16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchody se mimořádné zvýší...

Jak ještě dlouho budete rozhazovat peníze, které vám nepatří, a jak dlouho ještě budete zadlužovat všechny okolo. Už jenom takovou emotivní větou je možné reagovat na zprávu, podle níž se vládní strany dohodly, že napřesrok zvednou penze o 300 korun nad rámec zákonné valorizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tichý 31.5.2021 7:27

Jo, tahle osamela duchodkyne jiste muze jit bydlet jinam. A melo by se ji dobre ukazat, jak dopadaji staty, kde vydaje presahuji prijmy.

A nez zacnete o tom, ze cely zivot pracovala, tak si postezujte na bolseviky, kteri lidem sebrali penize, aby jim slibili svetle zitrky zdarma.

M. Moravcová 31.5.2021 8:51

Asi nevíte, že tu osamělou důchodkyni třeba bolí nohy, sotva se vleče - to taky jednou poznáte, a že v tom svém bytečku už chce dožít.

V. Kuhaj 31.5.2021 9:17

S řečmi, že osamělá důchodkyně může jít bydlet jinam, se prosím jděte vycpat. Prostě cokoli Babiš udělá, je vykládáno jako špatné, takže v tom pokračujete i když přidá důchodcům. Větší licoměrnost se snad nevidí!

J. Hajský 31.5.2021 10:45

Vystěhovat starou důchodkyni z Prahy lze dvěma způsoby:

Padesátá léta: Moji starou tetu pozvali na úřad a přikázali ji vystěhovat se z Prahy neboť jeden její syn, vojenský letec, zůstal po válce v Anglii a druhý v roce 1948 utekl do USA.

Dnešek: Demokraticky a tržně se zvýší nájem tak, že důchodkyně se raději odstěhuje do nějaké pastoušky bez příslušenství v nějakém zapadákově.

J. Jurax 31.5.2021 17:04

"Příspěvek na bydlení je určen vlastníkům nebo nájemcům domů či bytů, kteří kvůli nízkým příjmům nemohou hradit své náklady na bydlení. ... Pro přiznání příspěvku je rozhodné, zda jsou náklady na bydlení vyšší než 0,3násobek (v Praze 0,35násobek) příjmu všech společně posuzovaných osob obývajících předmětnou domácnost."

Ono by to ani pak nebylo slavné, ale přece jen lepší.

Navíc Váš příklad budiž varováním všem, co se dokud jsou ekonomicky aktivní nestarají o řešení finančně únosného bydlení na stáří.

V. Němec 31.5.2021 7:20

Když loni začala biologická válka, hned jsem začal uvažovat, jak se omezit, když se při útlumu ekonomiky budou samozřejmě úměrně redukovat výdaje státu, třeba procentuálně platy státních zaměstnanců, důchody, různé podpory...

Venezuela mě probudila brzy. Předtím se při sestavování rozpočtů dokázali "chytří" handrkovat o pár milionů do krve, v téhle situaci bleskově a svorně odkývali sekyru 500 miliard a všichni se převlékli za Mikuláše. Hlavní starostí se stalo, jak ještě více utratit.

Víte, že při dobře organizované ochraně 2 milionů ohrožených by z té neuvěřitelné částky vyšlo na každého jednoho z nich na tu organizaci 250 tisíc korun?

Těším se na průměrný důchod 50 tisíc Kč, to ale bude nájemné tak 30 K a kilo chleba tak 200 Kč.

J. Nevrkla 31.5.2021 7:08

Dříve či později se nám životní úroveň sníží, z toho neunikneme. Perpetum mobile není.

J. Basler 31.5.2021 6:33

Jsem 0,5 roku starobní důchodce, mám slušný důchod, pracuji stále v zajímavém oboru IT, takže o peníze v mém případě až tak moc nejde. Všem svým dětem říkám (4+1 "válečná kořist") a 6 vnoučatům budu říkát: nespoléhejte se na stát, prakticky vám na stáří ani jinak, nic nedá. Snažte se sami, dělejte zajímavou práci a pracovní léta utečou jako voda. Celý život se učte, sežeňte si slušné bydlení a mimo rodinu se na nic nespoléhejte. Jinak kdysi kdosi řekl: chtějte míň nebo vydělávejte víc. Tedy žádné dluhy, snad jen mimo bydlení a vzdělání.

Nicméně chápu, že hodně lidí je celkem v háji, ale těch 53% se nikdy nevrátí a ceny věcí, které jsou nezbytné půjdou pořád nahoru (potraviny, elektřina, voda, plyn, nájem). Je to problém a velký...

Zbytné věci jsou ale pořád stejné drahé/levné. Za můj 1. počítač jsem dal 100 kKč a můj poslední stojí třetinu a s výkonem a úložným prostorem totálně nesrovnatelným.

