Neviditelný pes

POLITIKA: Dvě pochvaly

3.7.2020

K vystoupení prezidenta Zemana na oslavě amerického Dne nezávislosti

Hned úvodem prozradím: budou to dvě pochvaly. Začnu od konce prezidentova krátkého proslovu, který uzavřel slovy: „ ... I say that the slogan ´Black Lives Matter´ is a racist slogan because all lives matter.“

Tedy:

... říkám, že slogan “Black Lives Matter” je rasistický slogan, protože záleží na všech životech.

Někoho tím možná překvapil, někoho naštval, někoho potěšil. Patřím k těm třetím. Z prostého důvodu. V poněkud jiné souvislosti jsem ve svém článku „O otroctví trochu jinak“ (blog iDnes, 29/6) vyjádřil své přesvědčení, že heslo Black Lives Matter je heslem kontroverzním, a doslova jsem uvedl: „Oponuji: na všech životech záleží, nejen na černých.“

Dlužno ovšem dodat, že ani já 29. června, ani Miloš Zeman o den později jsme neobjevili Ameriku, neboť v Americe měli podobný názor různí lidé několik let před námi.

Za všechny jmenuji Donalda Trumpa, který ještě jako kandidát Republikánské strany vyjádřil jasně svůj postoj:

Talking Points Memo

Jde o nadpis článku na levicovém politickém webu Talking Points Memo s datem 12. července 2016. (Trump je v Bílém domě od 20. ledna 2017.) V článku je citováno toto Trumpovo vyjádření:

Mnoho lidí má pocit, že je to ve své podstatě rasistické (označení). A je velmi kontroverzní. Protože na všech životech záleží. Je to velmi, velmi kontroverzní termín. Říkám, že slogan „Black Lives Matter“ je rasistický, protože na každém životě záleží.

Vykladači názvu hnutí Black Lives Matter nám samozřejmě vysvětlí, jak je to celé myšleno a že to chápeme nesprávně. Sorry, ale vidím, co vidím. Pokud by chtěli, abychom i my natvrdlejší jejich sloganu porozuměli, pak by museli napsat (v angličtině) „Také na životech černochů záleží“. A důsledně to používat. Ono to příslovce „také“ dává celému označení poněkud jiný smysl.

Druhá pochvala na Hrad: za to, že prezident připomněl starý spirituál „Old-Time Religion“. Poslechnout si ho můžeme ve sborové verzi níže na videu. Zde jenom připomenu, že je zpíván také v českých křesťanských sborech pod názvem „Bůh je záštita má“.

Miloš Zeman skladbu sice přímo nejmenuje, ale z kontextu je zřejmé, že je to právě ona. Na zmíněné oslavě řekl:

Co se mých hodnot týče, rád bych vám připomněl jednu starou píseň, která praví, bylo to dobré pro mého otce, bylo to dobré pro mou matku, je to dost dobré i pro mě. Tedy nepotřebuji žádné velké bratry, kteří by mi říkali, jaké hodnoty jsou správné, a to nejen jako prezidentovi nebo jako velvyslanci. Potřebujeme svobodu myšlení, potřebujeme zdravý rozum.

V repertoáru ji měl i B. B. King s těmito slovy (která zřejmě inspirovala Miloše Zemana):

Give me that old time religion ... It was good for my old mother ... It was good for my old father ... And it’s good enough for me. (Dej mi tu dávnou víru ... byla dobrá pro moji starou matku ... byla dobrá pro mého starého otce ... a je dost dobrá i pro mne.)

Často jsem se přistihl, když se nade mnou kupily temné mraky, že jsem si v duchu zpíval její novější verzi:

Bůh je záštita má,
Bůh je záštita má,

Bůh je záštita má,
s Ním nemusím se bát.

Nevím, co mi zítřek tají,
strasti bez konce se zdají,

mraky cestu zakrývají,
ale Bůh je spása má.

*****************************

Převzato z blogu autora s jeho svolením.



zpět na článek