28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Elección o Muerte - Volby nebo smrt

24.6.2013

Parafrází výroku komunistického revolucionáře a vraha Che Guevary se dá charakterizovat postoj socialistů k nynější politické situaci.

"Ve staré Poslanecké sněmovně se žádná rozumná vláda postavit nedá. V této Sněmovně bychom nebyli schopni plnit závazky, které jsme dali voličům," říká Bohuslav Sobotka. "Navrhli jsme předčasné volby, protože jiný model není možný. Vše ostatní by prohlubovalo společenskou a politickou krizi," přizvukuje komunista Filip.

Pokud mě paměť neklame, tak socialisté nikdy své závazky voličům neplnili. Stačí si vzpomenout na rok 2002 a vyjádření nynějšího předsedy socialistů Sobotky: "Ty sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí."

Socialisté uměli vždy slibovat modré z nebe. Koneckonců, to jde všem stranám. Žádná ze stran ale nikdy neslibovala tolik, co socialisté. Vrcholu dosáhly oranžové sliby za tehdejšího předsedy Paroubka, kdy vzduchem létaly třinácté důchody, šrotovné a další nereálné věci.

Jedno je jisté. Obě komunistické strany, jak ta "hard", tak zejména ta "soft", se nemohou dočkat, kdy budou moci ovládnout tuto zem. A že si "hard" komunisté nechají svou podporu těžce zaplatit, o tom snad netřeba jakkoli pochybovat.

Je také jasné, že socialisté chtějí vytěžit ze současné situace maximum. Řádné volby za rok už nemusí pro ně dopadnout tak dobře. Rok je poměrně dlouhá doba a za ni může například dojít ke zlepšení ekonomické situace, byť bych se velice divil, že by se Evropa dostala ze své bídy, ale především pokud by byla novou premiérkou Miroslava Němcová, mohla by opět zvednout preference ODS.

V politice jde především o to porazit svého soupeře co největším rozdílem a využít každé slabosti soupeře. Na druhou stranu je nutné si klást otázku, co vlastně ta změna přinese. Socialisté se dlouhodobě staví jako zachránci "obyčejných lidí", ale přitom jejich kroky jsou vedeny především vlastním prospěchem.

Co vlastně nabízí vláda socialistů s komunisty? Co tak převratně lepšího? Ekonomika je závislá na vývozu a pokud bude EU ve svých problémech, těžko se něco zlepší. Vláda má na to jen velice malý vliv. Podpořit růst dluhy? To už zde bylo a přináší to "neviditelný" problém v podobě tzv. dluhové služby, to je úroků ze zadlužení.

Nadto není možné se zadlužovat donekonečna. K tomu je nutné si uvědomit, že růst na dluh je pouze krátkodobý. Pomůže jen po dobu, kdy stát dotuje. Má sloužit k nastartování, nikoli k sanaci dlouhodobých výpadků jako v případě vleklé evropské krize.

Bohuslav Sobotka ještě před nedávnem sliboval snížení daní a kritizoval současnou vládu, že se daně zvyšovaly. Jak se k tomu staví dnes? Daně se snižovat nebudou a kromě toho vidí prostor pro navýšení daní v objemu tří procentních bodů hruběho domácího produktu, tedy přibližně desetiprocentní zdražení.

Takto by se dalo pokračovat dlouho. Netřeba rozebírat všechny body, když jen tyto dva fakty stačí na vážné zamyšlení nad vhodností volby socialistů. Snad jen připomínka progresivní daně, která aby přinesla kýžený zisk, musela by dopadnout de facto na každého, ne jen na ty nejbohatší.

Elección o Muerte, hlásá Bohuslav Sobotka. A tak si znovu připomeňme volební období let 2002-2006. V roce 2004 padá vláda po demisi Vladimíra Špidly. Jak se k situaci postaví prezident? Respektuje vládní dohodu a jmenuje vládu železničářského eléva Stanislava Grosse.

Po necelém roce odchází zimmí premiér a veřejnost se znovu ptá, jak se k situaci postaví prezident. Václav Klaus opět respektuje vládní dohodu a jmenuje premiérem Jiřího Paroubka. Ten pak následně bez ohledu na své koaliční partnery prosazuje zákony s pomocí komunistů.

Nyní nastává obdobná situace. Veřejnost se ptá, jak se k situaci postaví prezident. Dnes už to není Václav Klaus, který snad až úzkostlivě dbal dosažených dohod, ale nevyzpytatelný Miloš Zeman. Pravda, Miloš Zeman také vždy dodržoval dohody, kterých dosáhl.

Zároveň je Zeman intrikán, takže je u něj možné jakékoliv řešení. Nemá tuto vládu v oblibě, ale předpokládám, že i on místo dokazování vlastní důležitosti bude respektovat vládní dohodu. Možná nechá strany trochu "vycukat", ale neudělá nic, co by veřejnost mohla vnímat jako jeho špatný krok.

Pokud by chtěl dokazovat, že on si může dělat, co chce, tak by to znamenalo další propad jeho oblíbenosti. Miloš Zeman bude chtít ukázat, že je na něj také spolehnutí a že je zárukou dohod, byť se dočkáme slovního doprovodu. Úřednická vláda by byla tím nejhorším řešením. Jan Fischer budiž nám varováním.

Je velmi pravděpodobné, že příští volby vyhrají socialisté. Pak budou mít oni čtyři roky na to, aby ukázali, jak nic nedokážou. Socilalistické sliby a realita si jsou vzdáleny jako konce Mléčné dráhy. Dá se očekávat razantní nárůst zadlužení i daní. Bude se přerozdělovat ostošest.

Nemusíme mít současnou vládu v lásce. Přesto narážky typu, že jde o zlodějskou vládu, která všechny okrádá, jsou mírně řečeno nemístné. Jsme navázáni na EU. Krize je po celé EU a my ještě vycházíme vcelku dobře. Nebo snad chceme mít dluhy jako Řecko, nezaměstnanost jako Španělsko a bankovní krizi jako Kypr?

Socialisté se dočkají. Ukáže se, že jejich vláda je horší než vláda současná. Jestliže dostali během jednoho volebního období tři šance vládnout, měli by i oni akceptovat druhou šanci současné vlády. Bohužel, touha po moci, po postech a po ovládání jim zastírá racionální uvažování.

Rozdmýchávání vášní a stavění ideologického oponenta do role toho nejhoršího, co kdy zem nosila, se socialistům zcela určitě vrátí jako bumerang. Až budou vládnout oni a ekonomika neporoste, protože bude přetrvávat evropská krize, obrátí se jimi vyvolávaný hněv vůči nim. A pak budou nemile překvapeni. Vždyť oni přece chtějí jen naše blaho...

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora