25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Energetika vlády

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kotec 12.1.2007 11:20

Re: rozum mi to nebere

Stát to nedotuje, jde o povinnou výkupní cenu, která neustále klesá. V současnosti je cca  2500 Kč/MWh, závisí i na stáří elektrárny. Pokud je elektřiny moc, měly by se vypínat uhelné elektrárny, ne větrné. Uhelné elektrárny mají nejvyšší externality.

Kotec 12.1.2007 11:18

Re: Pro priznivce biomasy opakuji

Jenže vy si neuvědomujete, že u nás je spousta pozemků ponechaných ladem, na nichž je rozhodně lepší pěstovat něco (= energetické plodiny) než nic.

Kotec 12.1.2007 11:15

Re: Re: Topolánek je energetický odborník ???

Měl se podepsat pod další měsíční krajinu v severních Čechách???

Luboš 12.1.2007 11:09

Re: Re: Re: už dnes máme elektřinu za světové ceny

Nějak se ten odkaz nevejde na jeden řádek:

http://www.eon.cz/cs/customers/citizen/power_products/eon-

elektrina-klasik.shtml

Luboš 12.1.2007 11:07

Re: Re: Re: už dnes máme elektřinu za světové ceny

http://www.eon.cz/cs/customers/citizen/power_products/eon-elektrina-klasik.shtml

klobouk 12.1.2007 11:04

Jiny expert na ekonomii a analytik vycislil v penezich kolik skody zpusobuji

nepracovni dny (soboty nedele a svatky) .

Inu neni nad objektive ostre zuzene hledi.

Luboš 12.1.2007 10:58

Re: Re: už dnes máme elektřinu za světové ceny

Musím se opravit, teď po zdražení platím za tarif D02d

http://www.eon.cz/cs/customers/citizen/power_products/eon-elektrina-klasik.shtml

už 3,75Kč za kWh. Už tam asi zahrnuly příspěvek na větrníky :-(

křovas 12.1.2007 10:56

Re: Re: Re: Re: už dnes máme elektřinu za světové ceny

 to tak zvaný  "soulad zájmů" ...

udivený stařec 12.1.2007 10:51

Re: Hanzlicek...

Proboha, už je tu zas! Ustřihněte jí někdo kabel!

Jura Jurax 12.1.2007 10:35

Re: Re: Re: Pane Hanzlíček

Ani ne složité jako obsahově blbé ...

Jura Jurax 12.1.2007 10:34

Re: Pane Hanzlíček

Hlehle, dubový mužík nechvalně zde proslulý dlouhá léta studoval OŽP. Není on nakonec ještě ke všemu nazelenalou plísní aspoň trošku chycený? Tím se možná vysvětlují jeho pozoruhodné ekonomické náhledy a vůbec fanatismus i forma, s níž prezentuje své názory ...

ok 12.1.2007 10:31

Re: Re: Pane Hanzlíček

Bimbo klid, ty oakmanovy věty jsou na vás prostě jen příliš složité...

ok 12.1.2007 10:29

Re: Re: Re: Re: Re: No, nakonec přijde Vůdce, a slíbí lidem že vrátí ceny elektřiny zpět

Jenže ve Štěchovicích nefouká, na rozdíl od návětrné hrany Krušných hor, což je zřejmě jediná oblast v Čechách, kde to může fungovat. Nikde jinde v Čechách se ostatně větrníky nestaví, pokud vím.

Jura Jurax 12.1.2007 10:28

Re: Hanzlicek...

Ajvaj, vyrojil se nám tu na Psu v tomto nicku další zelený hlupec s vygumovaným mozkem. Nejste Vy náhodou krycí jméno Kuchty?

Jura Jurax 12.1.2007 10:26

Re: Re: Re: Re: No, nakonec přijde Vůdce, a slíbí lidem že vrátí ceny elektřiny zpět

Blackouty se jistě dají technicky řešit. Ovšem přímé zapojení větrníků do sítě na blackouty technicky zadělává, jak jistě každý vzdělanec, co aspoň maturoval na střední škole, lehce pochopí.

Zdenka Jelenová 12.1.2007 10:26

Hanzlicek...

...hajzlicek!

bimbo 12.1.2007 10:24

Re: Pane Hanzlíček

Panove, klid. Vzhledem ke zmatene argumentacni a stylistycke strukture textu je jasne, ze oakman si proste jen rano zapomel vzit prasek

ted 12.1.2007 10:09

Re: Re: ...české domácnosti nyní financují cenou domácí energie expanzi státní firmy na Balkáně...

Co myslíte pojmem ekonomie svobodného trhu? Takový termín je neurčitý a použitelný k obhajobě čehokoliv. Činí vás sice zajímavým, ale nikdo vlastně neví co chcete sdělit. Neděláte taky do politiky?

Luboš 12.1.2007 10:06

Re: Re: rozum mi to nebere

větrné: výkupní cena 2,46 + dotace 2,02

Výkupní ceny a zelené bonusy http://www.czrea.org/?CLANEK=106

Ladislav N. 12.1.2007 10:00

Re: ...české domácnosti nyní financují cenou domácí energie expanzi státní firmy na Balkáně...

Vy jste o ekonomii svobodného trhu ani nezavadil, viďte? ;-P

honzak 12.1.2007 9:54

Re: Re: Re: Re: No, nakonec přijde Vůdce, a slíbí lidem že vrátí ceny elektřiny zpět

Ty zase perlíš, vševěde! Nic proti vysušování a čerpání vody a dlouhodobé akumulaci. Třeba v přečerpávací elektrárně (tu v Holandsku těžko udělají, že?). Ale připojení těch ZASR.NÝCH VĚTRNÍKŮ do rozvodné sítě s garantovaným výkupem KDYKOLIV je ZVĚRSTVO!!!A kydy melounistických ekologistů na tom nic nemění.  Ohmův zákon naštěstí stále platí (dokud ho EU nezruší směrnicí).

Vezmi si půjčku, postav Na homoli (Štěchovice) pár větrníků a dojednej s ČEZ, že budeš plnit horní nádrž i přes den. Určitě to rádi vezmou a já Tě budu všude chválit. Jen se bojím, že Ti melounisti nepovolí ty větráky na kopci postavit. Narušilo by to krajinný ráz....

oakman 12.1.2007 9:49

Pane Hanzlíček

Zelení jsou také lidé, tudíž by se vaše "expertní posudky měli spíše týkat meritu věci. Pokud tvrdíte, že jste ekologický expert, z hlediska vzdělanosti jste pravděpodobný nový Magister Kelly. Ani dlouholeté studium oboru OŽP na UK mne totiž s Vaším ctěným titulem neobohatilo. Takže vás tipuji na jednoho z těch, co si na vizitky píší podobné tituly jako pan exministr Baudiš - hvězdopravec. Soudím tak na základě tvrzení, že máte nějakou strategii. Energetická poltika v této zemi je od roku 93 plně politickou záležitostí, troufám si tvrdit, že jediná dosavadní strategie byla nechat ČEZ nažrat co se do něj vejde, ono to vždy hlavně smrdí korupcí a klientelismem, vydíráním občana jako na Mostecku a stát, to to je to poslední na co dotyční myslí. Nádherným důkazem je fakt, že české domácnosti nyní financují cenou domácí energie expanzi státní firmy na Balkáně. Pokud ČEZ postaví na Balkáně JE, která bude i zdrojem energie pro nás, je to v pořádku, ale tady jde zejména o nákup dalšího monopolu - rozvodné sítě a následné odrbání Rumunů a Bulharů podobným způsobem jako u nás. Je důvod v mnohém brát argumentaci Zelených jako hysterickou, ale zároveň není důvod si myslet, že stát se dodnes v energetice choval jako dobytek. Takže Vám Kuchtovou ze srdce přeji, aspoň vám spadnou ty vaše "národohospodářské" kohoutí hřebeny a budete muset s kartami na stůl. Už je totiž trapné, jak pomocí masáže slaboduchých voličů vyrábíte peníze pro Komárka, vládní partaje a pro sebe, my to jen povinně financujeme. Až se přestanete chovat jako banda bolševických lhářů, bude i Kuchtová trapná - nyní je k vám přímo komplementární

honzak 12.1.2007 9:47

Re: Re: Pro priznivce biomasy opakuji

chytří teutoni za samochodný sběraš kukuřice připojí pluh (řezanka se vyfukuje bokem). A hned se ušetří:-D

