20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Ekonomický imigrant Babiš

24.11.2018

Karel Schwarzenberg ve svém vystoupení před poslaneckou sněmovnou vyzval Andreje Babiše k odstoupení, protože tu „získal občanství, jmění“. Babišovo odstoupení by prý bylo „výrazem vděčnosti“.

Antibabišovská opozice celé hodiny diskutovala ve sněmovně na téma Babiš a Čapí hnízdo. Podle některých je Babiš temnou postavou z Harryho Pottera. Velmi „ohleduplně“ kritizoval Babiše i někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Využil přitom Babišův slovenský původ.

„Nejsem soudce, ale vy, pane premiére, jste v této zemi nejprve dostal občanství, pak jste zde nabyl jmění a pak se dokonce stal předsedou vlády. Nyní by bylo přinejmenším projevem vděčnosti, kdybyste odstoupil,“ řekl Schwarzenberg směrem k nepřítomnému Babišovi.„Vyzývám vás, osvoboďte tuto zemi a odstupte,“ uzavřel svou řeč.

K tomu bych rád dodal jeden docela podstatný fakt. Schwarzenberg totiž naznačuje, že zde Babiš nežije odmalička a je původem slovenské národnosti. Tvořivě k tomuto faktu přistupují ti komentátoři, kteří na základě toho označují Babiše za „ekonomického imigranta“, který proti ekonomické ilegální imigraci bojuje.

Před rokem 1989 a i po něm až do rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky na dva samostatné státy jsme měli všichni občanství československé. Pak jsme podle svého trvalého pobytu obdrželi v nových občanských průkazech občanství buď české, nebo slovenské. Nepamatuji se alespoň, že bych o české občanství musel v roce 1993 žádat. Vinit Babiše z toho, že po rozdělení federace přijal české občanství a nezůstal raději na Slovensku, je docela „dobrým“ příspěvkem k jitření česko-slovenských vztahů. Babiš poté nabyl obrovské jmění zejména svou aktivitou, nespadlo mu do klína díky občanství, ale díky ekonomické a politické situaci v Česku po roce 1989. Premiérem se stal díky vítězství ve volbách. Netuším, proč by měl Babiš z pozice premiéra odstupovat na „projev vděčnosti“ k českému státu. Ano, máme premiéra, který zřejmě netrpí velkými morálními zábranami, nicméně byl zvolen výraznou většinou voličů. Přeložíme-li Schwarzenbergovu řeč do normální češtiny, říká Babišovi: Už sis nahrabal dost, to stačí, odstup! A buď rád, že jsi ještě stále na svobodě!

Jenže se ukazuje, že Andreji Babišovi se ve funkci premiéra docela líbí a odstoupit nechce. Sám říká, buď mě odvolejte, nebo mě porazte ve volbách. Je to holt paličák.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz