25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
... 31.12.2009 16:02

Re: dostupná energie

jenom je otázka, zde toho ještě je schopna, nádoba reaktoru je vyrobena tvářením z jednoho kusu, jeden obrovský kus, a to je velké umění

Čtenář 31.12.2009 16:47

Ta přestávka bude znát, ale asi bychom to zvládli,

nádoba reaktoru NENÍ z jednoho kusu, je svařovaná, ve Škodovce dle japonské licence. ale z méně kusů, než byly původní nádoby v Rusku. 

... 31.12.2009 17:01

Re: Ta přestávka bude znát, ale asi bychom to zvládli,

základní korpus je z jednoho kusu

Wlasta 31.12.2009 12:52

politik vs. odborník

Napsal jste: "V našem energetickém Kocourkově sice občas nějakou energetickou komisi vytvoříme: jejími členy jsou však většinou odborníci bez politického mandátu a hlavně bez politické autority. Každá nová vláda přitom považuje skoro za svou vlasteneckou povinnost vytvořit novou, "vlastní", energetickou koncepci, jako kdyby vůbec nechápala, že energetické koncepce jsou vytvářeny na desítky let, v průběhu kterých se mohou pouze upřesňovat či zdokonalovat." Jenže odborníci s politickým mandátem a politickou autoritou již nejsou odborníci. "Odborník" s politickým mandátem a politickou autoritou je politik se vším všudy. Podívejte se na parlament, kolik je v něm právníků a jak vypadají zákony vydávané parlamentem. Politici by měli rozhodovat na základě materiálů zpracovaných odborníky, které nejsou ovlivněny blábolily politických stran a které se mění podle doby, která zbývá do voleb. Jenže politici jsou politici a jak říká jeden můj kamarád: "politik se rodí prohlášením a od té chvíle rozumí všemu". Jak píšete energetická koncepce by měla být vytvořena na desítky let, jenže u nás je maximálně na jedno, dvě volební období (abych nekecal, tak nějaký ten výhled v nich je, jenže ...). Základní předpoklad kvalitně zpracované energetické politiky je, že v týmu, který ji zpracovává, budou odborníci, kteří se oborem dlouhodobě zabývají a nejsou svázáni politickými stranami.

... 31.12.2009 15:58

Re: politik vs. odborník

nebejt "atomovýho dědka" a spol, pak by hovada spojená s havlárnou vástavbu Temelína zastavila, alespoň se jim povedlo ze čtyř bloků zastavit dva.

Čtenář 31.12.2009 17:04

Role Havla a Pravdy a Lásky v energetice je jednoznačně

NEGATIVNÍ, ale Grégr, ač absolutně nechci snižovat jeho zásluhy by to sám zachránit nedokázal. Politicky to prosadili V. Klaus a M. Zeman.

Byl to Václav Klaus, kdo roku 1992 přišel osobně do televize řici divákům, že máme nižší spotřebu elektřiny na hlavu, než Rakousko. Nikoho méně významného by tam s tímto tvrzením Pravda a láska NEPUSTILA (osobní zkušenost). A Zeman to byl, kdo dobudování dvou bloků Temelína prosadil ve vládě ČSSD a pověřil Grégra, aby to zrealizoval.

Václav Havel tehdy dokonce řekl, že ze všeho nejvíce lituje toho, že výstavbu Temelína nezastavil ještě r. 1990, když to bylo v jeho moci. Zeman mu na to s jízlivostí sobě vlastní odpověděl, že spíše by měl litovat toho, že připustil tunelování ekonokmiky, ale "je to jeho názor..."

  

Bubeník 31.12.2009 11:27

Havlovy polistopadoví diletanti!

Je divné, že autor nejmenuje žádného odpovědného politika - všichni to byli přitom jeho kámoši a oblíbenci. Ovšem zmastili za 20 let, co se dalo. Byl to záměr?

ps 31.12.2009 11:50

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

Jo? Takže Havlovi kámoši a oblíbenci můžou za to že po 40 letech komunistickýho hospodaření byla většina našeho průmyslu zastaralá a orientovaná na východní trhy, které se na počátku 90. let totálně zhroutily? Tak to je fakt pro mě nová informace.

