23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Ekodolary za petrodolary

„Co mají fosilní paliva společného s lidskými právy?“ ptá se Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí Duha, ve svém článku v pondělních Lidových novinách (Fosilním palivům v Paříži odzvonilo, LN, 11.1.2016).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 15.1.2016 0:22

Ono je každému, kdo má funkční mozek

dávno jasné, že zelení jsou zemští škůdci a že s jako takovými by s nimi mělo být nakládáno. V dobách, kdy ještě nebyla v módě lidská práva i pro zjevné škůdce a zločince, bývali takoví vplétáni do kol na křižovatkách cest, aby se připomínalo, že takhle ne ...

Ovšem EU je zelenorudá a v Němcích mají ti u moci jsoucí mozky prožrané zelenou plísní. Jak říkal klasik - částečně z blbosti a částečně za peníze ...

Ostatně šílená Anděla osvědčila syndrom BSE ještě dřív než reagovala na muslimskou invazi - podporou zákazu jaderek inspirovaným obavou z tsunami, co poničilo jednu jaderku ve Fukušimě.

J. Kraus 14.1.2016 20:37

Nemá

Nemá smysl zabývat se úvahami zfanatisovaných nedospělců. Zajímavější je otázka, jakých a kolika čtenářů se LN otiskováním podobných článků zbavují a jaké a kolik náhradou získávají.

Jinak, pokud se nepletu, elektromobil se nabíjí ze zásuvky. Vložme do vzorečku výkon motoru jednoho osobního auta na půl plynu (50kW) a vynásobme přibližným počtem aut, pohybujících se ve stejnou chvíli na německých silnicích (200 000 ?, tedy každý čtyřstý Němec sedí v každou chvíli ve dne v noci za volantem). Vyjde výkon 50*200 000/1 000 = 10 000 MW, který dosud zajišťují spalovací procesy v motorech a který bude muset být přiveden do zásuvek. Temelín má výkon 2*1 000 MW. Pokračujme: 10 000/2 000 = 5. Tedy postavit za dvacet let pět Temelínů, což jistě ne, tedy spíše 10 000/2 = 5 000 větrníků po 2MW při jejich účinnosti 100%. Při účinnosti 25% (někdy nefouká) je to 5 000 / 0,25 = 20 000. Postavit tisíc dvoumegawattových větrníků ročně, tedy nějaké tři denně, plus dramaticky posílit přenosovou soustavu, to Německo, posílené miliony Nových Němců, jistě zvládne.

Podobný výsledek vyjde, když uvažujeme, že z padesáti milionů dospělých Němců každý stráví za volantem pět minut denně. Pokud ovšem zelení místo plnohodnotných aut prosadí vozítka s motorky ze sekačky, věc bude vypadat jinak.

B. Uhlich 14.1.2016 23:50

Re: Nemá

Ty počty vycházejí trochu jinak (ale ne úplně..:-))...je nutné vyjít z nějaké reálné spotřeby jako je to u klasických aut...průměrná spotřeba elektromobilu je od 12 do 24kWh na 100km ..nevím kolik najezdí denně průměrný Němec, ale každopádně při plné elektromobilitě..a pozor nejde jen o osobní auta...ty ekohobbysti začínají mluvit i elektrokamionech ..což tedy věru nevím nevím..., by to znamenalo gigantický nárůst spotřeba elektrické energie, kterou by sice možná zvládli vyrobit, ale dostat ji tam kde má být no to jsem zvědavý...

Ale myslím, že elektromobilita má úplně jiného nepřítele a tím jsou suroviny pro výrobu akumulátorů, které Evropa prakticky nemá. Tedy elektromobilita je možná jedině tehdy, když se podaří vyvinout takové akumulátory, které si Evropa může dovolit vyrábět sama...

Jinak k poslednímu odstavci asi lze dodat, že to co jste napsal je bohužel asi jediné řešení, které pomůže zachovat individuální automobilovou dopravu. Stále je nutné vzít na zřetel, že auto jako takové je velmi neefektivní vynález a v podstatě spotřebuje víc energie jen na to, že se samo hýbe, než na to co opravdu veze... tedy opravdu malá auta jsou asi budoucností...i když na autosalonech to tak nevypadá...... :-)

K. Dvořák 14.1.2016 17:29

Uhlobarony nelitovat

V zasade souhlasim s tim, co pisete, jen ty uhlobarony (... vláda se s těmi špinavými uhlobarony elegantně vypořádala přes územní limity ...) bych nelitoval. Doly ziskali v dobe, kdy uz limity davno platily. Z jejich s trany to proste byla sazka na to, ze se podari zruseni limitu prosadit. A ze tato sazka (zatim) nevysla? Budme radi ... aspon ja tedy jsem.

B. Uhlich 14.1.2016 13:27

Nevím pánové, já bych se neznepokojoval...

Dokud bude automobilismus fungovat v dnešní podobě a bude generovat 100vky miliard na daních... tak bych se neobával nějakých změn.Kdyby chtěl někdo prosadit plnou elektromobilitu tak by v prvním řadě zbankrotoval stát protože by přišel opravdu o hodně peněz.

Myslím, že duševní výstřiky zelených blbců není vždy za všech okolností brát vážně...

P. Vaňura 14.1.2016 15:28

Bohuže, VLIV zelených blbců na naše politiky je třeba

brát vážně téměř vždy!