Jura Jurax 12.1.2007 9:47

Re: Re: kolik nas stala tezba uhli v severnich Cechach?

A proč bychom nemohli postavit víc JE?

ok 12.1.2007 9:47

Re: Re: kolik nas stala tezba uhli v severnich Cechach?

Opravdu si myslíte, že zdevastovat Čechy se nám vyplatí? A co budeme dělat, až to bláto dojde?

ok 12.1.2007 9:44

Re: Re: Re: No, nakonec přijde Vůdce, a slíbí lidem že vrátí ceny elektřiny zpět

Pokud mají technické vzdělání, tak vědí, že blackouty se dají technicky řešit. Ale asi nejsou až tak vzdělaní, když blackouty používají jako argumenty proti větrníkům. Naštěstí tu ale máme Holanďany s jejich staletou zkušeností s větrníky. Holanďani na rozdíl od technicky nevzdělaných Čechů vědí, že větrník může udělat spostu užitečné práce, kerá se vyplatí i finančně, třeba vysušit půl Holandska, nebo dělat libovolnou jinou užitečnou práci s dlouhodobě akumulovaným účinkem . České amatérské pseudoargumenty by jim byly k smíchu.

Jura Jurax 12.1.2007 9:44

Re: Re: rozum mi to nebere

Ono je to jedno, jestli se blbost našich volených zastupičů projeví v přímém prošustrování našich peněz dotacemi nebo zvýšením ceny energie nuceným výkupem nekvalitního a drahého produktu.

Tedy skoro jedno - zatímco v prvním případě nespravedlivě platí jenom ti poctiví , pilní a bohatší, co platí podstatnou část daní, ve druhém případě zátěž rozdělena spravedlivě na každého podle toho, kolik energie spotřebuje. Docela mne překvapuje, že se této do nebe volající asociální nespravedlnosti - totiž že všichni platí na poslaneckou pošetilost percentuelně stejně, tedy i ti s menšími příjmy, nechytili nějací obránci práv pracujícího lidu - komančové, socani nebo odbory.

Václav Železný 12.1.2007 9:43

Re: kolik nas stala tezba uhli v severnich Cechach?

S tím nelze než souhlasit, jenže krutá realita je taková, že jen s kombinací JE a vody to v našich podmínkách nepůjde. Je to sice ideální kombinace, viz třeba Švédsko, ale nemáme na to dost vody. Takže buď budeme dovážet, což zvýší onu problematickou závislost na zdrojích z dovozu a nebo budeme byť třeba jen v omezené míře dál podhrabávat Krušné hory.

i.h. 12.1.2007 9:42

Vyroba "bioethanolu":

www.news.cornell.edu/stories/July05/ethanol.toocostly.ssl.html

produkce ethanolu z kukurice vyzaduje o 29% vic energie nez je ve vyprodukovanem palivu,  z travy (switch grass, Panicum virgatum) o 45% vice, ze dreva o 45% vice,  ze soji o 27% vice, ze slunecnicoveho oleje 118% vice.

V Nemecku ted zacali povinne primichavat do vsech benzinu (ne jenom do nafty) tusim 5% "biodieselu", tedy methylesteru. Na to konto se paliva zdrazila o 6 centu na litr. Vyrobci motoru si mnou ruce, o kolik jich prodaji vic, kdyz ted ty stare budou pekne korodovat.

Luboš 12.1.2007 9:40

Re: Pro priznivce biomasy opakuji

a pole jim orají mimozemšťani stroji na jaderný pohon :-)