polsko 80% po dobu 33 dní od svého zaměstnavatele !,Belgie od prvního dnes os zaměstnavatele podpora se liší podle druhu práce,Dánsko 100 %, Španělsko karenční doba,Lucembursko 100% soc. instituce,VB od prvního dne pevnou sazbou atd. A že Češi v porovnání s EU tráví v práci nejvíce času, patří ale mezi nejhůře ohodnocené je také známo. Takže Holub je buď imebcil nebo prostě v něčím zájmu lže a překrucuje.

J. Kulheim 5.7.2019 8:31

Re: No pár hloupých ideologických bludů

V ČR je produktivita práce na úrovni cca 50% jako v Německu. Přerozdělováním stát nebohatne. Naši předkové pracovali tak, aby jejich potomci žili lépe než oni. Pokud by žili podle socialistických receptů a "prožrali" všechno, tak bycdhom ještě žili na stromech.

J. Vintr 5.7.2019 9:24

Re: No pár hloupých ideologických bludů

Přesně tak. Brát si vzor ze zemí, které jsou "před námi", je v situaci, kdy jsou tyhle země na cestě do análu, pěkná blbost. Navíc v těchto zemích neměli bolševiky a morálka lidí je tam zatím asi obecně dost jiná, než u nás. Třeba ohledně zneužívání nemocenské.

P. Lenc 5.7.2019 10:03

Re: No pár hloupých ideologických bludů

To Cyranům nevysvětlíte.Pro ně je Venezuela Maláčová a jí podobní modlou.

Z. Koutecký 5.7.2019 10:56

Re: No pár hloupých ideologických bludů

No, pane Kulheime,v montovnách moc velkou produktivitu nevykážete. Ale i tak je, podle Eurostatu, v Německu produktivita práce, vztaženo na jednoho zaměstnance, 106,3% průměru EU a v ČR 83,1%, takže tak zlé to zase není. A to ještě značný podíl ze 430 miliard Kč zisku zahraničních firem, převáděných z ČR do zahraničí, končí v Německu.

F. Doušek 5.7.2019 17:48

Re: No pár hloupých ideologických bludů

Nejbohatší Čech a přítel Zemana daní v Holandsku.

Z. Koutecký 5.7.2019 18:35

Re: No pár hloupých ideologických bludů

Ono nejde jen o daně. Taková Škoda Auto zaplatí ze zisku cca 39 mld. Kč, snad tady, nevím, cca 7 mld. Kč, ovšem akcionářům v Německu vyplatí kolem 25-30 mld. Kč, o který se zvýší hrubý národní produkt Německa. U Kellnera je to opačně, nízké daně zaplatí v Nizozemsku,čistý zisk přijde převážně do ČR a zvýší tak náš HNP. A HNP daleko více koreluje se životní úrovní než HDP. V Německu HNP převyšuje jejich HDP, u nás představuje HNP jen cca 92% HDP, těch cca 8% HDP odtéká do zahraničí. Není to nic proti ničemu, dokonce ani využívání těch daňových rájů není nijak nezákonné, i když se nad tím ledackdo pohoršuje.

J. Dostál 5.7.2019 6:01

Proč to němečtí zelení dělaji?

Možný důvod asi najdeme v odpovědi na jinou otázku: bude se podpora 1500 eur týkat i dětí nelegálních přistěhovalců?

Kam se ztratil pud sebezáchovy?

F. Houžňák 5.7.2019 12:04

Samozřejmě,

jak jinak. To je nakonec smysl celé akce.