19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Důkaz jednoho prezidentova omylu

31.10.2020

Hluboce se skláním nad statečností a odvahou Petra Langa, který při šíleném činu vraha v ostravské nemocnici v prosinci 2019 zachránil svoji dceru za cenu ztráty vlastního života. Tak vypadá skutečné hrdinství.

Další osobností, jejíž ocenění mě mimořádně potěšilo, protože si jí upřímně vážím, je Petr Nováček. Analytik, jinak též komentátor Českého rozhlasu. Prostě novinář.

Jenom jedno mi není docela jasné. Všichni známe názor Miloše Zemana na lidi vykonávající tuto profesi. Namátkou: hyeny, póvl, hnůj. Podle svých slov dělí Zeman novináře na dvě skupiny. Na prostitutky a sebevědomé hlupáky. Nic mezi tím, nic mimo tyto dvě kategorie. Vše bez výjimky.

V Poslanecké sněmovně v roce 2002 prohlásil: „Nejpitomějším tvorem na zeměkouli je současný český novinář.“

V té době byl novinářem také Petr Nováček. A Miloš Zeman předsedou vlády. Ne penzistou na Vysočině, ale jedním z nejvyšších ústavních činitelů českého státu.

Jako premiér tehdy neřekl, že nejpitomějším tvorem na zeměkouli je současný český novinář s několika čestnými výjimkami. Naopak. Nikoho nejmenoval, do společného pytle se všemi novináři – pitomci tak zařadil i Petra Nováčka.

Abychom se pak osmadvacátého října 2020 na hradním webu dočetli, že Petr Nováček dostal vysoké vyznamenání. Jak si to vysvětlit? Od kdy se dávají – pan Nováček promine tu otázku – takovéto pocty pitomcům? Anebo Petr Nováček už v Zemanových očích pitomcem není? Od kdy, když jím v roce 2002 logicky ještě byl?

Odpověď jsme se v „detailních informacích o oceněných osobnostech“ na stránkách Hradu nedočetli.

Letošní státní akt (řádový den) měl kvůli koronaviru takovou podobu, jakou měl. To bylo objektivně dáno. Každý rozumně uvažující člověk to pochopí a vyhodnotí tak, že důstojnost svátku vzniku samostatné Republiky československé i samotného ceremoniálu vzhledem k neblahým okolnostem nikterak neutrpěla.

Co však pochopit tak snadno nelze je uvažování člověka, který jako vysoký politik častuje novináře těmi nejodpornějšími urážkami, aniž by mezi nimi rozlišoval, opakovaně prohlašuje, že pitomci, případně prostitutky nebo hlupáci jsou VŠICHNI novináři – a pak jednomu z nich udělí státní vyznamenání.

Chyba není v tom ocenění. Chyba je ve slovech, která Miloš Zeman o novinářích léta veřejně říká. Kdyby si tyto výlevy odpustil, anebo byl konkrétní, abychom mohli dojít k závěru, že podle jeho mínění existují i dobří novináři, dával by jeho postoj k novinářskému stavu smysl. Tak by se totiž zachoval moudrý státník: alespoň by se pokusil oddělit zrno od plev.

Takto působí udělení medaile pro Petra Nováčka z rukou tohoto prezidenta poněkud podivně. Nehledě k tomu, že Miloš Zeman sám sebe usvědčil z hlásání bludů. Ocenění je jasným důkazem, že ne všichni novináři jsou pitomci. A že lež, byť vypuštěná z úst hlavy státu, má vskutku krátké nohy.

Převzato z blogu autora s jeho svolením.