J. Pilny 31.5.2021 5:43

Holube, Holube. Evidentně máte do důchodu ještě daleko. Pokud by měla vláda šetřit, tak určitě ne na důchodcích, ale ne šíleném vyhazování peněz v covidovém byznysu, a také na přebujelé byrokracii.

L. Dočekal 31.5.2021 7:27

A na těch co nikdy rukou nehrábli (možná tak do cizí kapsy) a na naprosto nepotřebných neziskovkách,typu člověk v tísni,nebo těch co JAKO začleňují ty prvně jmenované.

J. Berger 31.5.2021 5:29

Jako důchodce mohu říci: jsem sice rád, že budu mít větší důchod, jsem za něj sice vládě vděčen (i když nevím, kde na něj vezme), ale ne natolik, abych ji kvůli tomu volil.

V. Mokrý 31.5.2021 5:28

Holube, mimořádně se důchody zvýší, až se vrátí na těch 53%, minimálně !

A. Renjascu 31.5.2021 4:52

Autor zmiňuje růst důchodů ČR izolovaně od ostatních položek, jako by to byla jediná achilova pata deficitního hospodaření. Když jej trápí nárůst deficitu, tak by třeba mohl napsat o tom, že ČR má největší počet státních zaměstnanců v EU. zatímco průměr EU je 27% státních zaměstnanců, tak ČR jich má 36% o zneužívání dávek sociálního systému ani nemluvě. Dále by mohl také zmínit, že současná generace důchodců měla v průměru 2,1 dítěte, což je hodnota nutná pro fungování průběžného financování důchodů a není jejich chyba, že současná generace se rozhodla ít jinou cestou tj. vlastního spoření na důchod.

Je to stále ta stejná mantra o příliš velkém růstu důchodů pokud jej vytrhneme izolovaně od ostatních položek, zejména od výše průměrné mzdy. Zatímco v roce 1990 byla hodnota důchodu ve výši 53,7% průměrné mzdy, tak v roce 2020 to bylo již jen 40,5% průměrné mzdy a v prvním kvartálu roku 2021 je hodnota průměrného důchodu dokonce jen ve výši 39,8% průměrné mzdy. Podobně je to s vývojem důchodu vůči průměrné mzdě. Zatímco od roku 2010 do roku 2021 vzrostla průměrná mzda o 62%, tak výše důchodů za stejné období vzrostla pouze o 51% a pokud vezmeme údaje až od roku 1990, tak tam je růst ještě markantnější. Zatímco průměrná mzda vzrostla od roku 190 do roku 2021 o 1072%, tak průměrný důchod jen o 770%. To nemluvím ještě o růstu spotřebitelských cen a zejména nájmů, které samozřejmě mají větší dopad na chudé důchodce než na zbytek obyvatelstva. Takže ve skutečnosti důchodci za poslední léta spíše zchudli než, že by nepřiměřeně zbohatli. Průměrný důchod je 15.000,- Kč, obávám se, že za tyto peníze, při současné výši nájmů a ceně potravin, by autor žít nechtěl. Problém rozpočtu ČR není dán primárně výší důchodů.

https://www.investia.cz/vyvoj-prumerne-hrube-mzdy-od-roku-1985

http://www.eprehledy.cz/prumerny-duchod.php

https://www.echo24.cz/a/SxgKu/prumerna-mzda-vzrostla-v-poslednim-ctvrtleti-na-38-525-korun

https://www.fondik.cz/zajimavosti-ze-sveta-financi/prumerny-duchod

O. Uživatel 31.5.2021 8:02

Uživatel požádal o vymazání
V. Kuhaj 31.5.2021 9:27

Ano, vámi zmiňovaná jiná cesta dnešních mladých ve formě vlastního spoření na důchod (a méně dětí, tedy méně daňových poplatníků) je zcela odlišná od té předchozí, kdy platil tzv. solidární systém, kdy pracující platí důchody těm v důchodu, přičemž se mohou těšit, že jejich důchody uhradí ti, co budou pracovat po nich. Jenže právě ty změny, které uvádíte, s tím doposud platným systémem můžou docela hodně zamávat. Takže já se nebojím zvyšování důchodů, já se bojím že základna pracujících bude v budoucnu nedostatečná, aby uhradila důchody aspoň v té stávající výši.

J. Jurax 31.5.2021 17:27

Ono je to komplikované. A průměry jsou ošidné.

Průměrný důchod 15 000 čistého odpovídá cca 20 000 hrubého.

15 000 čistého na osobu znamená u čtyřčlenné rodiny s dvěma dětmi 60 000 čistého úhrnem, což je by voko 80 000 hrubého. Tedy řekněme dva platy po 40 000 hrubého.

