25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Dvě otázky pro Pavla Béma

4.6.2007

Když se sešli zástupci tisku s právě přibyvším pražským primátorem Pavlem Bémem ve VIP salónku ruzyňského letiště, nikdo mu nepoložil jednu zásadní otázku. Všichni novináři jen radostně tleskali a psali obdivuplné články o výstupu na Everest a chrabrém starostovi. Pan primátor se o záležitosti zmínil až o dva dny později v on-line rozhovoru vedeném na stránkách deníku iDnes, kdy prohlásil: "Moje náklady jsou asi 200 tisíc korun. Žádní ‚magistrátní‘ sponzoři, žádné firmy, které mají od města zakázky."
Je dobře, že hovořil o firmách v množném čísle, neboť už v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uskutečněném 9. února, tedy ještě před odjezdem, hovořil o "outdoorových firmách". Doslova řekl "každá expedice musí mít sponzory, v tomto případě půjde o slovenské či mezinárodní výrobce outdoorového vybavení, horolezecké techniky" a zdůraznil "Praha a takoví výrobci nemají nic společného, není třeba se bát konfliktu zájmů".
Budiž. Jenže pan primátor v tomtéž rozhovoru prohlásil i to, že "expedici organizuje Slovenský horolezecký klub". Redakci Neviditelného psa se ale podařilo získat vyjádření Slovenského horolezeckého svazu JAMES, jehož předseda Igor Koller nám napsal:
"O tejto akcii nema JAMES ziadne spravy, neorganizuje ju. Ak sa uskutocnuje, tak ide o komercnu zalezitost, ktora nema nic spolocne s vrcholovym sportom, ktorym sa nas spolok zaobera."
Nejen kvůli tomu lze oprávněně hledět s nedůvěrou i na jiná vyjádření pana Béma, jako kupříkladu na jeho jedinou písemnou zprávu zaslanou za celou dobu nepřítomnosti deníku iDnes a uveřejněnou 30. dubna, v níž s dojetím líčí, jak pozoroval průvod Šerpů, kteří snášeli z hory svého zemřelého druha Kanchu - ovšem k úmrtí tohoto horského vůdce došlo už 1. dubna, tedy bezmála o měsíc dřív, než pan Bém do těchto končin vůbec dorazil!
Pražský starosta se rovněž nešíří o tom, jaká byla vlastně - před cestou hojně zmiňovaná - propagace Prahy a celé republiky, když za celou dobu byly o jeho osobě pouze dvě nepodstatné zmínky na jednom specializovaném horolezeckém serveru, jinak žádný obrázek a žádná zpráva - samozřejmě s výjimkou těch, které pro iDnes "exkluzivně" psala jeho mediální poradkyně Martina Jírovcová.
Vždyť to byla ohromná šance, jak zviditelnit Prahu ve světě! Kolik zemí má ve své historii starostu hlavního města, který se dokázal vyšplhat na nejvyšší vrchol světa? Není nijak troufalé napsat, že takové město neexistuje. A této obrovské příležitosti náš pan primátor nevyužil? Navíc v době, kdy se Praha chystá oznámit svou kandidaturu na pořádání olympijských her? To není krátkozrakost, to je naprostá mediální slepota!

Bohužel, s podobnou nedůvěrou je nutno přistupovat i ke zprávě o jeho výstupu na Everest. Kromě jeho slova totiž o tom nemáme jediný důkaz. Jediný důvěryhodný doklad o výstupu je na stránkách nepálského ministerstva kultury, turistiky a civilního letectví (oba horolezecké servery MountEverest.net a EverestNews.com nám sdělily, že oznámení o Bémově výstupu zveřejněné na svých stránkách mají od tohoto úřadu). V době psaní tohoto článku byly stránky ministerstva (www.tourism.gov.np) nedostupné, nicméně zde je přesné znění zprávy (včetně chyby ve slově Liason, správně má být Liaison):

Press Release 20 May, 2007
As per the report of the Liason Officer from the base camp, one member and two high altitude workers of "Czech-Slovak Everest Expedition" team has successfully climbed Mt. Everest (8848 meters) from the normal route at 6:25 am. on 18 May, 2007.
1. Mr. Pavel Bem (44 yrs), Czech
2. Mr. Pemba Tenzing Sherpa (32 yrs), Namche-4, Solukhumbu, Nepal
3. Mr. Nima Nurbu Sherpa (33 yrs), Namche-8, Solukhumbu, Nepal
The above mentioned expedition team comprising of 4 members was permitted to climb 8848m. high Mt. Everest from the normal route for the period of 75 days from 14 April, 2007 under the leadership of Mr. Vladimir Zboja. Mgr. of Slovak.
The handling agency of the expedition team is Wind Horse Trekking Pvt. Ltd., Kathmandu, Nepal.