J. Jurax 15.1.2016 0:25

Re: Bohuže, VLIV zelených blbců na naše politiky je třeba

Nehledě na to, že zelení blbci jsou v EU a odtud to už jde do podřízených gubernií rozkazem, které naši politikové v poníženém předklonu vyplní, případně jako podporu fotovoltaiky ještě víc iniciativně zkurwí.

A. Alda 14.1.2016 10:38

Ekoteroristi vždycky lžou.

Jejích cílem je likvidace lidstva a protože si lidí neváží, proč by jim nelhali?

B. Hamáček 14.1.2016 22:47

Re: Ekoteroristi vždycky lžou.

Naprosto souhlasím a tvrdím to již delší dobu . Konec konců likvidaci lidstva prosazují nejen zelení , ale všichni levičáci zelenými počínaje , přes nacisty , maoisty a ultrabolševiky konče.

S. Rehulka 14.1.2016 10:27

Jsou to lidé.....

....kteří musí aktivně bojovat proti NĚČEMU !

Proč myslíte, že se jim v Austrálii říká WATERMELONS ?

( NAVRCH ZELENÍ, UVNITŘ RUDÍ ! )

M. Prokop 14.1.2016 10:35

Re: Jsou to lidé.....

Nejen v Austrálii. A mrkněte na obrázek u titulku článku.

P. Vaňura 14.1.2016 10:19

Mimochodem, jsou to právě biopaliva, která rozpoutala

"arabské jaro" a konflikty s ním spojené jakož i současnou migrační vlnu. Produkce biopaliv totiž vedla k drastickému růstu cen potravin na světovém trhu za stavu, kdy např. Egypt už předtím potraviny dotoval, aby si je chudí mohli koupit!

M. Prokop 14.1.2016 10:35

Re: Mimochodem, jsou to právě biopaliva, která rozpoutala

Nevím, zda jen biopaliva, ale rozhodně na tom měla značný podíl.

P. Vaňura 14.1.2016 10:16

Na tu bandu platí jediná otázka

"Považujete spalování fosilních paliv za tak špatné, že jste ochotni pro snížení emisí CO2 atd. ochotni podopořit jadernou energatiku?"

Pokud je odpověď záporná, lze říci "takže škody způsobené spalováním fosiních paliv nejsou tak vážné, aby se jimi bylo třeba zabývat."

J. Schwarz 14.1.2016 10:13

Zelení

a jim podobní levičáčtí magoři jsou nebezpečnější než Islámský Stát a Al Káida dohromady.

K. Janyška 14.1.2016 9:37

Je, a nemusím to ani číst.

Lež je totiž hlavní metodou politické práce všech socialistů, tedy trapných a hlouoých opravářů světa. A je jedno jaké barvy, zda zelené, černé, rudé nebo jakékoliv jiné. Modré ne, to je barva postoje právě opačného... Dzp.

F. Lesniak 14.1.2016 14:24

Re: Je, a nemusím to ani číst.

Když někdo lže, tak se s tím snad dá ještě něco udělat. Horší je to, když je někdo vůl. S tím se nedá dělat nic a nepomůže ani pomyslná znalost spontánního řádu.

L. Novák 14.1.2016 9:30

Zelení jsou náboženská sekta, Greenpeace to řídí

Na předponu EKO- a BIO- už jsem alergický a v obchodě se takto označenému zboží vyhýbám, protože za tím vidím zase nějaký podraz na lidi. Se skutečnou ekologií nemají ZELENÍ MAGOŘI nic společného, a dělají všechno pro to, aby skutečnou ekologii založenou na vědeckých metodách zdiskreditovali

Viz pokračující ničení deštného pralesa v Amazonii kvůli byznysu s "BIO"palivy, u nás země zamořená řepkovými lány, které by bez miliard dotací z našich kapes skrze hloupou státní politiku z roku na rok zmizely. Samá škoda a zmar. To jsou zelení aktivisté všude na světě. Zosobnění lidské hlouposti...

V. Říha 14.1.2016 9:23

Hnutí DUHA platí i naše vláda,

z oficiálního rozpočtu necelých 15 milionů je téměř 7 milionů z grantů, a to i českých. Detaily jsou tajeny (výroční zprávy nejsou dostupné).

http://www.hnutiduha.cz/o-nas/financovani

L. Novák 14.1.2016 9:48

Re: Hnutí DUHA platí i naše vláda,

Kdyby jen pár milionů... Bilionový tunel OZE (tisíc miliard KČ vyhozených do kanálu) je produktem zelených magorů a spojené levice (viz zákon 180/2005 Sb.)

M. Prokop 14.1.2016 9:10

Zelený mor ....

.

S. Donát 14.1.2016 8:30

Jednou příjde den

kdy se na podobné dobrokáky bude pohlížet jako na největší škůdce lidstva. Po hnědém a rudém svinstvu se tu rozlézá jako mor svinstvo zelené. A oč je nenápadnější, o to je nebezpečnější.

B. Hamáček 14.1.2016 1:16

Tato

Tato zdánlivě nesmyslná aktivita zelených je promyšlenou součástí bolševického ( od zelených přes nacisty až po neo a ultrabolševiky) proti celému světu , jako první je na řadě Evropa s muslimskou invazí .