M.S. 31.12.2009 12:41

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

Vy zřejmě účelově  zapomínáte, komu Havel vyjadřoval podporu. Přece zeleným. Komunisti u nás postavili jaderku Dukovany (s nejmenšími náklady na výrobu elektrické energie) a rozestavěli Temelín

ps 31.12.2009 14:52

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

Tak Havel vyjadřoval podporu? Musím říct, že ten  člověk má obrovskou moc. Vyjádřením podpory zabije české jaderné strojírenství, vyjádřením názoru zlikviduje slovenský zbrojní průmysl. Kam se hrabe americký nebo francouzský prezidentský systém na Havla. Tím se nemůže pochlubit ani deGaulle, že by několika slovy zlikvidoval celé odvětví průmyslu.

Mimochodem, nepodporoval náhodou Havel taky ČSSD, když parlamentem protlačili zákon o obnovitelných zdrojích energie? Jinak by taková zhovadilost přece nemohla projít.

K "zásluhám" komoušů ohledně české JE, viz níže.

M.S. 31.12.2009 15:32

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

Vaše zaslepenost vám nedovolí pochopit psaný text. Nikdo zde netvrdí, že Havelzlikvidoval energetiku. Chaos způsobili v energetice zelení, které Havel podporoval.Dále, že: Dukovany byly postaveny v období vlády vámi nenáviděných komoušů, Temelín byl naprojektován a jeho výstavba zahájena před 1989.  Nic víc nic míň. O dostavbě Temelína po roce 1989 jsem nic neuváděl.

ps 31.12.2009 17:05

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

Aha takže vy jste chtěl napsat  že chaos v energetice způsobili zelení a nějakou náhodou se vám do toho zamotal Havel. Víte co, neměl byste poučovat druhé o chápání psaného textu když máte problém ten text napsat..

Čtenář 31.12.2009 17:20

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

Havel všechny tyto hovadiny skutečně podporoval, nebyl samozřejmě jediný, s těmi "obnovitelnými zdroji" nám zavařila EU, domácí eurohujeři a klika zelených, mezi které počítám i  lidovce Pitharta a Ambrozka.

vita 31.12.2009 13:16

Mám dojem,že šlo o energetiku.

A nebýt  dědictví po komunistech - včetně rozestavěného Temelína - tak jsme energeticky už teď na hrnci. Nevím, jestli to byli Havlovi oblíbenci, kteří "dostavovali" Temelín tak, že každý rok se termín odsouval o rok a cena stoupala o 10G, ale dokud je Atomový dědek Grégr nevykopal a nevrátil tam machry odvolané z politických důvodů, byl Temelín bez naděje. Havlovi nebo Dlouhého - podle ovoce poznáte je.

Nebýt komunisticky naddimenzovaných VVN, byli by na hrnci i Němci.

ladik53 31.12.2009 14:07

Re: Mám dojem,že šlo o energetiku.

R^R^!!

ps 31.12.2009 14:43

Re: Mám dojem,že šlo o energetiku.

Jo tak Havlovi oblíbenci dostavovali Temelín? To by mě zajímalo kolik je mezi Havlovými oblíbenci jaderných inženýrů, konstruktérů, stavařů atd.  Mimochodem,  Dukovany, Jaslovské Bohunice a nedostavěný Temelín a Mochovce snad mají být nějaká zásluha?? Na západě se snad JE nestavěly? Jo kdyby za dobu svého "hospodaření" komunisti dokázali postavit   tolik JE aby pokryli spotřebu z 80 % jako ve Francii, tak by se dalo říct, že byli  alespoň sto držet krok. Jenže za komoušů byli u nás  do běžného provozu spouštěny první bloky skoro až 10 let poté co i ti trapní rakušáci dostavěli a vzápětí zavřeli  Zwentendorf,  nemluvě o USA, Francii, Německu či Švédsku.

vita 31.12.2009 15:09

Re: Mám dojem,že šlo o energetiku.

