25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Dvojí metr pana premiéra

9.12.2005

Dne 29.11. se premiér Paroubek v Poslanecké sněmovně opětovně holedbal, jak rázně zakročil proti vedoucímu svého sekretariátu Doleželovi kvůli úplatku "pěti v českých na stole". A napadl ODS, že ona se svými údajnými "provinilci" nezachází stejně. Zapomněl ovšem dodat, že nikdo z ODS nebyl přistižen při něčem, co by aspoň vzdáleně připomínalo "pět českých na stole". A kromě toho taky zapomněl na to, že poslanec či senátor není podřízeným stranického šéfa a ten ho tudíž nemůže odvolat. Pokud si premiér připouští, že to možné je, pak dává najevo, že on sám nectí demokratické principy. On sám nejspíš umí najít nějakou nevybíravou nátlakovou metodu na své neposlušné poslance. Proto taky dnešní jednohlasá ČSSD připomíná spíš stranu totalitní, než demokratickou.

Ale co je nejpodstatnější: premiér zapomněl vysvětlit, čím se vlastně jím napadaní lidé z ODS provinili. Například pan senátor Julínek si neřekl ani "o pět v českých", ani netuneloval VZP, jak ho lživě osočil ministr Rath. Rathova konstrukce proti Julínkovi, na kterou premiér naskakuje, je totiž doslova "vycucaná z prstu". Pan Julínek se provinil pouze tím, že je spoluautorem odborné knihy, kterou spolu s ním napsal jistý pan Hroboň. A tento pan Hroboň jakožto expert na financování zdravotnictví pracoval na smlouvu také pro VZP. To je ale naprosto běžné a normální - je-li někdo expertem, pak je logické, že někomu na smlouvu radí, vedle toho třeba přednáší studentům a taky píše knihy. Kdyby toto mělo být "tunelováním", tak by každý VŠ profesor, který kdy vydal nějakou knihu, byl "tunelářem" své university. A nejen to, čistě psaním knih (ať odborných nebo beletrie) se uživí jen málokdo, většina autorů má psaní jen jako doplněk ke svému hlavnímu zaměstnání. Znamená to, že psaním svých knih všichni autoři "tunelují" své zaměstnavatele? A koho potom tuneluje pan Paroubek, když píše své články do novin? A koho tuneluje například jeho poradce Novotný, když za peníze radí premiérovi a zároveň píše do novin?

A co teprve pan doktor Rath! Ten přece také napsal knihu s názvem: "Zápisky lékaře z pozdní noci". A přitom pobíral plat prezidenta lékařské komory. A vydala mu ji - to je ale fakt náhodička - Eva Klimovičová, v nakladatelství Presstempus. Ta je nyní ve vážném podezření, že vybírala úplatky od farmaceutických firem za schůzky s panem Rathem, který by jim mohl pomoci zařídit, aby jejich léky hradila pojišťovna. Korupci ale zatím ponechme k došetření policii, soustřeďme se pouze na to, co je už teď nesporné. A nesporné je, že dr. Rath napsal knihu, která je taky svým způsobem "expertní", i když pravda v poněkud zvláštním oboru: týká se "promiskuitního sexu většinou v bizarně přepychovém prostředí", jak ji charakterizoval jeden čtenář. V duchu své vlastní logiky a "stejného metru" (a taky v duchu přísloví "kdo jinému jámu kopá...") se tudíž doktor Rath stal tunelářem lékařské komory. Provinil se přinejmenším stejně jako pan Hroboň (bral peníze od lékařské komory a přitom psal svoji knihu). A mnohem více než pan Julínek (ten totiž jenom psal knihu a od VZP žádné peníze nebral).

Tímto beru za slovo pana premiéra a připomínám mu jeho patetické zvolání ve sněmovně: "Pánové, nemějte dvojí metr!". Takže pane premiére, nikdo nemůže odvolat poslance nebo senátora, ale premiér může odvolat ministra. Doložené provinění pana Ratha (napsal ve funkci prezidenta ČLK knihu) je větší, než to, z čeho jste nařkli pana Julínka. A to i tehdy, když zatím vůbec nebudeme brát v potaz dosud nedošetřené vazby mezi ním a Klimovičovou, případně finanční toky mezi ČLK, nakladatelstvím Presstempus a fyzickou osobou David Rath. Kolik ta kniha Klimovičové vynesla? Nemohl být právě honorář za tu knihu elegantním způsobem, jak vyprat špinavé peníze z úplatků a převést je do Rathovy kapsy? To jsou otázky, které by si měli položit především policejní vyšetřovatelé. Vám, pane premiére, by dnes k odvolání pana Ratha měla stačit už sama existence té jeho knihy. Pokud tedy vy sám nemáte dvojí metr!

Ve zkrácené verzi vyšlo v Lidových novinách 8.12.2005