Jak je zřejmé, zprávu podává styčný úředník ze základního tábora, takže o dosažení vrcholu máme pouze slovo pana Béma. Stejně tak nevíme, zda tam vylezl sám nebo jej Šerpové vynesli a jestli to bylo s kyslíkem nebo bez něj. Rovněž je evidentní, že pan Bém si předem jistil svůj neúspěch na čínských hranicích, protože povolení na dobytí Everestu z nepálské strany mu platilo už od 14. dubna.
Otázek je ale víc: Jak to bylo s tibetským vízem? První zpráva hovořila o tom, že vstup mu byl odepřen "navzdory platným vízům a platnému vrcholovému povolení k výstupu na Mt. Everest severní cestou", o dva dny později citoval deník iDnes čínské velvyslanectví v Praze, které zákaz odůvodnilo přeplněností severní stěny a dodalo, že "pan Bém nepožádal naši ambasádu v Praze o vízum, ale výprava si to vyřizovala v Nepálu".
Absenci informací o výpravě vysvětlovala v on-line rozhovoru jeho manželka tak, že mu "vypověděl službu počítač". Jenže ten si pan primátor nesl porouchaný zřejmě už z domova, jinak bychom nebyli odkázáni celou dobu jen na tiskové zprávy asistentky Jírovcové. Je rovněž s podivem, že pan Bém mohl své asistence v silném větru říci (původně bylo oznámeno, že poslal jen esemesku) jen to, že jsou všichni živí, ale na fotkách je zřetelně vidět, že na vrcholku panovalo bezvětří...

Ale to všechno je věc pana primátora a na tyto otázky odpovídat nemusí. Na dvě by však odpovědět měl. Ne, podmiňovací způsob sem nepatří, na dvě otázky odpovědět musí, protože jinak se nevyhne podezření ze střetu zájmů. Ostatně na tento problém upozornily po Neviditelném psu už i Lidové noviny, které v pátek uveřejnily zprávu, že jméno Bémovy asistentky Jírovcové figuruje ve dvou firmách, z nichž jedna získala od města zakázku ve výši 2,3 milionu korun.
A tak by bylo dobré, kdyby nám pan Bém laskavě sdělil, kdo mu cestu zaplatil. Kromě toho v již zmíněném rozhovoru řekl, že cesta bude stát zhruba jeden milion korun. Po návratu ale uvádí částku 85 tisíc dolarů, což je už téměř dvojnásobek! Kde tedy vzal takřka dva miliony na cestu? Kdo mu je půjčil a za co? Že přinejmenším v jednom případě nejde o firmu, která by neměla nic společného s Prahou, nás přesvědčily už Lidové noviny. Kteří další "slovenští či mezinárodní výrobci outdoorového vybavení" na cestu přispěli, aniž měli "cokoliv společného" s Prahou?

A proč na tyto otázky musí pan Bém odpovědět? Inu proto, že není žádný soukromník. Pan primátor je placen z našich peněz a zároveň o dalších našich penězích rozhoduje: kam budou jemu svěřené částky směřovat a které firmě jimi bude zaplaceno. To je povinen sdělit nejen svým voličům, ale všem občanům Prahy.
Pan Bém si musí uvědomit (když mu to ještě za ta léta v politice nedošlo), že je odpovědný lidem, nikoliv své zálibě v lezení po horách.
Proto mu tedy musí novináři stále klást tyto dvě otázky:

"Pane primátore, které firmy platily váš výlet?" a "Co jste jim za to dal nebo slíbil, pane primátore?"

***
Související články:
Bémův přísně tajný výlet (19. března)
Primátorův mysteriózní výlet (27. března)
Bém - pochyby trvají (21. května)

Pavel Bém - otázky zůstávají (23. května)