Psal jsem, že NEVÍM, jestli to byli Havlovi nebo Dlouhého oblíbenci - co kdybyste zkusil přečíst v textu to, co je tam napsáno? Aspoň občas... no... co vám to udělá...

Ti, které tam Dlouhý či Havel či kdo nasadil, to rozhodně nebyli jaderní inženýři a technici. Jejich kvalifikace byla "kamarád kamaráda poraděnka někoho důležitého" - a podle toho taky "dostavba" Temelína vypadala. Machry vyhodili z politických důvodů - a titíž machři pak museli tu kejdu po nich uklízet. Když je Grégr zase vytáhl "z nebytí".

A zrovna tak jsem nepsal o zásluhách, ale že U NÁS energeticky závisíme na dědictví po komunistech - a to je naprostá pravda. Francouzské, švýcarské nebo německé jaderky nám moc platné nejsou.

Mimochodem: to, že u nás pokračovala výstavba JE i v době, kdy si Rakušáci, Američani, Němci, Italové a další - velmi pitomě IMHO - zakázali je stavět, je co? Podle vás? Podle mě je to rozumná věc - ale zajímalo by mě co podle vás. Když si to dovolili dělat komunisti...

ps 31.12.2009 17:39

Re: Mám dojem,že šlo o energetiku.

Tak nevíte čí to byli oblíbenci ale víte, že byli někam dosazeni a víte že odborníci byli odvoláni a navíc z politických důvodů. Už je mi to úplně jasný. Jen by měl zajímala ještě jedna věc, na čem  se ta vaše znalost vlastně zakládá?

Taky závisíme na spoustě jiných věcí které, nebýt komoušů, mohly být v mnohem lepším stavu.  Němci, Belgičané, Švédové si sice pitomě zakázali rozvíjet JE, ale přes neutuchající činnost našich slavných komunistů (nebo právě kvůli ní), tam mají, jaderné elektrárny na výrobě elektřiny větší podíl.

Tak stačí že komunisti byli neschopní, nedovedu si předastavit, že by  ještě měli být blbí jako rakušáci.

... 31.12.2009 16:15

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

Zde je řeč o likvidaci čs. jaderného stojírenství, které bylo na světové špičce. A to byl důsledek havlárny, kdy nekompetentní komedianti rozhodovali o takových věcech - tedy, rozhodoval někdo jiný, v jehož zájmu ta likvidace proběhla, a ti ráčkující komedianti a "humanisti" v cizí réžii za žvanec a "slávu" posrali a prosrali výsledky řady generací čs. techniků. A to se zdaleka netýká jen jad. strojírenství. Propagandistické kecy o nekonkurenčnosti si nech někam na váš vejbor organizovaných zasíračů diskuzí.

ps 31.12.2009 17:44

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

To jsem netušil, že světová špička měla destileté zpoždění za Rakouskem. Rakousko totiž  odstavovalo Zwentendorf v době kdy Československo teprve začínalo s výstabou prvních bloků ty zasírači.

Jura Jurax 31.12.2009 18:48

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

Zwentendorf zahájen 1972, díky pyramidální blbosti zaseknut 1978.

U nás - Jaslovské Bohunice A1 postavena 1958 - 1972, od roku 1977 odstavena kvůli havárii; V1 - stavba zahájena 1972, do komerčního provozu 1980 až 1982. V2 - 1976, 1985.

Dukovany - zahájena 1974, poslední - 4. - blok zprovozněn 1987.

Kdo je tady zasírač, milá ps? Kdybyste místo lhaní zkusil google, jste-li toho mocen ... ;-)

Michal 31.12.2009 12:29

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

Doporučuji místo pátrání navštívit základní školu. Máte tam mít Havlovi.

Carlos 31.12.2009 13:47

Re: Havlovy polistopadoví diletanti!

