Neviditelný pes

POLITIKA: Ekotendr hýbe světem

1.2.2011

"Já patřím k lidem, kteří k tomuto velkému ekotendru mají výhrady. Čili nepředpokládám, že se tady dobereme úspěšného konce," řekl ministr obrany Alexandr Vondra zhruba před čtrnácti dny deníku Aktuálně.cz. Zdánlivě nevinná věta, která jen potvrzovala to, co zřejmě všichni dobře věděli – totiž že ekotendr ve své maximalistické podobě je passé. Před půlrokem tomu tak ani zdaleka nemuselo být a odpůrci zakázky byli náležitě potrestáni. Nevěříte?

Pavel Drobil byl na ministerstvu životního prostředí pověřen přípravou nové koncepce ekotendru. Ta spočívala v jeho rozdělení na menší tendry a zároveň přesunu pravomocí na ministerstvo životního prostředí. Tedy krajně nevýhodné pro stávajícího garanta – ministerstvo financí. Proto přišlo (znenadání) prozření Libora Michálka a účelové interpretace, které měly do hry zatáhnout ODS. Samozřejmě jako záporného hráče.

Útok se nepodařil, napojení financí ze SFŽP na ODS působilo značně nevěrohodně a případ vyšuměl. Bylo proto potřeba vyrobit další kauzu.

Obětí se stal ministr Vondra, protože si dovolil říci totéž, co ministr Drobil. "Do budoucnosti bych volil cestu jinou - rozdělit to na několik tranží podle druhu znečištění,“ uvedl ve zmíněném rozhovoru Vondra. To se hlavnímu architektovi – Miroslavu Kalouskovi – nemohlo líbit. Proto poslal na dřívější působiště Alexandra Vondry kontrolory. Nehledě na to, že „jeho“ ministerstvo vydalo dvakrát k dnes propíranému případu zakázek na odboru pro evropské záležitosti nezávadné stanovisko.

Kauza Vondry s Drobilem mimořádně vyhovala TOP 09 a Věcem veřejným. Prosadili na nich policejního prezidenta a protikorupční program (VV) a stylizovali se do role uvážlivé, nezkorumpované třetí síly (TOP 09). Nepsaný šéf TOP 09 sice před uzavřením koaliční smlouvy popichoval mecenáše VV Víta Bártu, pak však zřejmě zjistil, že bude mnohem výhodnější nejmenší stranu koalice využít k vlastnímu prospěchu a útoku na ODS. Nová konfigurace ODS vs. TOP 09+VV už se ostatně utváří ve sporu o ředitele VZP, ve kterém jdou dvě nové strany ruku v ruce proti zástupcům strany vedené Petrem Nečasem.

TOP 09 je samozřejmě přirozeným soupeřem, nikoliv partnerem ODS, mnohem více než Věci veřejné, které útočí na elektorát sociální demokracie. Miroslav Kalousek to velmi dobře ví, a proto svůj „zájem“ obrátil právě proti ODS. Jeho vztah s Petrem Nečasem ostatně nebyl nikdy idylický, třeba proto, že předseda ODS, když byl náměstkem na obraně, útočil na klíčového Kalouskova spoluhráče – Richarda Hávu. A to tím, že kritizoval systém prostředníků při nákupu zařízení pro armádu. Tím ohrozil zásadní byznys Hávova (a tedy i Kalouskova) Omnipolu. Právě Vondra je ministrem obrany a systém nákupů přes prostředníky chystá změnit. Kruh se uzavírá...

Autor je člen ODS, výkonný redaktor CEVRO Revue



zpět na článek