V čtvrtém čtvrtletí 2020 byl medián mezd 32 870 Kč (u mužů dosáhl 35 129 Kč, u žen byl 30 281 Kč). Průměrná mzda byla 35 611 Kč. Viz https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-4-ctvrtleti-2020

Podotýkám, že jsem důchodce. Ale povinně jsem kdysi maturoval z matematiky.

A. Renjascu 31.5.2021 22:19

Operovat medianem je naprosto zbytečné, pokud nechcete to samé činit i u důchodu. Zatímco osobně znám nekolik desítek lidí jejichž mzda je vyšší než průměrná mzdy, tak neznám osobně žádného důchodce (pravda je to jen pár jedinců) jehož důchod dosahuje výše průměrného důchodu. Pokud jde o rodiny, tak čtyřčlených již ubývá a pokud jste sledoval odkazy, které jsem vložil, tak průměrná mzda v posledním čtvrtletí roku 2020 již stoupla na 38.525,- Kč. Dalším problémem je zvyšující se nájemné, které zvláště na osaměle žijící důchodce dopadá výrazněji, než na vícečlenou rodinu. Samozřejmě ani pro rodiny to není vždy lehké, ale nejvíce oškubanou skupinou obyvatelsta za posledních třicet let jsou jednoznačně důchodci (viz výše uvedená statistika vývoje poměru důchodu k průměrné mzdě). Současná generace důchodců je ta, která vychovala dostatečný počet potomků, aby jejich důchod mohl být financován průběžným systémem. Samozřejmě do budoucna demografický vývoj a růst inflačních peněz nevěstí nic dobrého, ale výše důchodu nemůže být nadále odtržena od růstu průměrné mzdy a inflace. Řešením je omezení státních zaměstnanců aspoň na průměr EU tj. z 36% na 27%, ale hlavně zabránění odlivu zisků a kapitálu do zahraničí, které je v ČR enormní a největší v EU. Zatímco v Německu či Francii jedno investované euro vynese 3,25 eura, na Slovensku 5,5 eura a v Polsku 8,7 eura, tak v ČR jedno investované euro vynese investorům 10,7 eura. Každý, kdo do ČR přišel, tak si bez problémů napakoval tašku penězi a odvezl bohatství této země pryč aniž by za to poskytl odpovídající hodnotu, tak jako v okolních zemích.

J. Jurax 1.6.2021 1:51

K tomu mediánu důchodu sorry, nechtělo se mi to hledat. Napravuji - našel jsem pro rok 2019 medián 13 357 Kč.

Tak já znám osobně důchodce (pravda je to taky jen pár jedinců, ono zjišťování výše důchodu není běžné téma k rozhovoru s lidmi, jež dobře neznáte), jejichž důchod přesahuje výši průměrného důchodu o minimálně 4000 Kč. Ono to dost záleží, v jaké bublině se pohybujete ... :-)

J. Vintr 31.5.2021 0:49

Řekl bych, že politici už dávno rezignovali na nějaké udržitelné financování státu. Řídí se heslem "po nás potopa". Každý politik věří, že se nevyhnutelný průšvih podaří dalšími dluhy odsunout na dobu, kdy mu skončí funkční období. A i kdyby to prasklo dřív, co se může politikům stát horšího, než že předčasně skončí ve funkci? Takže proč by si lámali hlavu s nějakým zadlužováním eráru? Asi jako feldkurát Katz ve Švejkovi: to se nám to hoduje, když nám pořád půjčujou.....

Z. Jemelík 31.5.2021 0:21

Sytý hladovému nevěří. Očima důchodce se věci jinak než autorovi.

L. Písařík 31.5.2021 1:46

Očima obchodníka: To je dobře, že dostanou přidat, my už se postaráme, aby se ty peníze dostaly k nám.

M. Ih 31.5.2021 2:07

Ano, pan autor pravděpodobně spapinkal to Šalamounovo, tak je chytrý. Má vůbec důchodce právo mít ve svých útrobách žaludek jako vy, pane Holube? Už jste někdy v poslední době byl nakupovat potraviny a nezarazilo vás nic? Nebo si je necháváte dovézt a nekoukáte na účet? A nenadřel se náhodou ten důchodce za ta léta pro tenhle stát nějak málo? Mohl byste se stydět. Ale to je vám jaksi cizí, že?

V. Halašta 31.5.2021 0:15

Logické by snad bylo držet se zákonného schématu. To, jestli je 458 Kč hodně nebo málo nelze říct bez porovnání s inflací a mzdami a díky tomu vzorečku je právě možné říct, že je to tak akorát.