BYL...

František 31.12.2009 10:31

To není Kocourkov, to jsou prachy!

Víte, pane Janouch, jak si "vlastníci" ČEZu mastí své kapsy! Pouze v tom to všechno spočívá, v ničem jiném!

Copak nějakému našemu politikovi záleží na tom, co se u nás děje? Ano, možná Jiřímu Čunkovi, ale toho všichni ostatní důkladně dokopali.

j 31.12.2009 10:47

Re: To není Kocourkov, to jsou prachy!

myslíte jako stát?:-)

liberal shark 31.12.2009 14:13

Re: To není Kocourkov, to jsou prachy!

Myslí Romana, Borovce, Hlavinku, bývalou Škodovku, ALTA, atd.

vita 31.12.2009 15:11

Re: To není Kocourkov, to jsou prachy!

To ale "myslí" dost blbě...

Čtenář 31.12.2009 16:42

Tak to se pletete, kapsy na úkor celého státu a jeho

občanů si mastí větrní a fotovoltaičtí  tuneláři. Dokonce ani ceny elektřiny nám neurčuje ČEZ ale na příkaz EU burza, kde ji vykupují Němci a Rakušané, čímž zvedají ceny.

ČEZ se pouze k té vlně vykuků přidal a začal též stavět větrné a sluneční elektrárny. Protože ale 2/3 zisku ČEZu končí ve státním rozpočtu, je to pořád lepší, než kdyby vše schlamstli ti, pro které zelení ten tunel zřídili.

oh 1.1.2010 23:09

Re: Tak to se pletete, kapsy na úkor celého státu a jeho

Energetická burza není příkaz EU, ale tuzemský vynález odborníků typu "trhvyřešívšechno" z Topolánkovy vlády. Francie (také člen EU) nic jako energetickou burzu nemá. EU nepožadovala burzu, pouze umožnění konkurence v energetice - české řešení s burzou je plně domácí vynález (bohužel).  To, že energetická burza zvedá naše ceny na úroveň německých a rakouských je ovšem pravda. A zůstane to tak i nadále - dokud někdo na úrovni EU nezarazí dotace do větrníků a fotovoltaiky a nucený výkup takto vyrobené energie za dotované ceny, nebo dokud alespoň v Německu nevykopou z mocenských pozic "zelené" experty a nezačnou místo čerpadel na dotace znovu stavět elektrárny.

Honza42 31.12.2009 8:55

Fotovoltaický biovětrník do každé rodiny.

Úroveň všeobecného technického povědomí klesá. Tím nemyslím vzdělání. Starší generace alespoň znaly kamna a měly tušení kolik se toho asi spálí a kolik tepla asi tak vznikne. Věděly co to znamená, když je někomu OPRAVDU zima (viz kvalita oblečení a dostuponost dříve). Věděly co to je ta biomasa, kolik ji asi naroste a kolik to dá práce ji zpracovat.....

Dneska lid vědí povětšinou prd. A tak se nechají utáhnout na vařený nudli a politici jim rádi vycházejí vstříc. A tak všichni věří, že z prdu lze udělat kuličku. Tak tupé stádo jásá: "fotovoltaický biovětrník do každé rodiny". A bude jásat tak dlouho, až bude rejt držkou v zemi. Pak se to otočí a stejná masa bude jásat: " atomový reaktor do každého sklepa".

Co s tím? Nevím. Demokracie se zvrhla ve vládu idiotů. Logický to výsledek, neb národ je tvořen z nadpoloviční většiny idioty. Přát si vládu tvrdé ruky? Jaké. Nejrozumnější uspořádání společnosti je monarchie s osvíceným monarchou v čele. Ale kde je brát??

Pak je tu ještě jedno řešení. Aby nějaký dobrodinec koupil sdělovací prostředky. Dva tři roky práce a lidé budou jásat nad jadernou energií a demonstrovat, "aby už tu byla". Neb stádo to je, stádo.